Güncel
Hayrettin Karaman: Papa’nın yeni dini ve eşcinsel açılımı
Follow @dusuncemektebi2
Hayrettin Karaman- Yeni Åžafak
Biz Müslümanlar Kur’an-ı Kerim’de ve hadislerde inançları ve bazı uygulamaları anlatılan Hristiyan ve Yahudilere, vaktiyle hak peygamberlerine gelen sahih kitaplarından dolayı “ehl-i kitab” diyoruz. Ä°slam hukuku onlara, müÅŸriklerden farklı muamele ediyor, bazı hak ve hürriyetler tanıyor. Ancak aÅŸağıda, Papa’nın, bir Arap haber kaynağından özetleyeceÄŸim son açıklaması, karşımızda farklı bir Hristiyanlığın, hatta kaynaklarımızda ve kaynaklarında anlatılan Hristiyanlık’tan farklı yeni bir uydurma dinin oluÅŸtuÄŸunu gösteriyor.
Papa diyor ki:
“Biz alçak gönüllülük, ruhi ve manevi araÅŸtırma, tefekkür ve dua sayesinde, bazı itikatlarımızla (inançlarımızla) ilgili yeni bir anlayış kazandık… Artık kilise, insanların azap çektiÄŸi bir cehenneme inanmıyor, bu inanç Tanrı’nın sonsuz sevgisine ters düÅŸer. Tanrı yargıç deÄŸil, insanlığın dostu ve sevenidir. Tanrı suçlamaz, aksine kucaklar. Cehennem edebî bir tekniktir; Âdem ve Havva kıssası gibi, cehennem ayrı düÅŸmüÅŸ ruhun üstü kapalı anlatımıdır (bundan kinayedir). O ruhta sonunda bütün diÄŸerleri gibi Allah sevgisinde birleÅŸecektir… Bütün dinler haktır, sahihtir; çünkü inananların kalbinde ve inancında böyledir ve bundan baÅŸka da bir hakikat yoktur… Kilise eskiden insanların günahları ve hataları ile ilgili hakikatler konusunda çok sert idi, ama biz ÅŸimdi yargıç olmaktan vazgeçtik, biz seven ve sevecen bir baba gibiyiz, çocuklarımızı suçlamamız ve cezalandırmamız mümkün deÄŸildir. Kilisemiz farklı cinsel eÄŸilimlere sahip olanları, kürtaja taraftar o ve karşı olanları, muhafazakârları ve liberalleri, selamladığımız ve bize katılan komünistleri… kucaklayacak kadar geniÅŸtir. Hepsini seviyoruz ve aynı tanrıya tapıyoruz.”
Papa’nın bu açıklamadan maksadı ve asıl inancı nedir sorusunun cevabı üzerine çok ÅŸey söylenebilir, bir köÅŸe yazısı hacmi ölçüsünde üç noktayı tahlil etmek istiyorum:
1.Hakikat anlayışı
Papa’ya göre mutlak hakikat yok, hakikat izafi (göreceli), her inanç sahibi neye inanıyorsa hakikat de ondan ibarettir.
Bize göre hem madde âleminde beÅŸeri bilgiye ulaÅŸma araçları ile hakikate ve doÄŸruya ulaÅŸma imkânı vardır ve hakikat tektir, ona uymayan bilgi ise batıldır, aslı yoktur, vakıa mutabık deÄŸildir; hem de beÅŸerin bilgi vasıtaları ile ulaşılması mümkün olmayan hakikatlere ulaÅŸmanın yolu vardır; bu da ilâhî bilgi kaynağı olan vahiydir. Vahyin verdiÄŸi bilgi izafi hakikat deÄŸildir, mutlak hakikattir; vahyin usulüne göre yapılacak yorumu ise beÅŸeridir, Allah katında olana uyarsa isabetli, uymazsa hatalı olur, ama bu hata Vahyeden’in bağışladığı bir hatadır.
2.Din anlayışı
Papa’nın hakikat anlayışına baÄŸlı olan din anlayışı da isabetli deÄŸildir. Allah Teâlâ’nın birçok peygambere vahyi vardır, bu vahiylerde ortak noktayı teÅŸkil eden “hak dinin temel bilgileri inanç esasları” Kur’an-ı Kerim’de açıklanmıştır, Ehl-i kitabın ellerinde bulunan ve kısmen deÄŸiÅŸmiÅŸ olan kitaplarda da bu temel bilgilerin kırıntıları vardır. Ä°ÅŸte hak dinin bu temel bilgi ve inancı ihtiva etmesi gerekir. Bugün yeryüzünde mevcut olan Ä°slam’dan baÅŸka hiçbir dinde bu temel bilgi ve inanç, sahih ve kâmil olarak mevcut deÄŸildir, ÅŸu halde bir hak din vardır, o da –bütün peygamberlerin tebliÄŸ ettikleri dinin de adı olan- Ä°slam’dır. Bu hak bilgi ve inanca göre bütün dinlerin mensupları aynı tanrıya ibadet etmiyorlar, Papa gibi din adamlarının uydurdukları sözde tanrılara tapıyorlar. Papa’nın din anlayışının insanlığı götüreceÄŸi sonuç dinsizliktir, varlık ve bilgi olarak hakikatin inkârıdır ve hakikate dayalı olan kâmil insanlık ve ahlak nizamının yıkımıdır. Nitekim merhum Aytunç Altındal yıllar önce bu sonuca ÅŸöyle ışık tutmuÅŸtu:
“Gerçekten Ateizm’in kaynağının bizzat Roma Kilisesi olduÄŸunu söylesem ÅŸaÅŸardınız, deÄŸil mi? Nasıl olur da Tanrı’dan baÅŸka güç tanımayan ve onun adına kurulduÄŸu ve hareket etmekte olduÄŸu varsayılan bir kurum, Kilise, Tanrıtanımazlığın kaynağı olur? Ama olmuÅŸtur. Özellikle de son 400 yılın ilk öncü Hıristiyan kökenli Ateistleri hep bu kiliseden çıkmışlardır. Özellikle de 15. ve 16. yüzyıllarda papazlık eÄŸitimi görmüÅŸ, yıllarca Hıristiyanlığın “Tanrısı” için çalışmış fakat hayatlarının belli bir dönemine gelince Ateizm’e geçmiÅŸ ve bu kez de aynı Tanrı’ya karşı amansızca mücadele etmeye baÅŸlamış sayısız papaz vardı.”
3.Ahlaklı-ahlaksız, dinli-dinsiz bütün insanlığı kucaklama anlayışı
(Bu konuya pazar yazısında devam edelim).
Henüz yorum yapılmamış.