Güncel
Çin Savunma Bakanlığından 'Hong Kong’a girebiliriz' iması
Çin Savunma Bakanlığı, Hong Kong Özel İdari Bölge hükümetinin talep etmesi halinde, Çin'e iade tasarısına karşı gösteri yapanlara müdahale edebileceklerini ima etti.
Bakanlık Sözcüsü Vu Çien, baÅŸkent Pekin'de düzenlediÄŸi basın toplantısında, 21 Temmuz'da meydana gelen gösteriler ve Çin'in bölgedeki irtibat ofisine saldırılması olayları baÅŸta olmak üzere Hong Kong'daki geliÅŸmeleri yakından takip ettiklerini kaydetti.
Bazı radikal göstericilerin merkezi hükümetin otoritesi ve bir ülke-iki sistem ilkesinin en temel prensibine meydan okuduÄŸuna iÅŸaret eden Vu, buna müsamaha edilemeyeceÄŸini söyledi.
Vu, Savunma Bakanlığının bu meseleyi nasıl halledebileceÄŸine iliÅŸkin, Ordu KonuÅŸlandırma Kanunu'nun 14. maddesinin bu konuda açık ve net olduÄŸunu kaydetti.
Hong Kong'un 1997'de Çin'e devrinde yürürlüÄŸe giren ilgili kanun, Hong Kong yerel hükümetinin kamu güvenliÄŸinin saÄŸlanması ve doÄŸal afetlere yardım edilmesi için Çin hükümetinden Hong Kong'a asker talep etmesine imkan tanıyor. Kanun ayrıca ordunun ilgili görevlerini bitirir bitirmez yerine geri dönmesini gerektiriyor.
ÇÄ°N'E Ä°ADE TASARISI
Hong Kong'da hüküm giyen veya haklarında suç isnadı olan kiÅŸilerin Çin'e, Makao Özel Ä°dare Bölgesi'ne ve Tayvan'a iadesini kolaylaÅŸtıran yasa tasarısı, 3 Nisan'da parlamentoya sunulmuÅŸtu.
Tasarı, politik suçları kapsam dışında tutuyor ancak 7,4 milyon nüfuslu Hong Kong'da halkın büyük bölümü, insanların Çin'in yargı sistemi altında keyfi gözaltılar, adil olmayan yargı süreçleri ve hatta iÅŸkenceye maruz kalacağı kaygısını paylaşıyor.
Muhalifler yasanın çıkması halinde bunun Çin'in Hong Kong'daki siyasi muhalifleri hedef almasıyla sonuçlanacağından endiÅŸe ediyor.
HONG KONG'UN STATÜSÜ
Hong Kong, 1898'de imzalanan "kira sözleÅŸmesiyle" uzun yıllar Ä°ngiltere hakimiyetinde kaldıktan sonra 1997'de Çin'e devredilmiÅŸti.
Ä°mzalanan ortak deklarasyon çerçevesinde Hong Kong'a, 2047'ye kadar Çin'e sadece dış politika ve savunma gibi alanlarda baÄŸlı kalarak "tek ülke, iki sistem" politikasıyla idari bağımsızlığını ve yapısını koruma hakkı tanınmıştı.
Henüz yorum yapılmamış.