Sosyal Medya

Güncel

BAE’nin Libya ve Yemen dahil, bütün bölgelerdeki çatışmalarda parmağı var!

Sahip olduğu petrol gelirleriyle bölge ülkelerini dizayn etmeye çalışan küçük Körfez ülkesi Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), bölgedeki çatışmaları derinleştiren tehlikeli adımlar atıyor. BAE, Yemen savaşından, Libya'daki çatışmalara ve Filistin meselesine kadar bölgede çatışmaları ve bölünmeyi derinleştiren tehlikeli adımlarıyla öne çıktı.



Sahip olduÄŸu petrol gelirleriyle bölge ülkelerini dizayn etmeye çalışan küçük Körfez ülkesi BirleÅŸik Arap Emirlikleri (BAE), bölgedeki çatışmaları derinleÅŸtiren tehlikeli adımlar atıyor.

Körfez monarÅŸilerinden BAE ve Suudi Arabistan, Arap Baharı sürecindeki devrimler sonrasında sahneye çıkan aktörleri tehdit saydı. Bu kapsamda Arap Baharı'nın ortaya çıkardığı aktörleri bastırma çabasına giren BAE, Arap dünyasında eski rejimlerin temsilcilerini desteklemeyi tercih etti.

BAE, Yemen savaşından, Libya'daki çatışmalara ve Filistin meselesine kadar bölgede çatışmaları ve bölünmey i derinleÅŸtiren tehlikeli adımlarıyla öne çıktı.

LÄ°BYA'DA GENERAL HAFTER'Ä°N DESTEKÇÄ°SÄ°

Libya'da 2014'te yapılan tartışmalı seçimin ardından Mısır'daki darbeye özenerek benzer bir giriÅŸimde bulunan Libyalı General Halife Hafter, BAE'nin merceÄŸine girdi.

Darbe giriÅŸiminin ardından Hafter ile yakın iliÅŸkiler geliÅŸtiren BAE, hırslı generalin ülkenin tamamını ele geçirmesi için koÅŸulsuz ekonomik, diplomatik ve askeri destek saÄŸladı.

 

Libya, BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) nezdinde ülke içindeki tüm aktörleri bir araya getirecek ulusal konferansa hazırlanırken General Hafter, geçen 4 Nisan'da sürpriz bir hamleyle Trablus'u ele geçirmek için saldırı emri verdi.

Hafter güçleri, Trablus çevresindeki kentleri hızla ele geçirmeye baÅŸladı.

BaÅŸkenti savunan uluslararası meÅŸruiyete sahip Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) baÄŸlı güçler ve Hafter birlikleri arasındaki savaÅŸta denge iki buçuk aylık sürede pek bozulmadı.

Ancak geçen hafta, UMH güçleri, Hafter birliklerinin baÅŸkent saldırılarında ikmal ve harekat merkezi olarak kullandıkları Giryan kentini sürpriz bir saldırıyla ele geçirdi.

BAE'NÄ°N, ABD'DEN ALDIÄžI SÄ°LAHLAR LÄ°BYA'DA

Hafter birlikleri Giryan kentinden kaçarken arkalarında Hafter'in baÅŸ destekçisi BAE'yi zor duruma düÅŸürecek silahlar bıraktı.

Hafter güçlerinin geride bıraktığı silahlara iliÅŸkin Giryan'dan gelen paylaşımlarda, Amerikan silah üreticisi Raytheon and Lockheed Martin'e ait sandıklardaki ileri teknoloji "Javelin" füzelerinin görüntüleri dikkati çekti. Sosyal medyada paylaşılan bazı mühimmat fotoÄŸraflarında da alıcı taraf olarak Hafter güçlerinin destekçisi BAE ordusunun isminin yer aldığı görüldü.

New York Times gazetesinin haberine göre, BAE 2008 yılında ABD'den 155 milyon dolarlık silah alımı sırasında Javelin füzelerini tedarik etti.

ABD Senatosu Dış Ä°liÅŸkiler Komitesi, ABD'nin BAE'ye sattığı silahların Libya'da Halife Hafter'e baÄŸlı güçlerin elinde çıkmasıyla ilgili olarak soruÅŸturma baÅŸlatılmasını talep etti.

Senato Dış Ä°liÅŸkiler Komitesinin en kıdemli Demokrat üyesi Bob Menendez, ABD DışiÅŸleri Bakanı Mike Pompeo'ya hitaben yazdığı mektupta, "EÄŸer bu iddialar doÄŸruysa, yasaya göre BAE'ye tüm silah satışını kesmeniz gerekeceÄŸinin eminim farkındasınızdır." ifadesini kullandı.

Menendez, ABD'nin BAE'ye sattığı silahların Libya'da ortaya çıkmasının hem i lgili Amerikan yasasını açık bir ÅŸekilde ihlal ettiÄŸini, hem de BM'nin Libya'ya uyguladığı silah ambargosunu deldiÄŸini belirtti.
Buna karşılık BAE, Libya'da çıkan ABD menÅŸeli silahlarla iliÅŸkisini yalanladı.

BAE DışiÅŸleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Emirlikler, Libya'da çıkan silahların mülkiyetini kesinlikle reddetmekte ve BM uzmanlarıyla tam bir iÅŸ birliÄŸine baÄŸlı olduÄŸunu vurgulamaktadır." ifadeleri yer aldı.

BAE'NÄ°N LÄ°BYA SÄ°CÄ°LÄ° KABARIK

Aslında BAE'nin Libya'ya silah göndermesiyle ilgili tartışmalar dünya kamuoyunun gündemine ilk kez gelmiyor.

Libya'ya gönderilecek silahlara iliÅŸkin BAE Genelkurmay BaÅŸkan Yardımcısı Ä°sa el-Mezrui ile dönemin Mısır CumhurbaÅŸkanlığı Özel Kalem Müdürü, bugün ise Mısır Ä°stihbarat BaÅŸkanlığı görevini yürüten Abbas Kamil arasında geçen ses kayıtları 2014'te basına yansıdı.

Ses kayıtlarına göre, iki yetkili Libya'ya gönderilecek silahların hangi gruplara dağıtılacağını görüÅŸtü.

Ayrıca, BM uzmanları, hazırladıkları raporda, Hafter'in hakim olduÄŸu ülkenin doÄŸusundaki El-Merc ÅŸehri yakınlarındaki El-Hadim Askeri Üssü'nün BAE tarafından iÅŸletildiÄŸini belirtti.

Raporda, Mart-Kasım 2017 arasın daki uydu fotoÄŸraflarına göre üssün geçirdiÄŸi deÄŸiÅŸim aktarılırken, apron alanının iki katına çıktığına yer verildi.

Savunma iÅŸleriyle ilgili bir Ä°ngiliz haber sitesi, hava üssünde BAE'nin saÄŸladığı AT-802 sınır devriye uçaklarının yanı sıra Çin yapımı silahlı insansız hava araçları (SÄ°HA), Sikorsky UH-60 tipi helikopterlerin Hafter güçlerine destek olduÄŸunu yazdı.

BAE'NÄ°N ALDIÄžI ÇÄ°N SÄ°HA'LARI, TRABLUS'U VURUYOR

BM uzmanları, bu yıl Trablus'a yapılan saldırılarda havadan karaya atılan Çin yapımı Blue Arrow füzesi tespit etti.

Çin yapımı Blue Arrow füzesinin dünyada yalnızca Çin, Kazakistan ve BAE ordularının envanterindeki Çin yapımı insansız hava aracı Wing Loong'tan ateÅŸlenebiliyor olması, gözlerin bir kez daha bölgedeki olaÄŸan ÅŸüpheliye çevrilmesine yol açtı.

BAE'DEN KOMÅžUSUNDAKÄ° SAVAÅžTA "PARALEL YEMEN" KURMA ÇABASI

BAE, Yemen'de bir insanlık dramına dönüÅŸen savaÅŸta zaman zaman müttefiki Suudi Arabistan ile karşı karşıya geldiÄŸi tehlikeli politikalarıyla tenkitlerin odağında yer aldı.

Yemen'in itirazlarına karşın Aden Körfezi boyunca limanları ve Babu'l Mendeb BoÄŸazı çevresindeki stratejik deniz rotalarını kontrol etmek için çabalayan Emirlikler, paralı milis orduları, askeri kamp, üsler ve hapishaneler ağı oluÅŸturarak ayrılıkçı gruplara desteÄŸiyle Yemen'in güneyinde kendisine adeta bir "paralel Yemen" kurmakla eleÅŸtirildi.

Suudi Arabistan öncülüÄŸünde Yemen'e operasyon düzenleyen koalisyonun en büyük ve en hırslı üyesi BAE, uluslararası meÅŸruiyete sahip Yemen hükümetinin, "Riyad'da bir otelden" faaliyet göstermesinin yol açtığı yönetim boÅŸluÄŸundan sonuna kadar faydalandı.

BAE, bu süreçte Yemen'deki merkezi hükümetin hiyerarÅŸisi dışında emir komuta ettiÄŸi "savaÅŸ beylerinin yönetiminde irili ufaklı mi lis ordularını" silahlandırırken, ülkenin güneyindeki ayrılıkçı Güney GeçiÅŸ Konseyi'ne baÄŸlı silahlı grupları destekledi.

New York merkezli Ä°nsan Hakları Gözlemevi (HRW) tarafından yayımlanan raporlarda, "BAE ve desteklediÄŸi grupların ülke genelinde kurduÄŸu gizli hapishanelerde Husi milislerine ve kendisine rakip gruplara yaptığı iÅŸkence, kaçırılma ve ortadan kaybolmalara" iliÅŸkin detaylara yer verildi.

Uluslararası Af Örgütü de bir raporunda BAE'nin Yemen'de "savaÅŸ suçu iÅŸleyen milis gruplara dikkatsiz bir biçimde silah, zırhlı araçlar, makineli tüfekler ve top bataryaları saÄŸla dığını" yazdı.

BAE TEHDÄ°T ALGILADIÄžI YEMENLÄ° AKTÖRLERE SUÄ°KAST Ä°ÇÄ°N PARALI ASKER TUTTU

ABD merkezli haber sitesi "Buzz Feed", BAE'nin bölgede tehdit gördüÄŸü Müslüman KardeÅŸler TeÅŸkilatının (Ä°hvan) Yemen'deki siyasi kanadı olarak bilinen Islah Partisi üyelerine suikast düzenlemeleri için Amerikan, Fransız ve Ä°srailli emekli askerleri tuttuÄŸunu öne sürdü.

Haberde, öldürülecek Islah üyeleri karşılığında verilecek ikramiye ve yasal sorunları aÅŸmak için paralı askerlerin Emirlik ordusu personeli ÅŸeklinde görevlendirilmelerini içeren bir anlaÅŸmanın BAE ve ABD merkezli paralı asker ÅŸirketiyle arasında imzalandığı aktarıldı.

BATI ÜLKELERÄ°, BAE'NÄ°N LÄ°BYA VE YEMEN'DEKÄ° SÄ°LAH SATIÅžINI "SADECE" TARTIÅžIYOR

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın geçen yıl Ä°stanbul'daki konsoloslukta canice öldürülmesinin ardından dünyanın ilgisi yeniden Yemen'e ve savaşın aktörlerinden Suudi Arabistan-BAE ikilisine çevrildi.

ABD Senatosu geçen haftalarda BaÅŸkan Donald Trump yönetiminin Suudi Arabistan ve BAE'ye yapmayı planladığı silah satışını engelleyecek yasa tasarısını kabul etti.

Aynı ÅŸekilde Londra'daki Ä°ngiliz Temyiz Mahkemesi, Yemen'de kullanıldığı gerekçesiyle Suudi Arabistan'a silah satışının yasalara aykırı olduÄŸu yönünde karar aldı.

Ä°ran karşıtlığı, Filistin meselesi, Ä°srail ile yakınlaÅŸma gibi baÅŸlıklarda Donald Trump yönetimiyle eÅŸ güdüm halinde hareket eden Suudi Arabistan-BAE ikilisi, ABD'den silah alımlarını sürdürdü. Beyaz Saray'ın silah satışını engelleyen Senato kararını yine veto etmesi bekleniyor.

BAE ve Suudi Arabistan'a son yıllarda milyarlarca dolar deÄŸerinde silah satışı yapan Avrupa da iç kamuoyundan gelen baskılara raÄŸmen silah satışı politikalarını, birkaç Ä°skandinav ülkesi dışında deÄŸiÅŸtirmedi.

Ülkenin güneyinde izlediÄŸi tehlikeli politikalarla zaman zaman müttefiki Suudi Arabistan ile karşı karşı gelmeyi göze alan BAE, ülkedeki istikrarsızlığı, Yemen'in geleceÄŸi pahasına nüfuz mücadelesi için kullanmaya devam ediyor.

BM'nin nisan ayında açıkladığı, "Savaşın Yemen'deki kalkınmaya etkisine iliÅŸkin deÄŸerlendirme" baÅŸlıklı raporda, savaşın yanı sıra yan etkiler sonucunda Yemen'de bu yıl sonuna kadar ölü sayısının 131 bine yükselebileceÄŸi uyarısında bulunuldu. Raporda, her 11 dakika 54 saniyede bir çocuÄŸun savaÅŸtan ya da yan etkilerinden öldüÄŸü aktarıldı.

BAE, DAHLAN'I FÄ°LÄ°STÄ°N'E KARÅžI KULLANIYOR

Bölge ülkelerindeki çatışmaları ve bölünmeyi derinleÅŸtiren BAE'nin parmak izlerini Filistin'de de görmek mümkün.

Filistin siyasetinin en tartışmalı isimlerinden, "gölge adam" olarak nitelenen Muhammed Dahlan, 2011'de hakkındaki soruÅŸturmalar sonucunda Batı Åžeria'dan kaçarak BAE'nin baÅŸkenti Abu Dabi'ye yerleÅŸti.

Abu Dabi'de Veliaht Prens Muhammed bin Zayed Al Nahyan'ın danışmanlığı görevine getirilen Dahlan'ın BAE'nin Arap dünyasının karanlık adamlarıyla iliÅŸkilerinde ve Filistin politikası konusunda aktif bir ÅŸekilde görev aldığı ifade ediliyor.

KaradaÄŸ ve Sırbistan ile Abu Dabi yönetimi arasında da aracılık yapan Dahlan'ın Balkan ülkelerine milyonlarca dolarlık yatırım aktarılmasında rol oynadığı belirtildi.

Dahlan'ın ayrıca BAE'nin aktif bir ÅŸekilde taraf olduÄŸu Libya'daki çatışmalarda, Abu Dabi yönetimi ile bölgedeki milisler arasında iletiÅŸimi saÄŸlayan isim olduÄŸu iddia edildi.

Ä°srail ve Filistinli kaynaklara dayandırılan haberlerde, Dahlan'ın 2015'te Paris'te Ä°srailli aşırı saÄŸcı bakan Avigdor Liberman ile görüÅŸtüÄŸü aktarıldı.

Dahlan'ın Mahmud Abbas'ın yerine Filistin yönetiminin başına getirilmesi için Ürdün, BAE ve Mısır tarafından Suudi Arabistan'a sunulmak üzere bir plan hazırlandığı haberleri de 2017 yazında bu ismi gündemin üst sıralarına taşıdı.

Dahlan hakkında dikkat çekici bir iddia da The Guardian gazetesinin eski Orta DoÄŸu editörü David Hearst tarafından gündeme getirildi. Hearst, Dahlan'ın 15 Temmuz darbe giriÅŸiminde FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ile Abu Dabi yönetimi arasında aracılık ettiÄŸini yazdı.

Son olarak, nisan ayında Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığınca "askeri, siyasi ve uluslararası casusluk" suçlamasıyla yürütülen soruÅŸturma kapsamında BAE için ajanlık yapt ığı ifade edilen iki kiÅŸi gözaltına alındı. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.