Güncel
Dünya nüfusunun yüzde 11'i aç
BM'nin açıklamalarına göre dünyada açlık çeken insanların sayısı 820 milyonun üzerine çıktı. Yani yeryüzü sakinlerinin yüzde 11'i yeterli beslenemiyor.
BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM), New York'taki merkezinde Pazartesi günü Dünya Gıda Raporu'nu kamuoyuna açıkladı. Raporda, dünyada yeterli beslenemeyen insanların sayısının arttığına dikkat çekilerek açlık çekenlerin sayısının 820 milyonunun üzerine çıktığı açıklandı.
DW Türkçe'nin aktardığı habere göre 2015 yılında açlık çeken insanların sayısının 785 milyon olduÄŸu belirtilen raporda, 2017-2018 aralığında dünya nüfusunun yüzde 11'inin yeterli beslenemediÄŸi vurgulandı.
"HER Ä°NSANA YETERLÄ° GIDA ULAÅžTIRMAK DEV BÄ°R SORUN"
Raporda yer alan rakamların rahatsız edici bir trendi ortaya koyduÄŸunu söyleyen BM Gıda ve Tarım Örgütü Genel Direktörü Jose Graziano da Silva, her insana yeterli gıda ulaÅŸtırılmasının dev bir sorun olduÄŸunu belirtti. Da Silva, BM'nin 2030 yılına kadar açlığı sona erdirme hedefini ise 2015 yılında kaçırdığını dile getirdi.
Raporda ayrıca yaklaşık 2 milyar çocuk, kadın ve erkeÄŸin gıda güvensizliÄŸinden farklı ÅŸekillerde etkilendiÄŸine ve bu sayının da dünya nüfusunun yüzde 25'inden fazlasına tekabül ettiÄŸine dikkat çekildi. Rapora göre bu kiÅŸilerin bozulmamış, besleyici ve yeterli gıdaya düzenli olarak eriÅŸimi bulunmuyor.
EN KÖTÜ DURUM AFRÄ°KA'DA
Raporu hazırlayan uzmanlar, açlığın özellikle ekonomisi zayıf ülkelerde yaÅŸandığına iÅŸaret etti. Raporda silahlı çatışmalar, ayrıca kuraklık ya da sele yol açan iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin de gıda güvenliÄŸinin saÄŸlanamamasında etkili olduÄŸu vurgulandı. En kötü durumun Afrika'da olduÄŸuna ve her beÅŸ Afrikalı'dan birinin açlık çektiÄŸi belirtilen raporda, ancak açlığın her kıtada artış gösterdiÄŸi bilgisi de yer aldı.
Rapora göre, Güney Asya'da insanların yüzde 15'i, Latin Amerika ve Karayipler'de insanların yüzde 7'si yeterli beslenemiyor. Avrupa ve Kuzey Amerika'da da çok sayıda insanın aç olduÄŸu kaydedilen raporda, ÅŸiÅŸmanlığın da dünya genelinde artan bir sorun olduÄŸu vurgulandı.
Henüz yorum yapılmamış.