Güncel
Eski Genel Kurmay İstihbarat Daire Başkanı Pekin: S-400'lerin alınması dönüm noktasıdır
Follow @dusuncemektebi2
Yavuz Oğhan'dan Bidebunudinle programına katılan Eski Genel Kurmay İstihbarat Daire Başkanı İsmail Hakkı Pekin, S-400 hava savunma sisteminin Türkiye’ye teslimatını değerlendirdi. Pekin, "S-400'lerin alınması Türkiye için bir dönüm noktasıdır." dedi.
S-400 hava savunma sistemlerinin parçalarının bir bölümü Ankara’ya iniÅŸ yaptı ve böylece Rusya ile olan anlaÅŸma gerçekleÅŸtirilmeye baÅŸlandı.
ABD ve NATO ülkeleri ise bu anlaÅŸmanın gerçekleÅŸtirilmesine karşıydı. RS FM'de yayınlanan Yavuz OÄŸhan'dan Bidebunudinle programına katılan Eski Genelkurmay Ä°stihbarat Daire BaÅŸkanı Emekli Korgeneral Ä°smail Hakkı Pekin, S-400 teslimatını deÄŸerlendirdi.
Bunun bir dönüm noktası olduÄŸunu söyleyen Pekin, "Türkiye, kendi kararı ile, kendi ihtiyacı olan bir silah sistemini, NATO'nun ve ABD'nin baskısına raÄŸmen aldı. 12 Temmuz 1947 Truman Doktrini'nden beri ilk defa böyle bir anlaÅŸma yapılıyor. Ä°lk defa bu kadar stratejik bir silah sistemi alınıyor. Bundan sonra büyük ihtimalle Türkiye ile Rusya arasında hem bu silah sistemlerinden kaynaklanan hem de ticari iÅŸbirlikleri artarak devam edecek" açıklamasını yaptı.
'BÜYÜK BÄ°R SÄ°LAHLANMA VAR VE TÜRKÄ°YE'NÄ°N EKSİĞİ VAR'
ABD'nin NATO'yu, Rusya'yı sınırlamak ve çevrelemek için kullandığını, Türkiye'yi de aynı biçimde kullanmaya çalıştığını belirten Pekin, "Ä°ki ülkenin birbirine ihtiyacı var. Hem Rusya'nın Türkiye'ye hem de Türkiye'nin Rusya'ya. Büyük bir silahlanma var ve Türkiye'nin eksiÄŸi var. Hava savunması yok. 1991'den itibaren hava savunması için bir arayış içinde. Ä°srail ile denedi olmadı, Avrupa ile iÅŸbirliÄŸi de sonuçlanmadı, Amerika'dan partiot istendi o da olmadı" diye konuÅŸtu.
'ÅžU ANDA TEHDÄ°T NATO'DAN GELÄ°YOR'
Hava savunma sistemi kime karşı alınıyor, tehdit nerede sorusuna da yanıt veren Pekin, "Çervemizdeki ülkelerin hepsinde füze var. Tehdit her yerden gelebilir. Türkiye'ye tehdit ÅŸu anda NATO'dan geliyor. Suriye'de, DoÄŸu Akdeniz'de, Kıbrıs'ta böyle. Kıbrıs'ta sondaj yaparken o bölgelere gönderilen geminin hava savunmasını nasıl yapacak? Türkiye'nin tedbir alması gerekiyordu" dedi.
'ABD'NÄ°N FÜZE ATMASINI BEKLEMÄ°YORUM'
Pekin, ABD'nin nasıl bir tehdit oluÅŸturabileceÄŸi ile ilgili olarak ise, "ABD, içeriden teÅŸkilatlandırdığı terör örgütleri ile Türkiye'yi karıştırabilir. Tabi ki füze atmasını beklemiyorum, o zaman kendisine de zararı olur. Ama geçmiÅŸe bakarsak, Türkiye'de afyon yasağı yapıldı. Komünizmi önleme dernekleri kuruldu. 1970-1980 arasında acı bir süreç yaÅŸandı. 1993 yılında faili meçhul cinayetler oldu. ABD, Türkiye'de devlet kurmak isteyen PKK'yı destekliyor. Bu raporlanmış vaziyette. Bütün bunlar ortada dururken illa tehditin Rusya'dan ya da baÅŸka yerden mi gelmesi gerekiyor? Etrafınızda bu tür özelliklere sahip ülkeler varsa bunlar bugün dost, yarın tehdit olabilir. Åžu anda Türkiye, bu savunma sistemini almak durumunda" açıklamasını yaptı.
Savunma sistemlerinin asıl görevinin barış zamanında caydırıcılık saÄŸlaması olduÄŸunu ifade eden Pekin, "Onları gören size dokunmak istemez. Bu bakımdan çok önemliler" diye konuÅŸtu.
Henüz yorum yapılmamış.