Sosyal Medya

Güncel

Washington, Moskova ve Brüksel'de 'acil durum' hareketliliği

'Trump öldü' iddiaları, Beyaz Saray'da yaşanan hareketlilik, Putin'in savunma bakanıyla acil durum toplantısı, Avrupa Güvenlik Konseyi'nin Brüksel toplantısı... Dünyada bir 'hareketlilik' yaşandığı iddiaları Twitter'ı esir aldı. İşte ayrıntılar...



Tüm dünyada bir 'hareketlilik' yaÅŸandığı iddiaları Twitter'da gündem oldu! Çok sayıda kullanıcı konuya iliÅŸkin paylaşımlarda bulunurken yapılan yorumların çoÄŸunun Türkçe olduÄŸu belirtiliyor.

Ä°DDÄ°ALAR, BU Ä°DDÄ°ALARA SEBEP OLAN OLAYLAR ve AYRINTILAR

Son bir saatte sosyal medyayı esir alan iddialara göre sırasıyla yaÅŸananlar ÅŸu ÅŸekilde:

ABD'DEKÄ° GELÄ°ÅžMELER

- Trump öldü mü?
 Buna göre ABD BaÅŸkanı Donald Trump'ın suikaste uÄŸrayarak öldü. Bu iddiayı besleyen haberse BaÅŸkan Yardımcısı Mike Pence'in New Hampshire'a yapacağı ziyareti iptal ederek Washington'a dönmesi. Bazı iddialara göre Pence, uçağını yarı yoldan Washington'a döndürdü. Bazı iddialara göreyse Pence, bu gerekçeyle yolculuÄŸu iptal etti.

774

- Mike Pence neden Washington'a döndü? Konuya iliÅŸkin çok fazla yorum yapılması üzerine Pence'in sözcüsü Alyssa Farah bir açıklama yaparak "BaÅŸkan Yardımcısı Washington'dan hiç ayrılmadı ve burada kalmasını gerektiren bir ÅŸeyler oldu. Alarm vermek için bir neden yok. New Hampshire'a yapacağı ziyareti yeniden planlamak için sabırsızlanıyor" dedi.

2019-07-02_20h57_44

- Beyaz Saray muhabirleri ne diyor? Olaya iliÅŸkin paylaşımlarda bulunan Türk ve yabancı Beyaz Saray muhabirleri bir Washington'da bir hareketliliÄŸin yaÅŸanmadığını belirtiyor. Yalnızca sözcünün açıklamasında bir ayrıntıdan söz edildi. Buna göre ilk açıklamada Pence için "Washington'dan hiç ayrılmadı" denildi. Fakat sonrasında "Acil durum sebebiyle geri çağırıldı ve Washington'da kalması gerekti" denildi. Reuters Beyaz Saray muhabiri Steve Holland da açıklamadaki bu ayrıntıdan söz eden isimlerden biri oldu:

2019-07-02_21h18_23

BirleÅŸik Arap Emirlikleri merkezli yayın yapan The National Washington muhabiri Joyce Karam da Twitter hesabından "Mike Pence geri çağırıldı" haberini aktaran isimlerden biri oldu.

2019-07-02_21h42_02

RUSYA'DAKÄ° GELÄ°ÅžMELER

- Putin tüm programını iptal etti ve acil toplantı yapıyor. Buna göre Pence'in Beyaz Saray'a çaÄŸrılmasından kısa bir süre önce Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin, bütün programlarını iptal ederek Savunma Bakanı Åžoygu ile bir görüÅŸme planladı. Konuyu basına duyuran Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Putin'in, 14 Rus denizcinin hayatını kaybettiÄŸi yangın nedeniyle programını iptal ettiÄŸini, kısa süre içinde Rusya Savunma Bakanı Sergey Åžoygu ile bir araya geleceÄŸini belirtti.

78_1

- Denizaltı vakası: Aktarılan bilgilere bir Rus denizaltıda askeri bir araÅŸtırma yaptığı sırada yangın çıktı. Rusya karasularında yaÅŸanan olayda 14 Rus denizci yaÅŸamını yitirdi. Yangının dün çıktığı, denizaltı aracının ÅŸu an Rusya Kuzey Filosu'nun Barents Denizi'ndeki Severomorsk üssüne taşındığı açıklandı.

- Denizaltıda nükleer sızıntı iddiası: Rus medya kuruluÅŸu RBC, askeri bir kaynaÄŸa dayanarak, yangın çıkan aracın nükleer yakıtla çalıştığını duyurdu. Bu iddia henüz doÄŸrulanmamasına raÄŸmen dünyadaki 'hareketliliÄŸin' sebeplerinden biri olduÄŸu iddia edildi ve nükleer sızıntı veya radyasyon sızıntısı paniÄŸi yaÅŸandı. PaniÄŸin sebebiyse hem Putin'in hem de Mike Pence'in programlarını aynı anda iptal etmeleri ve aynı anda 'acil durum' yaÅŸanması.

- Denizaltı sebebiyile sızıntı yaÅŸandı mı? Kısa süre içerisinde olayın yaÅŸandığı bölgeye yakın olan Norveç'ten bir açıklama yapıldı ve radyasyon sızıntısı iddiası yalanladı. Norveçli yetkililer, “Kontrolleri yaptık ve bölgede yüksek radyasyon seviyeleri ölçülmüyor” açıklaması yaptı. Ayrıca Norveç Radyasyon ve Nükleer Güvenlik Ajansı, Rus yetkililerin kendilerine denizaltıda bir gaz patlaması yaÅŸandığı bilgisi verdiÄŸini kaydetti.

2019-07-02_21h39_51

- Gizli denizaltı: Bakanlığın açıklamasında denizaltının tipine iliÅŸkin detay verilmedi ancak Rus basınına göre denizaltı nükleer enerjiyle çalışan AS-12 Losharik tipi bir denizaltı. 2010 yılında hizmete giren Losharik denizaltısı Rusların en geliÅŸmiÅŸ ve en gizli tutulan denizaltısı. 2012 yılında Rusya'nın Arktik'teki deniz tabanında hak iddia etmesi ve burada egemenlik hakkının olduÄŸunun kanıtlanmasını amaçlayan bir araÅŸtırmada kullanılmıştı. Denizaltı o dönem denizen 2500 metre altından örnek toplamıştı. Bazı gözlemciler denizaltının 6 bin metreye kadar inebildiÄŸini belirtmiÅŸ ancak bu bilgi bağımsız kaynaklarca doÄŸrulanamamıştı. Analistler bu denizaltının olası görevlerinden birinin okyanus tabanında bulunan iletiÅŸim hatlarının bozulması olabileceÄŸini belirtmiÅŸti. Losharik Orenburg adı verilen ve yine nükleer enerjiyle çalışan bir baÅŸka ana denizaltının altında yer alıyor. Rus basınına göre resmi olarak Kuzey Filosu'na ait Losharik doÄŸrudan Rusya Savunma Bakanlığı'nın Derin Deniz AraÅŸtırma birimine baÄŸlı.

- Kursk faciası akıllara geldi: Rus denizaltısında çıkan yangın Sovyet sonrası Rusya'ya ait nükleer denizaltı Kursk'un battığı ve 118 mürettebatın tamamının hayatını kaybettiÄŸi kazayı akıllara getirdi. 12 AÄŸustos 2000'de yaÅŸanan kaza Rusya'nın en çok can kaybının yaÅŸandığı donanma olayı olarak kayıtlara geçmiÅŸti.

AVRUPA'DAKÄ° GELÄ°ÅžMELER

- AB Güvenlik Konseyi 'acil' toplandı:  Aynı dakikalarda Avrupa Komisyonu Güvenlik Konseyi'nin Brüksel'de acil bir toplantıya çaÄŸrıldığı belirtildi.

Öte yandan AB liderlerinin AB Komisyon BaÅŸkanlığına, Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen'in atanması konusunda uzlaÅŸtığı bildirildi. BilindiÄŸi üzere Avrupa Komisyonu, baÅŸkanlık görevi 31 Ekim'de sona erecek olan Jean-Claude Juncker'in yerine geçecek isim üzerinde uzun süredir uzlaÅŸmaya çalışıyordu.

Brükseldeki toplantının konusuna iliÅŸkin bir açıklama gelmezken, bir süredir çözüm üretilmeye çalışılan baÅŸkanlık konusuyla ilgili olup olmadığı merak konusu oldu.

ÇÄ°N'DE HAREKETLÄ°LÄ°K Ä°DDÄ°ASI

- Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi'nin de acil olarak toplandığı iddia edildi. Fakat bu iddiaya iliÅŸkin henüz bir açıklama gelmedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.