Sosyal Medya

Güncel

BM Özel Raportörü'nden uluslararası topluma Cemal Kaşıkçı çağrısı

BM Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Callamard, gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin uluslararası toplumun yeterince tepki vermediğine işaret ederek, "Sessizlik, eylemsizlik ya da daha kötüsü üstü kapalı veya aşikar suç ortaklığı, sadece daha fazla adaletsizlik ve küresel istikrarsızlığa yol açar. Şimdi harekete geçme zamanı" çağrısında bulundu.



BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Yargısız ve Keyfi Ä°nfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard, Washington Post gazetesi için "Suudi Arabistan, dünyayı adalet yanlışı suçuna ortak ediyor" baÅŸlıklı bir makale kaleme aldı.
 
Suudi Arabistan'ın Kaşıkçı cinayetine iliÅŸkin 11 ÅŸüpheliyi yargıladığını ancak burada adaletin saÄŸlanacağına inanmadığını ifade eden Callamard, cinayete iliÅŸkin üst düzey Suudi yetkililerin soruÅŸturulmadığını ya da herhangi bir cezaya çarptırılmadığını vurguladı.
 
Callamard, geçen ay yayımladığı raporunda da belirttiÄŸi gibi Suudi Arabistan'ın Kaşıkçı cinayetinin sorumlusu olduÄŸunu vurgulayarak, "Kaşıkçı cinayeti Suudi Arabistan'ın iç meselesi deÄŸil. Kaşıkçı, ABD'de yaÅŸayan ve Türkiye topraklarında yargısız bir ÅŸekilde infaz edilen bir gazeteci. Suudi Arabistan, kendi sınırları dışında hukuksuz, ifade özgürlüÄŸünü hedef alan, konsolosluk iliÅŸkilerinin kutsallığını tehdit eden ve uluslararası toplumun çıkarlarına müdahale eden bir eylemde bulundu." görüÅŸünü paylaÅŸtı.
 
YÖNETÄ°CÄ°LERE SERT ELEÅžTÄ°RÄ°
 
Bugüne kadar uluslararası toplumun bu cinayete karşı etkili bir adım atamamış olmasının "korkunç" olduÄŸunu belirten Callamard, "Tüm dünyada kamuoyu Kaşıkçı için adalet istedi. Mahkemeler, Suud'a silah ihracatının normal bir ÅŸekilde yürütülmesine karşı çıktı. Milletvekilleri Suudi Arabistan'a yaptırım uygulamak için adımlar attı ama tüm bunlar yöneticilerin politikalarına neredeyse hiç yansımadı hatta bazı yöneticiler bu adımları iptal etti." eleÅŸtirisinde bulundu.
 
Callamard, Osaka'da yapılan G-20 Zirvesi'nde de Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'a karşı tavır konmadığını belirterek, bazı ülkelerin Suudi Arabistan ile iliÅŸkilerini normalleÅŸtirme adımlarına da tepki gösterdi.
 
Suudi Arabistan'ın insan hakları ihlallerinin sürdüÄŸünü vurgulayan Callamard, "Uluslararası eylem olmadan benzeri suçların tekrarlanacağı aÅŸikar." deÄŸerlendirmesinde bulundu.
 
FBI'A SORUÅžTURMA ÇAÄžRISI
 
Bundan sonra uluslararası toplumun Kaşıkçı cinayeti konusunda etkili bir soruÅŸturma, bu cinayetin elebaÅŸları ve sorumlularının da yargılanması için adım atması gerektiÄŸini vurgulayan Callamard, "Cemal Kaşıkçı için adalet, Suudi Arabistan'ın çatlak adli takibine bırakılmamalı. Bu cinayet ABD'nin çıkarlarını etkilediÄŸi için FBI bu davayı soruÅŸturabilir ve soruÅŸturmalı da." çaÄŸrısı yaptı.
 
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Kaşıkçı cinayeti konusunda ceza hukuku uzmanlarını görevlendirmesi ve uluslararası bir soruÅŸturma yapılması gerektiÄŸini belirten Callamard, "BM'nin Kaşıkçı davasındaki kaçamak yanıtları, yalnızca bu kurumu zayıflatmaya yarar." ifadesini kullandı.
 
Callamard, Kaşıkçı cinayetinin hesabının sorulmasının, bireysel özel raportörlerin ya da tek başına bir ülkenin sorumluluÄŸu olmaması gerektiÄŸinin altını çizerek, "Suudi Arabistan'ı ve üst düzey yöneticileri bu cinayetten sorumlu tutmanın jeostratejik ve ekonomik çıkarlara zarar vereceÄŸi argümanına karşı çıkmalıyız. Adalet aramak, tüm ülkelerin daha iyi çıkarınadır." deÄŸerlendirmesinde bulundu.
 
'G-20 ZÄ°RVESÄ° RÄ°YAD'DA YAPILMASIN'
 
Suudi Arabistan'dan insan haklarına uymasının istenmesinin diÄŸer ülkeleri daha güvenilir bir ortak haline getirdiÄŸini belirten Callamard, "Bu aynı zamanda Riyad'da G-20 Zirvesi'nin yapılmamasını da gerektiriyor." ifadelerini kullandı.
 
Callamard, Ä°kinci Dünya Savaşı'nın ardından uluslararası toplumun insan haklarını korumak ve barışın sürdürülmesi için bir araya geldiÄŸini anımsatarak, "Kaşıkçı cinayeti, gazeteciler, insan hakları savunucuları ve siyasi aktivistlere yönelik küresel trendin bir simgesidir." görüÅŸünü paylaÅŸtı.
 
'ŞİMDÄ° HAREKETE GEÇME ZAMANI'
 
Devlet ve devlet olmayan aktörlerin, muhaliflerini susturmak için agresif taktiklere baÅŸvurmasının arttığını belirten Callamard, makalesinde "Uluslararası toplum, bu düÅŸmanca ortamı enine boyuna tartmalı. Sessizlik, eylemsizlik ya da daha kötüsü üstü kapalı veya aÅŸikar suç ortaklığı, sadece daha fazla adaletsizlik ve küresel istikrarsızlığa yol açar. Åžimdi harekete geçme zamanı." ifadesine yer verdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.