Sosyal Medya

Güncel

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: BM'nin yaptığı en büyük yanlışlardan biri

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Birleşmiş Milletler'in (BM) "SDG" ismini kullanan terör örgütü YPG/PKK ile "bünyesindeki çocuk savaşçıları bırakması" için resmi törenle anlaşma imzalamasına ilişkin, "BM'nin kuruluşundan bu yana yaptığı en büyük yanlışlardan bir tanesidir, açıkça özür dilemeleri gerekir." dedi.



Çelik, CumhurbaÅŸkanı ve AK Parti Genel BaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın kahvaltıda AK Parti milletvekilleriyle bir araya geldiÄŸi toplantıya iliÅŸkin AA muhabirine deÄŸerlendirmelerde bulundu.
 
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın geçen hafta Çin'de bulunduÄŸu için grup toplantısının gerçekleÅŸtirilemediÄŸini, gelecek hafta da GüneydoÄŸu Avrupa Zirvesi'ne katılacağı için grup toplantısı yapılamayacağını aktaran Çelik, bu dönemde 50'ÅŸer kiÅŸilik gruplar halinde milletvekilleriyle bir araya geleceÄŸini, toplantının ikincisinin cumartesi gerçekleÅŸtirileceÄŸini bildirdi.
 
Toplantıda, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın, kış dönemi çalışmaları, toplantıya katılan milletvekillerinin illerindeki durum hakkında ve yerel seçim sürecinden bugüne kadar olan döneme iliÅŸkin deÄŸerlendirmeler yaptığını anlatan Çelik, genel siyaset, iç ve dış politikaya iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerde de bulunduÄŸunu kaydetti.
 
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın milletvekillerinin deÄŸerlendirmelerine de geniÅŸ süre ayırdığını belirten Çelik, ÅŸöyle devam etti:
 
"ArkadaÅŸlarımızın da ilgili gündem konularında hem deÄŸerlendirmeleri hem soruları oldu. Daha sonraki bölümde de Sayın CumhurbaÅŸkanımız ilgili sorulara cevap verdi, deÄŸerlendirmelerle ilgili görüÅŸlerini aktardı. Dolayısıyla üç aÅŸamalı bir toplantıdan bahsediyoruz. Gündem olarak birincisi toplantıya katılan milletvekillerinin illerindeki çalışmalar, ikincisi iç politika ve dış politikayla ilgili deÄŸerlendirmeler, üçüncüsü kış dönemi çalışmalarının ve önümüzdeki yaz döneminde yapılacak çalışmaların deÄŸerlendirilmesi, ele alınması, planlanması ÅŸeklinde oluyor. Bu ÅŸekilde 50'ÅŸer kiÅŸilik gruplar halinde grubumuzla bütün bu çalışmaları bizzat kendisi başında bulunarak CumhurbaÅŸkanımız gerçekleÅŸtirecek, tamamlayacak."
 
Bu toplantılarda çeÅŸitli notlar alındığını ve CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın bunlara iliÅŸkin talimatlarının bulunduÄŸunu ifade eden Çelik, ÅŸunları kaydetti:
 
"ArkadaÅŸlarımızın teklifleri oluyor. Grubumuzun tekliflerinin içerisinden belli konularda bunların çalışılması, bu çalışmaların genel merkezde deÄŸerlendirilmesiyle ilgili bazı talepler var. Hem hükümet çalışmalarıyla ilgili hem Meclis hem parti çalışmalarıyla ilgili talepler. Bunlarla ilgili de notlar alınıyor ilgili birimlere iletilmek üzere. Bu ÅŸekilde kapsamlı bir toplantı. Ä°kincisi cumartesi olacak, üçüncüsü ve dördüncüsü olacak bütün grubumuzla bir araya gelecek ÅŸekilde. Bir bakıma daha mikro düzeyde ama konuların en geniÅŸ düzeyde ele alındığı, daha derinlemesine ele alma imkanının olduÄŸu bir toplantı formatıyla bunu gerçekleÅŸtiriyoruz. Bu bir AK Parti geleneÄŸidir.
 
Bunu zaten yapıyoruz çeÅŸitli dönemlerde. Åžimdi de ilk toplantı bugün baÅŸlamış oldu. Bundan sonrası da grubumuzun tamamıyla bir araya gelene kadar kısa bir sürede gerçekleÅŸmiÅŸ olacak, tamamlanmış olacak."
 
'BAÅžLI BAÅžINA BÄ°R SORUN'
 
Çelik, BM'nin, terör örgütü PKK/PYD/YPG güdümündeki SDG'ye komutanlık eden terörist "Ferhat Abdi Åžahin" ile üyelerin bilgisi dışında bir araya gelerek "Eylem Planı" imzalamasına iliÅŸkin de deÄŸerlendirmede bulundu.
 
BM'nin çeÅŸitli eleÅŸtiriler söz konusu olsa da uluslararası meÅŸruiyetin zirvesini teÅŸkil eden bir kurum olduÄŸunu dile getiren Çelik, ÅŸunları söyledi:
 
"EÄŸer uluslararası meÅŸruiyetten ve hukuktan bahsediyorsak bunun kurumsallaÅŸmış ve somutlaÅŸmış ifadesi hepimizin gözünde BirleÅŸmiÅŸ Milletlerdir. BM bunu yerine getirebiliyor mu? Bununla ilgili eleÅŸtirilerimiz var geçmiÅŸten beri. Bosna savaşındaki durumdan ele alıp bugüne kadar getirebileceÄŸimiz Suriye meselesindeki duruma, Myanmar'daki Müslümanlarla ilgili, Kudüs'teki durumla ilgili pek çok eleÅŸtirilerimiz var. BM'nin etkinliÄŸi ile ilgili eleÅŸtirilerimiz var.
 
Zaten 'Dünya 5'ten büyüktür' denilmesi bu temsil kabiliyetindeki zaaflara dikkat çeken bir husus. Yeniden yapılanmasıyla ilgili taleplerimiz var. Bunları saklı tutarak her halükarda ÅŸunu söylüyoruz; uluslararası meÅŸruiyeti ve hukuku temsil eden kurum BM.
 
Tamamen meÅŸruiyet dışı bir ÅŸekilde BM'nin bir kurumunun hukuk dışı bir ÅŸekilde bir terörist grupla bir araya gelmesi baÅŸlı başına bir sorundur. Burada gruptan ne talep ediyorlar? 'Çocuk savaÅŸçıları savaÅŸtırmayın' diye onlarla bir protokol imzalıyorlar.
 
Terör demek hukuku tanımamak demektir, terör demek hukuku ortadan kaldırmak istemek demektir, terörist bunun için vardır. Hukuku tanımayan ve hukuku ortadan kaldırmak isteyen bir grupla hangi protokolü imzalayacaksınız? Hukuku temsil eden bir kurum hukuku ortadan kaldırmak isteyen bir örgütle bir araya geliyor. Ä°mzaladıkları kiÅŸi pek çok masum insanın katili olan bir kiÅŸi."
 
Terör örgütünün, pek çok raporda belirtildiÄŸi gibi çeÅŸitli etnik gruplardan çocukları alarak, istismar ederek, küçük yaÅŸta bir terörist unsur olarak kullandığına iÅŸaret eden Çelik, ÅŸunları kaydetti:
 
"Biz bunu ülkemizdeki hendek olaylarında da gördük. Teröristler geri planda kalıyordu, hendeklerin içerisine küçük yaÅŸta çocukları yerleÅŸtiriyorlardı. Suriye'de çok küçük yaÅŸtaki çocuklar PKK terör örgütü, YPG/PYD tarafından istismar edilmektedir. Buna karşı verilmesi gereken ceza, uygulanması gereken müeyyide belliyken oturup da teröristle protokol imzalamak aslında teröristi; kendisini daha çok tanıtmaya, daha çok meÅŸru kılmaya ve daha çok suç iÅŸlemeye teÅŸvik etmektir. 'Ben çocuk savaÅŸçı kullandığım zaman, çocuk terörist kullandığım zaman BM masasına oturabiliyorsam daha fazlasını yaparak daha baÅŸka masalara otururum' diyerek kendisine bir alan açmaya çalışacaktır, terörün ve teröristin doÄŸası budur.
 
BM'nin belki de kuruluÅŸundan bu yana teorik düzeyde ve pratikte yaptığı en büyük yanlışlardan bir tanesidir, açıkça özür dilemeleri gerekir. Bir daha olmayacak diye bir ÅŸeyler söylüyorlar da peki bu nasıl oldu? Türkiye tarafından, Avrupa BirliÄŸi tarafından ve BM tarafından terör örgütü olarak kabul edilen bir teröristi, bir terör organizasyonunun Suriye kolunun temsilcisini nasıl kabul ettiniz?
 
Onunla hangi protokolü imzaladınız? Böyle bir ÅŸey olabilir mi? DEAÅž ile protokol imzalamak neyse PYD/YPG ile protokol imzalamak odur. Çifte standardın zirvesi haline gelmiÅŸtir. BM kendisini var eden meÅŸruiyetini zedeleyen bir adım atmıştır. Dolayısıyla, bununla ilgili bir daha olmayacak sözünün ötesinde birtakım tedbirler alması gerekir. O tedbirleri de somut olarak ortaya koyması gerekir."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.