Sosyal Medya

Güncel

SETA raporu ‘iki suçtan’ adliyelik

SETA’nın yabancı medya kuruluşları hakkında hazırladığı tartışmalı rapor mahkemelik oldu. Türkiye Gazeteciler Sendikası ve İstanbul Barosu, SETA, rapor ve raporu hazırlayanlar hakkında “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik ile kişisel verilerin kaydedilmesi’ suçlamasıyla suç duyurusunda bulundu.



Siyaset Ekonomi ve Toplum AraÅŸtırmaları Vakfı’nın (SETA) ‘Uluslararası Medya KuruluÅŸlarının Türkiye Uzantıları’ raporu mahkemelik oldu. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve Ä°stanbul Barosu, SETA’nın uluslararası basın kuruluÅŸlarının Türkçe servisleri için çalışan gazetecileri fiÅŸlediÄŸi raporu hakkında suç duyurusunda bulundu. TGS’nin Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı’na verdiÄŸi dilekçede SETA’nın, Ä°smail ÇaÄŸlar, Kevser Hülya Akdemir ve Seca Toker imzalı “Uluslararası Medya KuruluÅŸlarının Türkiye Uzantıları” raporuyla “Halkı kin ve düÅŸmanlığa tahrik suçu” ile “KiÅŸisel verilerin kaydedilmesi” suçlarını iÅŸlediÄŸi belirtildi.  
 
TGS dilekçesinde söz konusu raporda uluslararası medya kuruluÅŸlarının tarihine iliÅŸkin genel bir bilgilendirme yapıldıktan sonra “Kritik Olaylardaki Tavır”, “15 Temmuz Darbe GiriÅŸimi”, “Terörle Mücadele/PKK-Hendek Terörü ve HDP’li vekillerin Tutuklanması”nın da aralarında bulunduÄŸu farklı alt baÅŸlıklarda incelemelerde bulunduÄŸunu hatırlattı. TGS “Bu incelemelerde medya kuruluÅŸları tarafından yayımlanan bir takım haber, analiz, yorum ve röportajların yalnızca baÅŸlıkları çekilerek, hükümet karşıtı tutum sergileyip sergilemedikleri üzerinden deÄŸerlendirmelerde bulunulmuÅŸtur” ifadesine yer verdi. 
 
Dilekçede, “Önemle belirtmek gerekir ki bu baÅŸlıkların hangi kritelerle ve metotlara göre belirlendiÄŸi meçhuldür. Oysa ‘rapor’ olarak sunulan belgede bu kriter ve metotların açıklanması bilimsel zorunluluktur” denildi. TGS suç duyurusunda, “Öz bir ifadeyle haberler baÄŸlamından koparılarak cımbızlama usulü ile seçilmiÅŸtir. Bu cımbızlama seçimler ile ‘hükümet karşıtı söylemlerde bulunulduÄŸu’, ‘algı yaratıldığı’ ÅŸeklinde ithamlarda bulunulmuÅŸtur. Öte yandan kiÅŸisel algı ve idelolojik bakış üzerinden yapılan analizler bilimsel gerçekmiÅŸ gibi savunulmuÅŸtur” ifadelerine yer verildi. 
 
Suç duyurusu öncesinde adliye önünde yapılan açıklamada konuÅŸan TGS BaÅŸkanı Gökhan DurmuÅŸ, “Rapor denilen metinde, Türkiye’de yayın hayatını sürdüren birçok medya kuruluÅŸu ‘terör yanlısı’; buralarda yapılan haberlerin paylaşılması da bir suç olarak gösterilmiÅŸtir” dedi. DurmuÅŸ, “Åžüpheliler tarafından hangi amaca hizmet ettiÄŸi açıklanmayan ve rapor olarak adlandırılan bu belge, Türkiye’deki basın ve ifade özgürlüÄŸü üzerinde ciddi tehdit yaratmaktadır” ifadelerini kullandı.  
 
Ä°stanbul Barosu da SETA hakkında suç duyurusunda bulundu. Barodan yapılan açıklamada, SETA’nın hazırladığı raporun ifade ve basın özgürlüÄŸüne yönelik bir tehdit olduÄŸu belirtildi. Ä°stanbul Barosu’nun açıklamasında ÅŸu ifadeler kullanıldı: “Basın dünyasının ne iÅŸ yaptığını bildiÄŸi kuruluÅŸların ve o kuruluÅŸlardaki gazetecilerin tek tek isimlerini de sıralayarak yapılan ihbar nitelikli ifadeler, bu raporu bir ‘fezleke’ niteliÄŸine büründürmüÅŸtür. Bu rapor da, taşıdığı ‘ihbar’ özelliÄŸi öne çıkarılarak bir iddianameye dönüÅŸürse, dava öncesinde baÅŸlatılan algı operasyonları için düÄŸmeye basılmış olduÄŸu anlaşılacaktır. Bu yönüyle bir ‘AndÄ±ç’ özelliÄŸi de taşıyan Rapor, yandaÅŸ bakış açısının tahammül gösteremediÄŸi ifade ve basın özgürlüÄŸünün kısıtlanmasına yönelik gözdağıdır.” 
 
ANKARA BAROSUNDAN AÇIKLAMA
 
SETA’nın uluslararası basın kuruluÅŸlarında çalışan gazetecileri hedef alan raporuna bir tepki de Ankara Barosu’ndan geldi. Raporu ‘utançla’ karşıladıklarını duyuran Ankara Barosu, “hükümeti eleÅŸtirmeyi adeta suç gibi sunan” çalışmayı, Danıştay saldırısına giden süreçte yapılan yayınların 2019 versiyonu olarak tanımlandı. Baro açıklamasında ÅŸu ifadelere yer verildi: “Öncelikle, akademik dilden bihaber olarak hazırlanan bu raporun baÅŸlığında seçilen ‘Uzantı’ kelimesi dahi, rapor içeriÄŸinde incelendiÄŸi iddia edilen medya kuruluÅŸlarını baÅŸtan kriminalize etmekte, onları adeta bir terör örgütünün söylemsel ve eylemsel parçası olarak konumlandırmaktadır. Rapor içeriÄŸinde medya kuruluÅŸları için tercih edilen ‘Mecra’ kelimesi de, raporun adında varlık bulan kötü niyetin bir ‘uzantısı’ niteliÄŸindedir. Rapor, Danıştay hakimlerini fotoÄŸraflarıyla hedef göstererek Danıştay saldırısını azmettiren Akit tetikçiliÄŸinin 2019 senesindeki atıflı versiyonudur.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.