Sosyal Medya

KONDA Genel Müdürü Ağırdır: AK Parti'nin çekirdek seçmeni yüzde 38'den yüzde 27 oranına düştü

Bekir Ağırdır, AK Parti'nin çekirdek seçmeninin yüzde 38'den yüzde 27 oranına düştüğü ve düşüş eğiliminin sürdüğü tespitini yapıp çekirdek seçmenin hala en çok AK Parti'de olduğunu söylüyor



Türkiye'de ne zaman seçim süreci yaÅŸansa, bir çok anket ÅŸirketi sahadaki araÅŸtırmalarını yayınlar ama gözler genellikle Tarhan Erdem'in kurucusu, Bekir Ağırdır'ın genel müdürü olduÄŸu KONDA'nın araÅŸtırma sonucunu arar. KONDA'dan bahsedilirken, önüne "Türkiye'nin en güvenilir kamuoyu araÅŸtırma ÅŸirketi" tanımlaması da konulmadan geçilmez. 
 
"Türkiye'nin en güvenilir kamuoyu araÅŸtırma ÅŸirketi" KONDA'nın Genel Müdürü Bekir Ağırdır, Ali Babacan'ın AK Parti'den "aklen ve kalben ayrışma yaÅŸayarak" ve "yeni bir çalışma baÅŸlatmak" üzere istifasının ardından yaÅŸanması muhtemel siyasi süreci Independent Türkçe'ye deÄŸerlendirdi. 
 
Ağırdır, iktidarla muhalefet arasında yüzde 51-49'luk bir denge oluÅŸtuÄŸundan bahsederek, Babacan'ın partisinin yüzde 2'lik bir karşılığı olsa bile dengenin deÄŸiÅŸeceÄŸini söyledi. Ağırdır, son araÅŸtırmalarında partilerin küçük oy deÄŸiÅŸiklikleri yaÅŸadığını ama bu deÄŸiÅŸikliklerin siyasete etkisinin çok büyük olacağını da vurgularken, AK Parti'nin düÅŸüÅŸ eÄŸiliminde olduÄŸunu ve geri dönüÅŸün zorluÄŸuna da dikkati çekti. 
 
Kararsız seçmenin yüzde 40'lara ulaÅŸtığından ve çoÄŸunluÄŸunun eski AK Parti seçmenlerinden oluÅŸtuÄŸundan da söz eden Ağırdır, AK Parti'nin felç olduÄŸunu ve liderinin iktidarını sürdürmek için bir aygıta dönüÅŸtüÄŸünü ifade etti. 
 
Parti kurması beklenen Ali Babacan'ın Türkiye'deki dört köÅŸeli siyasi iklimin dışına çıkarak bir söylem geliÅŸtirmesi halinde baÅŸarılı olabileceÄŸine vurgu yapan Ağırdır, gelecekte Ekrem Ä°mamoÄŸlu ile Ali Babacan arasında iktidar çekiÅŸmesinin olduÄŸu, Selahattin DemirtaÅŸ'ın da muhalefet lideri pozisyonunda olduÄŸu bir siyasi sürecin yaÅŸanabileceÄŸini de sözlerine ekledi.
 
ABD'nin karşı çıktığı Rus yapımı S-400 füzelerinin Türkiye'ye teslimatının yeni baÅŸladığı saatlerde gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz söyleÅŸinin tamamı:
 
"Krizler yumağı..."
 
Sıcağı sıcağına soralım… S-400’ler gelmeye baÅŸladı Türkiye’ye. ABD’nin tavrını biliyoruz. Yaptırım uygulanırsa ve ekonomide olumsuz etkisi olursa, siyasete nasıl yansır?
 
Etkisi olacak. Türkiye bir sürü meseleyle karşı karşıya ama her biri kendi ritmi içinde gidiyor. Birbirlerini çoÄŸaltan bir kaosa dönüÅŸmedi. Dış politikaya bakarsak, S-400, DoÄŸu Akdeniz, Suriye gibi konular var. Çin’le, Rusya’yla, ABD’yle, neredeyse her ülkeyle bir meselemiz var. Dış politikada katman katman bir krizler yumağı var.
 
"AK Parti'nin toparlaması çok zor"
 
Anlattıklarınızdan, AK Parti’nin bir düÅŸüÅŸ eÄŸilimine girdiÄŸi sonucu çıkıyor. GeçmiÅŸte düÅŸüÅŸ eÄŸilimine girmiÅŸ bir partinin yeniden toparlayabildiÄŸini gördünüz mü? Mümkün mü böyle bir ÅŸey?
 
Görmedim. Zaten çok zor. AK Parti geçmiÅŸtekilerden farklıydı. AK Parti’yi yönetenler, seçmen davranışının bir kampanya ya da bir sloganla deÄŸiÅŸeceÄŸini sanıyor. Seçmen dört seçimdir oy verdiÄŸi partisine yan dönmüÅŸse, bu sadece o andaki adayın ya da sloganın yanlış olması yüzünden deÄŸil. Kolayca geri dönülmesi mümkün deÄŸil. Hele Türkiye gibi kutuplaÅŸmanın yoÄŸun olduÄŸu bir yerde, gönlü ve yüzü iktidardan baÅŸka yerlere dönmeye baÅŸlamış ve nereye bakacağını arayan insanları geri çevirmek kolay deÄŸil.
 
"AK Parti'nin dönüÅŸü ne kadar zorsa, HDP'nin DemirtaÅŸ'la yakaladığı ivmeyi saÄŸlaması da o kadar zor"
 
Kürt seçmen ne yapar bu süreçte? HDP’ye gönülsüz de olsa oy verdiÄŸi bilinen bir kitle var. O seçmen yeni parti kurulduÄŸunda yüzünü oraya döner mi? Kürt seçmenin HDP’den vazgeçer mi?
 
Kürt seçmen artık HDP’den vazgeçmez. Ama AK Partili Kürt seçmenin bir kısmı Babacan’a gidebilir. Kürt seçmenin HDP’den vazgeçmesi için HDP’nin çok büyük hatalar yapması ya da küresel veya iç dinamiklerin çok baÅŸka çalışması lazım. HDP’nin oy kemikleÅŸti artık. TürkiyelileÅŸme diyerek yakaladığı ivmeyi tekrar yakalarsa yukarı da çıkabilir ama nasıl AK Parti’nin geri dönüÅŸü çok zorsa, HDP’nin de Selahattin DemirtaÅŸ’la yakaladığı ivmeyi tekrar saÄŸlayabilmesi çok zor.
 
"Ä°nsanlar Ä°mamoÄŸlu'na oy verirken çöp toplansın diye oy vermedi; vatandaÅŸ her ÅŸeyin farkında"
 
Türkiye’nin bugün, iliÄŸine kemiÄŸine kadar demokrasi savaÅŸçısı olan, bir arada yaÅŸamamızı savunan siyasetçilere ihtiyacı var. Ben var olan adaylarda böyle kararlılığı görmüyorum. BaÅŸarı ihtimalleri kısıtlı da olsa var. Ä°nsanlar Ekrem Ä°mamoÄŸlu’na oy verirken, ülkenin gidiÅŸatına dur demek için harekete geçti. Çöp toplansın diye oy kullanmadı kimse. VatandaÅŸ her ÅŸeyin farkında.
 
"İnsanlar bir şey bekliyor, yeni olan her şeyin şansı var"
 
Ekrem Ä°mamoÄŸlu, Selahattin DemirtaÅŸ ve Ali Babacan gibi henüz 50’li yaÅŸlarının başında ya da 40’lı yaÅŸlarının sonunda, siyaset için genç sayılan üç aktör var. Bu üç isim arasında gelecekte Ä°mamoÄŸlu’yla Babacan arasında bir iktidar çekiÅŸmesi ve Selahattin DemirtaÅŸ’ın muhalefet lideri gibi bir pozisyonda olduÄŸu bir tablo mümkün mü?
 
Türkiye insanı her ÅŸeye hazır. Elbette kapıdaki simitçi Ali’yle bir baÅŸkasının demokrasi tarifi aynı deÄŸil. Ama o komÅŸusunun aç yatıp yatmadığını biliyor. Bu ülkenin insanları vicdanlı insanlar. Toplumlar böyle zamanlarda problemi tespit eder ama aydınların ve siyasetçilerin iÅŸi. Tüm araÅŸtırmalarımız gösteriyor ki, toplum çoklu yaÅŸamı istiyor. Tolerans sınırları da geniÅŸliyor ve deÄŸiÅŸimi de görüyorsunuz zaten. O yüzden yeni olan her ÅŸeyin ÅŸansı var. Ä°mamoÄŸlu’nu Aralık ayında kimse tanımazken ÅŸimdi bu kadar popüler olmasının bir sebebi vardı. Ä°nsanlar bir ÅŸey bekliyor. Ä°mamoÄŸlu da sahiciliÄŸiyle, samimiyetiyle arayışa karşılık verdi. “Beni tanıyınca seveceksiniz” demiÅŸti. Bunun bir karşılığı var.
 
"Beyninin akıl ettiğine kasları ayak uyduramıyor"
 
AK Parti, kendi gidişatının farkında değil mi?
 
Farkında ama felç olduÄŸu için, beyninin akıl ettiÄŸine kasları ayak uyduramıyor.
 
"Ä°pin ucu 2010'daki referandumda kaçtı"
 
Ä°pin ucu nerede kaçtı?
 
2010’daki referandumda kaçtı. O dönem alınan yüzde 58 oyu Tayyip Bey kendi oyuna dönüÅŸmesi için özel politikalar üretti. Gezi döneminde politikalarını rasyonalize etti. 15 Temmuz’da etrafındaki herkesin hain olduÄŸu düÅŸüncesiyle daha dar bir kadroyla çalışmaya baÅŸladı. Gezi’de Batılıların kendisine oyun oynadığını düÅŸündü. Bunların bir kısmı gerçek de olabilir. Tayyip Bey’in en büyük hatası, DoÄŸu Akdeniz’deki, Suriye’deki gerilimlerin ülkenin gelecekteki 50 yılını ilgilendiren gerilimler olduÄŸunu göz ardı edip, kendisinin iktidarıyla ilgili gerilimler olduÄŸunu okuyor. Böyle bir okumadan cevap üretiyor.
 
"Kararsızlar artık muhalefete, yeni arayışlara bakıyor"
 
En sonda klasik soruyu sorayım. Bu Pazar seçim olsa nasıl tablo ortaya çıkar?
 
Oran vermeyeceÄŸim ama oy oranlarında minik deÄŸiÅŸiklikler var. Ama o minik deÄŸiÅŸikliklerin siyasi arenadaki karşılığı çok büyük. Bir puanlık, iki puanlık deÄŸiÅŸimlerin bile baÅŸta belirttiÄŸimiz 51-49 dengesini kökten deÄŸiÅŸtireceÄŸi için, sonuçları çok büyük. Ama ÅŸu an beÅŸ puanlık, 10 puanlık deÄŸiÅŸimler söz konusu deÄŸil. Ama en önemli bulgumuz, gri alandaki insanların yüzleri ve gönülleri iktidara dönük deÄŸil. Kararsızım diyenler artık muhalefete ve yeni arayışlara bakıyor.
 
"Gri alana geçiÅŸ iktidardan"
 
Gri alanın oranı ne?
 
Yüzde 38-40 bandında. Artık iktidarın deÄŸil muhalefetin yapacaklarına bakıyorlar. Bu yüzde 38-40’lık oranın yarısından çoÄŸu iktidardan gri alana geçiÅŸ yaptı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.