Sosyal Medya

'Multitasking': Birçoğumuzun muzdarip olduğu dağınık beyin sendromu nedir?

Aynı anda birçok işi yapmak bir yana, kolayca dikkatimizin dağılması ve kesintiye uğrama alışkanlığımız beynimizi olumsuz etkiliyor.



1990'larda anlık mesajlaÅŸma popüler olduÄŸunda Judi Wineland pek hoÅŸnut deÄŸildi. Sohbet pencerelerinin sürekli açılması günlük iÅŸlerini zorlaÅŸtırıyordu. Ama bu mesajlaÅŸmanın ofisteki diÄŸer çalışanları, özellikle gençleri etkilediÄŸi söylenemezdi.
 
"Bu gençlerin aynı anda birçok iÅŸi yaptığını gördükçe acaba bende bir sorun mu var diye merak etmeye baÅŸladım" diye yakınıyor ABD'de iki seyahat ÅŸirketi iÅŸleten Wineland. Ama aynı anda birçok iÅŸ yapamamasının avantajı olduÄŸunu, bu ÅŸekilde ÅŸirketi daha iyi yönettiÄŸini fark etmiÅŸti.
 
Ä°ÅŸ günümüz e-posta, cep mesajları, toplantılar, yardıma ihtiyacı olan iÅŸ arkadaÅŸları gibi sürekli kesintiye yol açan ÅŸeylerle doludur. Birçok ÅŸirket açık ofis gibi yöntemlerle bizleri anında geliÅŸen diyaloglar ortamına iter ve aynı anda birçok iÅŸi yapmaya teÅŸvik eder.
 
Fakat birçok araÅŸtırmacı aynı anda birçok iÅŸ yapmaya çalışmanın verimi düÅŸürdüÄŸünü söylüyor. Bir tek iÅŸ üzerinde yoÄŸunlaÅŸtığımızda daha fazla iÅŸ yapıyoruz. Çünkü beynimiz bir anda bir iÅŸ yapacak ÅŸekilde donanımlıdır. Aynı anda birçok iÅŸi yaptığımızı düÅŸünsek de aslında böyle olmamakta, beynimiz sürekli bu iÅŸler arasında gidip gelmektedir. Bu ise beyni yormakta, biliÅŸsel becerisini düÅŸürmektedir. 2007'de yapılan bir araÅŸtırma, çalışmaların üç dakikada bir e-posta vb. vesilelerle sürekli kesintiye uÄŸradığını ortaya koydu. Bu ÅŸekilde kaybedilen zaman, yaratıcılık azalması, hata ve yorgunluk ise 50 bin çalışanı olan bir ÅŸirkete yılda 1 milyar dolara mal oluyor.
 
Texas Üniversitesinde Beyin SaÄŸlığı Merkezi'nin kurucusu Dr Sandra Bond Chapman'a göre, aynı anda birçok iÅŸi yapmaya çalışmak yüzeysel düÅŸünmeye, yaratıcılık eksikliÄŸine, hatalara ve gereksiz bilgiyi eleyememeye neden oluyor. Çünkü beyin bir anda birçok iÅŸ yapacak ÅŸekilde donanımlı deÄŸildir ve bunu uzun süre yapmaya çalışmak stresi artırdığı gibi depresyona ve entelektüel kapasitenin azalmasına da yol açıyor.
 
Fakat aynı anda birçok iÅŸ yapmaya çalışmanın etkili olmadığına dair oldukça fazla veri olsa da eski alışkanlıklar yeni teknolojilerle birleÅŸtiÄŸinde birçok iÅŸyerinde bu yöntem hakim olmaya devam ediyor.
 
California Üniversitesi'nden Dr Christine Carter bu yöntemin insanda sürekli meÅŸgul ve üretken olma hissine neden olduÄŸu için tercih edildiÄŸini düÅŸünüyor. "Ofiste ne kadar çok zaman harcarsanız o kadar iyi iÅŸçisiniz gibi yanlış bir inanç hakim" diyor. Carter bu inancın kaynağını, fabrika ve ofise giriÅŸ-çıkışın kart basma yöntemiyle yapıldığı sanayileÅŸme döneminin dorukta olduÄŸu günlere baÄŸlıyor. O zamanlar insanlar eve dönünce iÅŸle baÄŸlantıları kesilirdi. "Laptop ve e-postanın ortaya çıkmasıyla bu durum alt üst oldu" diyor Carter.
 
Chapman'a göre ise "teknoloji beynimizi sürekli kesintiye uÄŸramaya alıştırıyor, yeni bir e-posta ya da sosyal medya mesajı geldiÄŸine iÅŸaret eden sinyali bekler oluyoruz". Yani diÄŸer bütün bağımlılıklar gibi, kesintilerin bize zararı olduÄŸunu bildiÄŸimiz halde kafamızı kurcalamaya devam ediyor.
 
Ancak Carter bile bilmesine raÄŸmen, aşırı çalışma nedeniyle hastaneye düÅŸünceye kadar aynı anda birçok iÅŸ yapma çabasına son verememiÅŸ.
 
"Toplum olarak dağınık beyin sendromundan mustaribiz" diyor 'Singletasking' (Tek Ä°ÅŸ Üzerinde YoÄŸunlaÅŸma) kitabının yazarı Devora Zack. "Hem iÅŸ hayatımızda hem özel hayatımızda bu durum yaygın."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.