Sosyal Medya

Güncel

Bahçeli: Türkiye, AB ile yol ayrımına gelmiştir

Karabük'te vatandaşlara hitap eden MHP lideri Bahçeli, Avrupa Birliği'nin yaptırım kararına sert tepki göstererek, "Türkiye, AB ile yol ayrımına gelmiştir. Biz bu deveyi de gütmeyeceğiz, bu diyardan da gitmeyeceğiz" dedi.



MHP Lideri Devlet Bahçeli, Karabük'te vatandaÅŸlara hitap etti.
 
Avrupa BirliÄŸi'nin yaptırım kararına deÄŸinen Bahçeli, "AB'nin yaptırım kararlarını 15 Temmuz'da açıklaması, onların nerede durduÄŸunun ve kimlere selam gönderdiÄŸinin en önemli kanıtıdır" ifadesini kullandı.
 
'ÖNÜMÜZE ÇIKANIN CANINA KAST EDERÄ°Z'
 
"DoÄŸu Akdeniz'de önümüze çıkanın canına kast ederiz" diyen Bahçeli, ÅŸunları söyledi:
 
 
"AB'nin yaptırım kararı haksız ve hükümsüzdür. Yaptırımlarını alsınlar da baÅŸlarına külah diye geçirsinler. AB'nin DoÄŸu Akdeniz'de ne iÅŸi vardır. Rum yönetimi hukuka aykırı bir ÅŸekilde davranıyor. Türkiye, AB ile yol ayrımına gelmiÅŸtir. Biz bu deveyi de gütmeyeceÄŸiz, bu diyardan da gitmeyeceÄŸiz.
 
Türkiye'nin yükseliÅŸi 2023 lider ülke hedefine ulaÅŸması, CumhurbaÅŸkanlığı Hükümet Sistemi'ne doÄŸrudan baÄŸlıdır. Bu sistem, milletin kendi baÅŸarısıdır. CumhurbaÅŸkanlığı Hükümet Sistemi'nden geri dönüÅŸ yoktur.
 
Belediye yönetimleri milli beraberliÄŸi temellendirecek ve destekleyecektir. Konu; Türk Milleti'nin var oluÅŸ mücadelesidir. GevÅŸemeye fırsat yoktur. Milletimizin verdiÄŸi oylar emanettir ve emin ellerdedir."
 
TÜRKÄ°YE'YE DÖRT BAÅžLIKTA YAPTIRIM
 
 
Avrupa BirliÄŸi (AB), Kıbrıs açıklarındaki doÄŸal gaz arama faaliyetleri "uluslararası hukuka aykırı olduÄŸu" gerekçesiyle Türkiye’ye yaptırım uygulama kararı aldı.
 
Brüksel’deki Dış Ä°liÅŸkiler Konseyi’nde üye ülkelerin uzlaÅŸtıkları karar, Türkiye’ye dört baÅŸlıkta "cezai müeyyide" olarak tanımlanan yaptırımlar uygulanmasını öngörüyor. AB DışiÅŸleri Bakanları yaptırımlarla, Türkiye’nin Kıbrıs açıklarındaki sondaj faaliyetlerini durdurmasını saÄŸlamayı hedefliyor.
 
Yaptırım neleri kapsıyor? Yaptırımlar Türkiye’nin AB’den 2020’de alması öngörülen katılım öncesi mali yardımlarda kesintiye gidilmesini, ortaklık konseyi gibi ekonomi ve ticari iliÅŸkilere iliÅŸkin kurumsal ve yine üst düzey siyasi diyalogun askıya alınmasını öngörüyor. Havacılık AnlaÅŸması müzakerelerinin de askıya alındığı belirtilirken, ayrıca Avrupa Yatırım Bankası’ndan Türkiye’ye verilecek kredi desteÄŸinin de gözden geçirmesi talep ediliyor.
 
AB, Türkiye’nin en önemli ekonomi ve ticaret ortağı. Bu nedenle yaptırımların sancılı bir süreçten geçen Türkiye ekonomisini etkileyebileceÄŸi belirtiliyor. AB son yıllarda, hukuk devleti ve demokrasi alanındaki gerileme nedeniyle Türkiye’ye verilen katılım öncesi mali yardımlarda zaten kesintiye gitmiÅŸti. Ankara ile pek çok AB ülkesi arasında son yıllarda yaÅŸanan siyasi gerilimler sonucunda da Türkiye’nin Avrupa Yatırım Bankası kredi taleplerinin bir bölümü geri çevrilmiÅŸ, iki taraf arasındaki siyasi diyalog da büyük ölçüde sekteye uÄŸramıştı. Mali destek ve kredilerde ilave kesintiye gidilmesi Ankara’nın ekonomik destek arayışını daha da zora sokabilir.
 
Ayrıca Türkiye ile AB arasında hedeflenen Havacılık AnlaÅŸması ile yeni uçuÅŸ rotaları öngörülüyordu. AB kaynakları, bu anlaÅŸmanın uçak bileti fiyatlarında yüzde 50’lere varan indirim, ayrıca yaklaşık 48 bin yeni istihdam imkanı gibi birçok avantaj saÄŸlayabileceÄŸini dile getiriyordu.
 
AB üyesi ülkelerin üzerinde mutabık kaldıkları kararda ayrıca Türk hükümetinin yürütülen sondaj faaliyetleri ile AB üyesi Kıbrıs’ın egemenlik haklarını ihlal etmeye devam etmesi halinde ilave yaptırımlar öngörülebileceÄŸine dikkat çekiliyor. Kararda, sondaj faaliyetlerine iÅŸtirak eden ÅŸirketler ve gerçek ÅŸahısların da yaptırım kapsamına alınabileceÄŸi uyarısına yer veriliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.