Ukrayna parlamentosu pedofillerin kimyasal yolla hadım edilmesini zorunlu kılan tasarıyı kabul etti
Follow @dusuncemektebi2
Uzmanlar, Devlet Başkanı Zelenskiy’den tartışmaya yol açan yeni yasayı veto etmesini istiyor
Ukrayna parlamentosu cinsel suçlara karışan kiÅŸilerin kimyasal yolla hadım edilmesini zorunlu kılan yeni yasayı kabul etti. Bu geliÅŸme, Devlet BaÅŸkanı Vladimir Zelenskiy’in ne kadar özgürlükçü olduÄŸunu test etmeye dair önemli bir sınav sayılıyor.
Küçük yaÅŸta çocuklara karşı ciddi derecede cinsel suçlardan hüküm giyen erkeklere antiandrojen (testosteron etkisini baskılayan) ilaçların verilmesini mecburi hale getiren yeni tedbirler, Ukrayna’yı bu anlamda dünyanın en sert uygulamalarına baÅŸvuran ülkeler arasına dahil edebilir.
GeniÅŸ çapta etki uyandıran çocuk tacizi haberlerinin sonrasında kabul edilen deÄŸiÅŸikliÄŸin seçmenlerden yoÄŸun raÄŸbet görmesi muhtemel görünüyor. Ancak tasarıyı sert dille eleÅŸtiren hukuk ve saÄŸlık uzmanları, Zelenskiy’in devlet baÅŸkanlığı vetosunu kullanarak duruma müdahale etmesini istiyor.
Ukrayna parlamentosu Yüksek Rada’da perÅŸembe günü yapılan son oturumda apar topar sunulan yasa, görünüÅŸe bakılırsa gelecek pazar yapılacak genel seçimlere hitap ediyor.
Milliyetçi popülist Oleh Lyashko’nun başını çektiÄŸi tasarının mimarları, anketlere göre kan kaybediyor ve mevcut tablo bu isimlerin parlamentoda kalmaları için gereken yüzde 5 barajını aÅŸamayacağını iÅŸaret ediyor.
Tasarıda yer alan açıklayıcı notlarda söz konusu tedbirleri ölüm cezasının olmadığı durumlarda uygulanması için sunduÄŸunu belirten Lyashko, “Tecavüzcülerin yaptıkları ÅŸeye artık geri dönmeleri mümkün görünmüyor” ifadelerini kullandı.
Çocuk istismarı meselesi, ülkenin güneyinde küçük yaÅŸta bir kızın kaçırılması, cinsel tacize uÄŸraması ve öldürülmesinin ardından Ukrayna’da seçim kampanyalarının merkezine yerleÅŸmiÅŸti.
11 yaşındaki Dariya Lukyanenko’nun cesedi, dans kursuna gitmek üzere evinden ayrılmasından 6 gün sonra 19 Haziran’da bir lağım kuyusunda bulunmuÅŸ, 22 yaşındaki bir aile dostu cinayeti iÅŸlediÄŸini itiraf etmiÅŸti.
Bu korkunç olay, halihazırda parlamento gündeminde bulunan bir tasarının odak noktası haline gelmiÅŸti. Cinsel içerikli suçların rapor edilenlerden çok daha yaygın olabileceÄŸi kaygılarına cevap vermek için 6607 sayılı bir yasa teklifi sunulmuÅŸtu. Tasarıda bu alanda verilen cezaların artırılması, pedofiller için gizli sicil tutulması ve ihtiyari hadım önerileri yer almıştı. Yasa koalisyondaki parlamenterler, polis teÅŸkilatı baÅŸkanları, avukatlar, savcılar ve psikologlardan da destek görmüÅŸtü.
Ancak dikkat çeken bir geliÅŸme yaÅŸandı ve parlamentoya baÄŸlı bir alt komite Lyashko’nun alternatif teklifini son dakikada kabul etti. Ä°ki sayfalık 6449 sayılı tasarı çok daha kısaydı, herhangi bir uzman deÄŸerlendirmesinden geçirilmemiÅŸti, hadım iÅŸlemini zorunlu hale getirmek, suçluların sicilini halka açık tutmak ve daha sert cezalar getirmek gibi çok daha radikal bir içeriÄŸe sahipti.
Parlamentodan geçmesi için gerekenden 21 fazla oy alan tasarı, 247 parlamenterin desteÄŸiyle kabul edildi.
The Independent oylamaya katılan bazı parlamenterlerle konuÅŸtu. Ä°çlerinden çoÄŸu, oy verdikleri tasarının tüm detaylarına hakim olmadıklarını itiraf etti.
BaÅŸlangıçta sunulan tasarının ortak hazırlayıcılarından biri olan kriminolog Anna Maliar, yalnızca gönüllülük esasına göre hadım iÅŸlemini teklif ettiÄŸini ancak Lyashko’nun son dakika manevrasıyla parlamenterleri “kandırdığını” söyledi.
Parlamento üyelerinin yasanın tehlikeleri karşısında uyarılmadığını belirten Maliar, sözlerine ÅŸöyle devam etti:
Cezalandırmak için hiçbir zaman kimyasal hadıma baÅŸvurulmamalı. GerçekleÅŸirse bunun adı iÅŸkence olur. Küçük çocuklara karşı cinsel suçlardan hüküm giyen insanların büyük çoÄŸunluÄŸu son derece saÄŸlıklı. Bu kiÅŸilerin zorla hadım edilmesi medeni bir iÅŸ deÄŸil.
Ä°lk tasarının destekçilerinden reformist parlamenter Mustafa Nayyem ise Lyashko’nun deÄŸiÅŸikliÄŸini “yasama yoluyla baskın” diye tanımladı ve “Nihayetinde ahmaklık kazandı” dedi.
Cinsel içerikli suç iÅŸleyen kiÅŸilere çok daha sert cezalar verilmesini talep eden Ukrayna Ulusal Polis TeÅŸkilatı BaÅŸkanı Vyacheslav Abroskin de Lyashko’nun tasarısını eleÅŸtirenler arasında yer aldı.
Abroskin şu ifadeleri kullandı:
Siyaset bazen iyi iÅŸleyen yasaların zamanında ve anayasayla uyumlu bir ÅŸekilde hayata geçirilmesinin önüne engel çıkarabiliyor. 6607 sayılı deÄŸiÅŸikliÄŸin tamamen kabul edilmesini umuyordum. Ancak çocuklarımız adına çalışmaya devam edeceÄŸiz.
Ukrayna’da yeni yasanın kanunnamede yer alabilmesi için baÅŸbakan ve devlet baÅŸkanı tarafından imzalanması gerekiyor.
Henüz yorum yapılmamış.