Sosyal Medya

Özel / Analiz Haber

Kemal Sayar: Hayatı niçin yaşadığınızı bilmeden hiçbir şeyin manası yoktur

Mutluluğu yakalamak için ipuçları veren Prof. Dr. Kemal Sayar, "Hayatı niçin yaşadığınızı bilmeden hiçbir şeyin manası yoktur.



Günümüzde insanların beklentilerini bir türlü karşılayamadıklarını söyleyen Sayar, mutsuzluÄŸun en önemli nedenlerinden birinin iletiÅŸim eksikliÄŸi olduÄŸunu vurguladı. Mutlu olmak için özellikle aile iliÅŸkilerinin çok önemli olduÄŸunu kaydeden Sayar, “MutluluÄŸun, huzurun kaynağı, ana- baba iliÅŸkileridir. Çocuklarımızın ihtiyaçlarına cevap verebilmektir. Bütün psikiyatri bize bunu anlatır” dedi.
 
Bir çocuÄŸun doÄŸar doÄŸmaz, ebeveyninin kendisine ayna olması ve ona gösterdiÄŸi ilgi ve alakanın ileriki yaÅŸamını etkileyeceÄŸine belirten Sayar, “Çocuklarımızın ihtiyaçlarına cevap vererek, onların mahrumiyet duygusuyla yetiÅŸmemelerini saÄŸlamalıyız” dedi. “YaÅŸadığımız dünya ile hayallerimiz arasında uçurum olmamalı” diyen Sayar, Türkiye’de kredi kartı borcu nedeniyle dağılma tehlikesi yaÅŸayan fert sayısının 2 milyon 600 bin olduÄŸuna dikkat çekti. Sayar, günümüz toplumunda insanoÄŸlunun mutsuzluk duygusundan uzaklaÅŸmak için tüketime yöneldiÄŸine vurguladı.
 
Modern çaÄŸda, komÅŸuluk iliÅŸkilerinin zayıflaması ve insanların birbirleriyle yaÅŸadıkları iletiÅŸim kopukluÄŸu nedeniyle insanların yalnızlaÅŸtıklarını söyleyen Sayar,  insanları mutsuz eden ÅŸeylerden birinin yalnızlık duygusu olduÄŸunu belirtti.
 
Ä°nsan, insanın cennetidir. Ä°nsan insana ÅŸifa olur” diyen Sayar, “Bizim toplumumuz haset kültürü içinde. Sürekli dedikodu yaparak kendimizi rahatlatmak ihtiyacı hissediyoruz. Oysa ki dedikodu yapan insan bazı sıkıntıları olan insandır” dedi. Haset kültürünün insanları rekabete yönelttiÄŸini söyleyen Sayar, “Bu da bizi tüketim yarışmasına götürüyor ve sıkıntılar ve mutsuzluklar baÅŸlıyor” dedi.
 
Modern çaÄŸda insana hizmet eden teknolojinin de mutsuzluluÄŸun nedenlerinden biri olduÄŸunu söyleyen Sayar, internet aracılığıyla facebook, msn, twitter ve playstation gibi sanal ortamlarda fazla vakit geçiren insanların gerçek yaÅŸamdan uzaklaÅŸarak mutsuzlaÅŸtığını söyledi.
 
Mutlu olmak için bir insanın içinde bulunduÄŸu ÅŸartları kabullenmesi gerektiÄŸini söyleyen Sayar, hayatta bir ÅŸey beklemek için çaba göstermenin önemli olduÄŸunu söyledi. 
“Türkiye’de biz ÅŸikâyet etmeyi çok seviyoruz” diyen Sayar, ÅŸikayet kültürünün bizim toplumuzda çok yaygın olduÄŸunu ve sürekli bir ÅŸeylerden ÅŸikayet ettiÄŸimizi belirtti.
 
Batı toplumunda bu durumun tam tersinin söz konusu olduÄŸunu belirten Sayar, “Batılılar, bir ÅŸey ters gittiÄŸi zaman ÅŸikayet etmek yerine  ‘ben neyi yanlış yaptım?’ diye kendilerine soruyorlar” dedi.
 
ÖzeleÅŸtirinin çok önemli olduÄŸunu vurgulayan Sayar, mutlu olmak için kanaatkar  olmak gerektiÄŸini söyledi. Hayatta bir ÅŸeyler için gayret eden insanların bir yerden bir yere gelmesinin daha kolay olduÄŸunu anlatan Sayar, “Hayatı niçin yaÅŸadığınızı bilmeden hiçbir ÅŸeyin manası yoktur. En temel sorunlardan bir tanesi de budur: Ben niçin bu dünyada varım, varlığımın baÅŸka insanlara faydası var mı ? sorusunu cevaplamayan insan, eksik yaÅŸayan insandır. Kendinize bu soruyu sormak zorundasınız” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
 
Pek çok insanın ‘kader kurbanıyım ben’ diye sorunlarını çözmek için hiçbir ÅŸey yapmadığını ifade eden Sayar, “Yaptığınız her ÅŸey başımıza ne geleceÄŸini belirler. Ä°nsanın kendisi için çaba göstermesi lazım. Her ÅŸeyi kader diye kabullenmek doÄŸru deÄŸil. Azim ve irade çok önemli” dedi.
 
Çağımızın en önemli hastalıklarının depresyon ve panik atak olduÄŸunu hatırlatan Sayar, en çok kendini ifade edemeyen, içine attığı duyguları dışa vuramayan insanlarda bu hastalıkların ortaya çıktığını söyledi. Her iki hastalığın da bir ÅŸeylerin yolunda gitmediÄŸinin habercisi olduÄŸunu söyleyen Sayar, hayatta pek çok problemin çözümsüz olmadığını vurguladı.
 
Barkovizyon eÅŸliÄŸinde konuÅŸmasına devam eden Sayar, youtube’dan  bazı videoları seminere katılanlara izleterek, mutlu olmanın sırları hakkında bazı ipuçları da verdi. Sayar, mutluluÄŸun reçetesini de ÅŸöyle özetledi;
 
Sevdiklerinize zaman ayırın. Onlarla güzel vakit geçirin.
 
Evinizin içinde birbirlerinizle  iletiÅŸim içinde olmak istiyorsanız, televizyonu kapatın.
 
Çocuklarınızla oyunlar oynayarak onlarla zaman harcayın. Onları bilgisayar karşısında unutmayın
 
Dost iliÅŸkilerine ve anne baba ile akraba iliÅŸkilerine önem verin. Ne kadar konuÅŸursak, o kadar rahatlayacağınızı unutmayın.
 
Sırtımızda taşıyabileceÄŸimizden fazla yük almayın. Karşımızdaki kırılmasın, üzülmesin diye hayır demekten çekinmeyin. Hayır demek, ruhumuzun isyanı ve özgürlüÄŸüdür.
 
Hayatınızda kendinizden daha yüksek maneviyat gibi deÄŸerlere yer verin
 
Büyük hedefler yerine küçük hedeflerle yetinin.
 
Sahip olduklarınızın kıymetini bilin.
 
Kendinizi bir yere ait olduÄŸunuzu düÅŸünün.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.