Sosyal Medya

Güncel

ABD, Mısır ve Fransa'dan Türkiye'ye Doğu Akdeniz tepkisi

Türkiye'nin Fatih gemisinden sonra Doğu Akdeniz'e gönderdiği ikinci sondaj gemisi Yavuz'un Kıbrıs Adası'nın Karpaz açıklarına ulaşması sonrası Amerika Birleşik Devletleri, Mısır ve Fransa'dan tepkiler geldi.



ABD DışiÅŸleri Bakanlığı sözcüsü Morgan Ortagus yaptığı yazılı açıklamada "ABD, Türkiye'nin Kıbrıs açıklarında sondaj faaliyetleri yapmak için devam eden giriÅŸimlerinden ve son olarak sondaj gemisi Yavuz'un Karpas Yarımadası açıklarına sevk edilmesinden derin endiÅŸe duymaktadır." ifadelerini kullandı.
 
 
Yavuz gemisinin bölgeye gönderilmesini "provokatif" ifadesiyle tanımlayan Ortagus, "Türk yetkilileri bu operasyonları durdurmaya çağırıyor, tüm tarafları da sakin davranmaya ve bölgede gerilimi artıracak adımlardan kaçınmaya davet ediyoruz." deÄŸerlendirmesini yaptı.
 
Türkiye'nin sondaj faaliyetlerine Akdeniz'e kıyısı olan Mısır da tepkisini dile getirdi. Mısır DışiÅŸleri Bakanlığı uluslararası hukuka saygı gösterilmesi gerektiÄŸinin altını çizerek "Türkiye'nin tek taraflı olarak yaptığı çalışmalar bölgedeki tansiyonu artırmaktadır." denildi. Mısır'ın 2013'te Akdeniz’deki doÄŸal gaz yatakları ile ilgili Kıbrıs Rum Kesimi ile yaptığı anlaÅŸmayı Ankara tanımadığını bildirmiÅŸ ve uluslararası geçerliliÄŸinin olmadığını açıklamıştı.
 
Fransa: Rum kesimiyle dayanışma içerisindeyiz
 
Batı Avrupa ülkesi Fransa ise Kıbrıs Rum Yönetimi ile dayanışma içerisinde olduklarını belirterek, Türkiye'ye uluslararası hukuka saygı göstermesi gerektiÄŸini belirtti. AB Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de konuyla ilgili "Türkiye bölgenin istikrarını tehlikeye sokacak her türlü hareketten kaçınmalıdır." ifadelerini kullandı.
 
KKTC BaÅŸbakanı: Rumların, Kıbrıs Türk halkının haklarını yok sayması kanunsuz ve endiÅŸe vericidir
 
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) BaÅŸbakanı Ersin Tatar ise Türkiye'nin DoÄŸu Akdeniz'deki sondaj faaliyetleriyle ilgili AB'nin tutumuna tepki göstererek
 
AB'nin baÅŸtan beri izlediÄŸi Rum-Yunan yanlısı tutumunun Kıbrıs meselesini daha da çıkmaza sürüklediÄŸini ifade etti.
 
Türkiye ile Kıbrıs Türk tarafının DoÄŸu Akdeniz'deki hidrokarbon kaynaklarında hakkı olduÄŸuna vurgu yapan BaÅŸbakan Ersin Tatar "AB'nin iddia ettiÄŸi gibi Fatih ve Yavuz'un DoÄŸu Akdeniz'de yaptıkları sondaj faaliyetleri deÄŸil Rumların Kıbrıs Türk halkının haklarını yok sayarak yaptığı faaliyetler ve uzlaÅŸmaya yanaÅŸmaması kanunsuz ve endiÅŸe vericidir. Kıbrıs Türk tarafının bu kaynaklarla ilgili sismik araÅŸtırma ve sondaj çalışmalarının oluÅŸturulacak bir ortak komite eliyle yürütülmesi, elde edilecek gelirin ilk etapta olası bir anlaÅŸma için gerekecek finansmanın saÄŸlanmasında kullanılması önerisini reddeden Rum tarafıdır." ifadesini kullandı.
 
Avrupa BirliÄŸi’ne üye ülkelerin liderleri haziran ayında Türkiye'nin tartışmalı sularda "sondaj faaliyetlerine son vermesi gerektiÄŸi" yönünde uyarmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.