Sosyal Medya

Güncel

ABD'de casuslar nasıl çalışıyor?

Eğer casusluk hikayeleri ve sırlarından çok etkilenen bir macera tutkunuysanız, bunun için Washington uygun bir yer. Hatta yeryüzünde bu konuda beklentilerinizi karşılayacak daha iyi bir yer yok



Turistler ile ABD vatandaÅŸlarına özel olarak düzenlenen ve onları heyecan verici bir yolculuÄŸa çıkaran çok sayıda tur düzenleniyor. 
 
ABD'deki en ünlü casusluk noktalarının gezildiÄŸi bu yolculuÄŸa, eski bir istihbarat ajanı rehberlik ediyor.
 
Gezi, Japonların Ä°kinci Dünya Savaşı öncesinde casusluk yaptıkları, tarihi "Alban Kuleleri"yle baÅŸlıyor, Rus BüyükelçiliÄŸi'yle devam ediyor ve ABD’li yetkililerin en son ortaya çıkardığı Çinli casusluk noktasıyla sonlanıyor.
 
ÖÄŸleden sonra Washington’ın merkezine doÄŸru yol alabilirsiniz. Burada farklı uyruklardan ziyaretçilerin, 162 milyon dolara ulaÅŸan bir maliyetle restore edilip geliÅŸtirildikten sonra bir ay önce tekrar açılan Uluslararası Casusluk Müzesi’nin önünde sıra olduklarını göreceksiniz.
 
Burada istihbarat konulu onlarca başarı ve başarısızlık hikayesine tanık olacaksınız.
 
Tarık eÅŸ-Åžami’nin haberine göre, ÅŸayet Washington’da ya da ABD Ulusal Güvenlik ve Ä°stihbarat merkezlerinin yer aldığı Maryland ve Virginia eyaletleri banliyölerinde yaşıyorsanız, size iÅŸlerinin tam olarak ne olduÄŸunu açıklamayan komÅŸularınız olabilir.
 
Belki Ulusal Güvenlik Kurumu’nda yapılan tatbikatlardaymış gibi peÅŸ peÅŸe giden karanlık camlı "minibüsler" de dikkatinizi çekebilir.
 
SaÄŸa sola bakınırken başınızın üstünden uçan siyah helikopterlerin sesinden ürkebilir ve dehÅŸete kapılmış bir ÅŸekilde bu uçakların neyi hedeflediÄŸini sorgulayabilirsiniz.
 
10 binden fazla casus
 
Kimse sizi hiçbir ÅŸekilde delilikle itham edemez. Zira herkes, dünyanın en etkin ÅŸehrinin dünyanın dört bir yanından çok sayıda casusu barındırmasının normal bir ÅŸey olduÄŸunun farkında.
 
ABD istihbaratı ile çeÅŸitli kurumlarının faaliyetlerini belgeleyen bir tarih ve eÄŸitim merkezi olan Casusluk Müzesi’nin deÄŸerlendirmelerine göre Washington’da görevlendirilen 10 binden fazla casus var.
 
ABD toprakları üzerindeki casusluk faaliyetlerini gözlemlemek ve ortaya çıkarmaktan sorumlu olan Federal SoruÅŸturma Bürosu (FBI) da bu rakamı onaylayarak, ekonomi ve sanayi alanında casusluk faaliyetlerinin görülmemiÅŸ bir düzeye ulaÅŸtığını belirtti.
 
Casusluk faaliyetleri listesinde Çin baÅŸta olmak üzere pek çok ülkeden yüzlerce casusun varlığına iÅŸaret ediliyor.  CIA eski yetkilisi Robert Wallace’in, Washington’daki Casusluk Noktaları: BaÅŸkentin Gizli Tarih Rehberi (Türkçeye, Casusluk: CIA Kendini Anlatıyor ÅŸeklinde tercüme edildi) adıyla kaleme aldığı kitabında belirttiÄŸine göre casuslar her yerde!
 
Wallace’in ifadesine göre evinize birkaç adım mesafede bir casusluk merkezi bulma ÅŸansınız en az yüzde 100. Casusların diplomatik bir kimlikle veya yabancı bir istihbarat merkezinin asli üyesi olarak çalıştığı ÅŸeklindeki geleneksel algının aksine bir üniversite öÄŸrencisi, bitiÅŸik evdeki komÅŸunuz ya da futbol turnuvalarına beraber katıldığınız bir arkadaşınız casus olabilir.
 
Casusluk faaliyetlerinin gizli yapısının yanı sıra teknolojik geliÅŸme ve ileri beceriler üzerine casusluk eÄŸitimi sebebiyle bu kimseler, farkedilmez.
 
En tehlikeli casuslar
 
GeçmiÅŸteki ve halihazırdaki istihbarat yetkilileri, çeÅŸitli ülkelerin ABD'nin baÅŸkentine, en becerikli casuslarını gönderdiÄŸini düÅŸünüyor.
 
Gizlilik konusunda usta olan bu casuslar, farklı kimlikler altında faaliyet göstererek, temas halinde peÅŸlerine düÅŸmeyi mümkün kılacak hiçbir iz bırakmıyorlar.
 
Bu süreçte teknolojik geliÅŸmeler, ÅŸifreli platformlar ve karmaşık logaritmaların desteÄŸine baÅŸvuruyorlar ve bu durum, FBI’ın onları tespit edip yakalama olasılığını da zorlaÅŸtırıyor.
 
Washington'da 175 elçilik ve diplomatik temsilcilik bulunuyor. Bununla birlikte Büyük Washington’da onbinlerce yabancı öÄŸrenci, çok sayıda ticari proje sahibi ve iÅŸ adamı mevcut.
 
Bunların birçoÄŸu yabancı istihbarat servisleri ile iletiÅŸim halinde ve gece gündüz sır hırsızlığı yapmak ve bilgi-belge toplamak için çabalıyor. Bundan dolayı Büyük Washington’da yaÅŸayan 6 milyonu aÅŸkın kiÅŸi arasından onları bulma zorluÄŸu artıyor.
 
Moskova’nın temel hedefi
 
Rus istihbaratına baÅŸkaldıran en ünlü Rus casusu Sergey Tracikov, 2010 yılında sürpriz bir ÅŸekilde ölmeden önce Moskova’nın ana hedefinin ABD olduÄŸu için oraya en iyi casusların gönderildiÄŸini, zira SoÄŸuk SavaÅŸ’ın henüz sona ermediÄŸini söylemiÅŸti.
 
Tracikov, o dönemde ABD basınına yaptığı açıklamada, 'ABD BaÅŸkanı Bill Clinton hakkında casusluk yapmak ve Ruslardan ne sakladığını öÄŸrenmek için dönemin Rusya Devlet BaÅŸkanı Boris Yeltsin’den talimatlar' aldığını ifade etmiÅŸti.
 
Rusya’nın ABD topraklarında yüzlerce casusu var. KGB’den geriye kalan Rus Dış Ä°stihbarat Organı SVR’ye doÄŸrudan baÄŸlı olan bu casusların sayısı 175 ile 200 arasında deÄŸiÅŸiyor.
 
Kısa bir süre önce Washington’da yaÅŸayan ve Rus hükümeti için çalıştığını kabul eden Maria Butina da onlardan yalnızca biri.
 
Eski bir CIA yetkilisi John Sipher’e göre Rusların temel odak noktası, ÅŸimdiye dek temel düÅŸmanları olarak gördükleri ABD.
 
ABD'li yetkililer, Amerikan güvenlik ve istihbarat teÅŸkilâtı subay ve yetkililerini istihdam etmeleri baÅŸta olmak üzere en meÅŸhur Rus ve Sovyet casusluk hikayelerini dile getiriyor.
 
Böylesi memurlardan biri olan ve gönüllü olarak önce Sovyetler BirliÄŸi, daha sonra Rusya'ya casusluk yapan eski bir CIA çalışanı Aldrich Ames, Moskova’ya Rusya’da çifte ajanlar hakkında önemli bilgiler sunmuÅŸ ve bu durum, faaliyetleri açığa çıktıktan sonra Washington ile baÄŸlantılı 100 casusun Rusya tarafından tutuklanmasına yol açmıştı.
 
CIA Direktörü, bunu, Ames’in 1995 yılında tutuklanarak ömür boyu hapis cezasına çarptırılmasından sonra itiraf etti.
 
Rusya’nın meÅŸhur casusluk hikayelerinden bir diÄŸeri de Robert Hanssen vakasıdır. FBI'ın casuslukla mücadele biriminde çalışan Hanssen, 50 bin dolar karşılığında gizli belge kaçakçılığı yaparken suçüstü yakalanarak, 2002 yılında ömür boyu hapis cezasına mahkum edildi.
 
Çinliler bizi ele geçirmek istiyor
 
Eski bir CIA çalışanı Douglas Wise, ABD’nin en büyük iki düÅŸmanının Rusya ve Çin olduÄŸunu düÅŸünüyor. Wise’a bu düÅŸüncelerini ÅŸöyle ifade etti:
 
"Bu iki ülkenin her ne kadar taktik ve yöntemleri farklı olsa da hedefleri bir. Ruslar, ABD’yi yıkmak istiyor; Çinliler ise ele geçirmek."
 
 
FBI Direktörü Christopher Wray,  yaklaşık bir sene önce ABD Senatosu Ä°stihbarat Konseyi karşısında verdiÄŸi ifadede, casusluk kampanyalarına güçlü katılımları ve etkilerinden ötürü ABD’deki yoÄŸun Çin varlığı konusunda uyararak ÅŸöyle konuÅŸtu:
 
Ä°yi niyetli akademisyenler, Çin istihbarat üyelerine bilgi toplama ve baÅŸta araÅŸtırma-geliÅŸtirme merkezleri olmak üzere saygın üniversite toplumuna sızma imkanı verdiler. ÖÄŸrenciler, üniversite hocaları ve Çinli ajanlar, istihbarat toplamada ortak hareket ediyor.
 
Hassas noktalarda görevlendirilmeleri
 
FBI’ın en çok korktuÄŸu ÅŸey, casusların, ABD’lileri kandırarak kendileri için çalışmaya ve sırların çalınmasında kendilerine destek olmaya ikna etmeye odaklanmalarıdır.
 
Böyle bir ÅŸey yapmalarından çekinilen temel kitle, özellikle CIA’de hassas mevkilerde bulunanlar ya da daha önce bu teÅŸkilata hizmet ederek en tehlikeli ve hassas sırlara eriÅŸmelerini saÄŸlayan en üst düzey güvenlik incelemelerinin bilgisine sahip olanlar.
 
Ä°ÅŸten çıktıktan sonra mali durumlarını iyileÅŸtirmeye çalışan emekliler ve emeklilik sınırına yaklaÅŸanlar söz konusu olduÄŸunda bu risk artıyor. Hele de yabancı casusların bunu anlayıp sosyal medya üzerinden kendileri ile iletiÅŸim kurarak onları para ile kandırıp faydalanmaya çalıştığı bir zamanda.
 
Çin asıllı bir Amerikalı olan Jerry Chung Lee örneÄŸinde bu yaÅŸandı. Lee, 2007 yılına kadar CIA’de çalıştıktan sonra Pekin’in hizmetine girdi ve Çin’de CIA için çalışan 20 muhbiri ifÅŸa etti.
 
Bu durum, bu muhbirlerin ABD istihbaratının en baÅŸarısız ve kötü operasyonlarından birinde öldürülmelerine ya da tutuklanmalarına sebep oldu. Bununla birlikte Jerry, tutuklanarak, Virginia’nın kuzeyindeki bir mahkemede suçunu itiraf etti.
 
Jerry’nin görevi bu kadarla sınırlı deÄŸildi. Nitekim yalıtım malzemeleri alanında uzman bir iÅŸ insanı olan Robert Moore örneÄŸinde de görüldüÄŸü üzere Jerry, ABD'lileri kendisine çekmek ve parayla kandırmak için de faaliyet yürütüyordu.
 
Hikaye ÅŸöyle:
 
Jerry, Robert ile iletiÅŸime geçerek, kendisinin LinkedIn internet sitesindeki özgeçmiÅŸini beÄŸendiÄŸini söyleyerek, Åžangay’da bir yalıtım malzemeleri fabrikasında müdürlük teklif ediyor.
 
Ancak Robert, o zaman iÅŸinde kızının Princeton Üniversitesi’ndeki eÄŸitim masraflarını karşılamasına yardım edecek bir terfi beklediÄŸi için bu teklifi reddediyor. Robert, beklediÄŸi terfiyi alamayınca Jerry ile tekrar iletiÅŸime geçiyor.
 
O sırada Jerry de Robert’a yarısı Amerikalı ÅŸirketinin yalıtım alanındaki teknolojik sırlarını çalması, diÄŸer yarısı da Åžangay’da benzer bir fabrika kurmaları için Çinlilere yardım etmesi karşılığında ödenmek üzere senelik 200 bin dolar maaÅŸ teklif etmek için kendisini bekliyordu.
 
Washington’da casuslukla mücadeleden sorumlu özel FBI yetkilisi Brian Dugan, ABD’nin baÅŸkentindeki yerel bir radyoya yaptığı açıklamada ÅŸu ifadelere yer verildi:
 
“LinkedIn sitesi ile baÅŸka sosyal iletiÅŸim siteleri, yabancı istihbarat aÄŸlarının, gizli bilgileri öÄŸrenebilecek Amerikalıları bulmaya çalışırken baÅŸvurdukları ana kapıdır. Zira insanlar, LinkedIn vb. sitelerde önceden ne tür iÅŸler yaptıklarını ve onları farklı kılan becerilerini paylaşıyorlar. Böylesi bilgiler, kimin resmi bir görevde bulunduÄŸunu, kimin hassas organlarda gizli bilgilere eriÅŸim imkanına sahip olduÄŸunu öÄŸrenmek için hayati öneme sahip anahtarlardır.” 
 
Paraya ihtiyacı olanlardan faydalanma
 
Paraya olan acil ihtiyaç da Amerikalıları en çok korkutan ÅŸeylerden biri. Daha birkaç ay önce eski CIA çalışanı Kevin Mallory, bu kategoride deÄŸerlendirilebilecek bir örnek olay yaÅŸadı. Bu hikayenin ana itici gücü de para ihtiyacıydı. Åžöyle ki 230 bin dolarlık ağır bir borcun yükü altındaki Mallory, iÅŸ hayatında patronları tarafından kötü deÄŸerlendirilerek, hak ettiklerini elde edemediklerini düÅŸünen kiÅŸilerin peÅŸine düÅŸen casus avcılarının kolaylıkla nüfuz edebilecekleri bir konumdaydı.
 
Kevin Mallory, emekli olduktan beÅŸ sene sonra, Çinlilere gizli bilgiler saÄŸladı. Ancak Çinlilerle iletiÅŸime geçerken gizli ve ÅŸifreli olduÄŸunu düÅŸündüÄŸü elektronik araçlar kullandığı için çok geçmeden FBI ajanları tarafından yakalandı.
 
Mahkemede yargılandıktan sonra 20 yıllık hapis cezasına çarptırıldı.
 
Mallory’nin Virginia’nın kuzeyinde bulunan Leesburg bölgesindeki komÅŸuları tarafından sevilmesi ÅŸaşırtıcı deÄŸildi. Zira komÅŸularına olduÄŸu kadar göçmenlere yardım etmeyi de severdi. Üstelik kilisede düzenli olarak dua eden dindar bir insandı da.
 
Washington’daki güvenlik uzmanlarına göre bu erdemler, ÅŸüphe çekmemek adına casusların genelde baÅŸvurdukları bir gizlenme yöntemidir.
 
GörüldüÄŸü üzere Çin casusluk operasyonları, yoÄŸun ve çok yönlü. Bazılarının sandığı gibi son 10 yılda baÅŸlamayıp tarihi, daha da geçmiÅŸe dayanmaktadır. Nitekim Nusher Guadia, 2005 yılında FBI adamlarından aldığı emri açık ettikten sonra casuslukla suçlanıp 32 yıl hapis cezasına mahkum edildi.
 
Guadia, savunma sanayisinde uzmanlaÅŸmış Northrop Grumman çalışarak, B2 bombardıman teknolojisinde uzmanlık elde etti. Bununla birlikte 2003 yılından sonra birkaç kez Çin’e giderek Pekin’e Cruise füzelerinin üretilmesi için yardımcı olan geliÅŸmiÅŸ teknoloji sırlarını sundu.
 
Usta bir casuslukla geçen 15 yıl
 
FBI yetkilileri, herhangi bir anda düÅŸmanla iÅŸbirliÄŸi yapmaya karar veren kimseleri tespit edip tutuklamaya ve yargılamaya hazır olduklarını söylese de düÅŸman kavramı yalnızca Rusya ve Çin ile sınırlı deÄŸil. Nitekim Küba, Venezuela, Ä°ran ve Kuzey Kore gibi ABD ile bir gerilim hattında bulunan baÅŸka ülkeler de var.
 
FBI ajanları, ABD tarihinin en büyük casusluk operasyonlarından birine karışan ve Eylül 2001’de tutuklanan Ana Belen Montes vakasını unutmuÅŸ deÄŸil. Montes, DIA adlı savunma istihbarat örgütünde veri analizi yapan üst düzey bir çalışandı. Kimseye yakalanmadan 15 yıl boyunca gizliliÄŸini koruyan Montes, casuslukta ve herhangi bir denetim eyleminden kaçmakta ustaca hareket ediyordu. Herhangi bir gizli belgeyi gerek alışıldık yollarla gerekse de elektronik ortamda iÅŸ dışına çıkarmak istemiyor, bunun yerine önemli bilgileri aklında tutarak evine döndüÄŸünde bilgisayarına tekrar yazıyor ve bunları ÅŸifreli disklerde depoluyordu. Sonra da radyo dalgaları yoluyla kendisine gönderilen kodlu sinyaller üzerinden teslim tarihinin belirlenmesini bekliyor ve diskleri, Washington metro duraklarına yakın lokantalarda buluÅŸtuÄŸu Kübalı ajanlara teslim ediyordu. 
 
Montes, ABD istihbaratında da yetkinliÄŸiyle tanınıyordu. Güvenlik yetkilileri, siyasi görüÅŸleri ve Orta Amerika ülkelerinin meselelerine duyduÄŸu sempatiden dolayı ondan ÅŸüphe edip hassas bilgileri edinmesinden yana endiÅŸe duysalar da bu önemli bilgileri yabancı istihbarat organları ile paylaÅŸtığını düÅŸünmek için güçlü bir sebepleri yoktu. Bu yüzden Montes’in takibine baÅŸlanmadı. Ta ki güvenlik teÅŸkiltındaki iÅŸ arkadaÅŸlarından biri, içgüdüsel olarak Montes’in Küba istihbaratının etkisi altında çalışabileceÄŸini dile getirene kadar...
 
Müttefikler de casusluk yapıyor
 
Casusluk faaliyetleri düÅŸmanlarla sınırlı deÄŸil. Nitekim dostlar da casusluk yapıyor ama genelde diplomatik temaslar ve ülkeler arasındaki iÅŸbirliÄŸi göz önünde bulunduruluyor. Ancak bu durumun istisnaları mevcut.
 
Dostlar arasındaki casusluk hikayelerinin en bilineni, Jonathan Pollard vakası. ABD donanmasında istihbarat analizcisi olarak çalışan Pollard, 1984 yılında Ä°srail Ä°stihbarat TeÅŸkilatı Mossad’a gizli belgeler teslim etmeye baÅŸladı.
 
Pollard, 1985 yılında tutuklanarak ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Ä°srail’in onun serbest bırakılması için defalarca teÅŸebbüs ve baskıda bulunmasına raÄŸmen Amerikalı yetkililer, Ä°srail’in bu taleplerini her defasında reddetti.
 
Onun serbest bırakılması için yapılan baskılar, tutukluluÄŸunun üzerinden 30 yıl geçmiÅŸken Barack Obama döneminde ancak meyvesini verdi. Åžartlı olarak serbest bırakılan Pollard, ÅŸu an New York’ta bir yatırım bankasında çalışıyor.
 
CasusluÄŸun geleceÄŸi
 
Teknolojinin daha da karmaşıklaÅŸması, logaritmaların ve ÅŸifreleme yöntemlerinin geliÅŸmesi ile birlikte ABD’li yetkililer, vatandaÅŸlarına yüz yüze iÅŸe alım süreçlerinin henüz miadının dolmadığını hatırlatıyor. Bununla birlikte modern sosyal iletiÅŸim ve geliÅŸmiÅŸ teknoloji araçları üzerinden casusların iÅŸe alınmasında bir artış yaÅŸandı.
 
Bu durum, gelecekte çok para ve kolay bir hayat arzulayan daha fazla Amerikalının istihdam edilmesine katkı saÄŸlayabilir. Hele de iÅŸe alma ve kandırma süreçlerini gerçekleÅŸtirenlerin çoÄŸu, bunu uzaktan, farklı ülkelerden yapıp yüzünü göstermesi gerekmezken. 
 
Siyasi ve ekonomik rekabetin yoÄŸunlaÅŸması ve askeri yarışın arttığı bir durumda, ABD de diÄŸer ülkelere yönelik casusluk faaliyetlerde bulunuyor.
 
ABD’li yetkililer, bir nevi Çin’in casusluk tehditlerini azaltmak adına vatandaÅŸlarından telefon ve bilgisayar gibi Çinli teknolojileri kullanmamasını talep ediyor.
 
Nitekim FBI, 2014 yılında bir açıklama yayınlayarak, ABD’lileri, Çin adına çalışan casuslara konusunda uyardı. FBI, uyarılarını ara sıra yineleyerek, en yüksek güvenlik iznine sahip olanların bu uyarıyı dikkate almasını ve yabancı istihbaratın cömert tekliflerini kabul etmemelerini talep ediyor.
 
Aksi taktirde, düÅŸman güçlerin paralarıyla yurtdışında sınırlı bir tatil kazanmak yerine ABD cezaevlerinde uzun bir tatil elde edeceklerini de söylüyor.

Independent Arabia

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.