Sosyal Medya

Güncel

BM'den Husilere 'idamları durdurun' çağrısı

Birleşmiş Milletler, Yemen'de Husi milisleri tarafından 30 tutuklu hakkında idam kararı verilmesi ile ilgili endişe duyduklarını belirtti.



BirleÅŸmiÅŸ Milletler Ä°nsan Hakları Yüksek KomiserliÄŸi (OHCHR) Sözcüsü Ravina Shamdasani, BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, geçen salı çoÄŸunluÄŸu Husileri eleÅŸtiren Ä°slah Partisi mensuplarından oluÅŸan siyasetçi, akademisyen ve öÄŸrenci 30 kiÅŸi için idam kararı alındığını anımsattı.

Kararın baÅŸkent Sana'da Husilerin idaresindeki özel bir mahkeme tarafından alındığını belirten Shamdasani, karardan derin endiÅŸe duyduklarını vurguladı.

Shamdasani, BM insan Hakları Ofisi'nin, idama mahkum olanların çoÄŸunluÄŸunun keyfi ve yasa dışı gözaltına alındığı, gözaltında iÅŸkence ve diÄŸer kötü muamelelere maruz kaldığı yönünde güvenilir bilgiler aldığını belirterek, "(Yargılamanın) hiçbir aÅŸamasında savunmalarını sunmaları için kendilerine doÄŸru dürüst bir ÅŸans tanınmadı." dedi.

Ä°dam cezasına çarptırılan 30 kiÅŸiye yöneltilen suçlamaların çoÄŸunun "siyasi güdümlü" olmalarının yüksek olasılık olduÄŸunu savunan Shamdasani, kötü muamele ve iÅŸkence iddialarına yönelik makul bilgilere ulaÅŸtıklarını, bazı Ä°nsan Hakları Ofisi çalışanlarının da ailelerle görüÅŸme imkanı bulduÄŸunu aktardı.

Shamdasani, "Politik amaçlı herhangi bir davadaki karar reddedilmeli ve uluslararası adil yargılama standartlarına tamamen uyulmalıdır." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Ä°nsan hakları örgütü Rights Radar, Yemen'de Husi milislerin kontrolündeki hapishanelerde bulunan 30 tutuklunun idamına iliÅŸkin kararın durdurulması için uluslararası toplumu acil müdahaleye çağırmıştı. 

Merkezi Hollanda'da bulunan örgütten yapılan yazılı açıklamada, baÅŸkent Sana'daki Husi milislerin kontrolündeki hapishanelerde idama mahkum edilen 30 kiÅŸinin kurtarılması için uluslararası topluma harekete geçme çaÄŸrısı yapılmıştı.

Husiler, Eylül 2014'ten bu yana baÅŸkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulundururken Suudi Arabistan öncülüÄŸündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

Yemen'de yaklaşık 5 yıldır süren çatışmalarda binlerce kiÅŸi yaÅŸamını yitirdi. Dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Yemen'de iç savaÅŸ nedeniyle büyüyen insani kriz de korkunç boyutlara ulaÅŸtı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.