Sosyal Medya

Kürsü

Ahmet Taşgetiren: Her iki oluşumun mimarları Ak Partiye başından beri emek vermiş, tepe sorumluluklar üstlenmiş simalar

Ahmet TaÅŸgetiren- Karar



Bir seçim oldu, siyasette her ÅŸeyin mahiyeti deÄŸiÅŸti.
 
Yerel bir seçimdi, üstelik tek bir ÅŸehri kapsayan seçimdi ama sonuçları sistemi, partilerin içini, partilerin ideolojik perspektifini, partiler arası iliÅŸkileri yeniden formatlayan bir sonuç doÄŸurdu.
 
Ä°stanbul’un tekrarlanan seçiminden bahsediyoruz.
 
Tekrarlanmayıp 13 binlik bir farkla “Ak Parti’nin kaybı” ile kalsaydı dahi yeni bir durum olacaktı siyasette,  çünkü Ak Parti Ä°stanbul Ankara gibi sembol ÅŸehirler baÅŸta olmak üzere “Büyük ÅŸehirler”de kaybetmiÅŸti, Ä°stanbul’da tekrarlanan seçimde ortaya çıkan 800 binlik fark ise travmatik bir durumdu siyaset alanı için.
 
Ä°stanbul 25 yıldan sonra bir kayıptı, 17 yıl içinde girdiÄŸi 11 seçimde kazandıktan sonra bir kayıptı.
 
CHP’ye kaybetmekti.
 
CHP’nin büyük ÅŸehirleri ve özellikle Ä°stanbul’u ve Ankara’yı alması da siyasette yeni bir durumu gündeme getirdi.
 
“Yeni durum”da siyasetin konuÅŸacağı maddeleri ÅŸöyle sıralayabiliriz:
 
AK PARTÄ°’DE Ä°Ç MUHASEBE
 
-Ak Parti neden kaybetti? Nasıl bir büyü bozulması söz konusu ki 2.5 aylık bir süre içinde yüzde 9’luk bir oy kaybı yaÅŸandı?
 
-Bu genel baÅŸlık altında CumhurbaÅŸkanlığı Hükümet sisteminin yeniden masaya yatırılması. Cumhur Ä°ttifakı’nın artıları eksileri? CumhurbaÅŸkanı’nın Genel BaÅŸkanlığı, Ak Parti için meydanlara çıkması, geniÅŸ toplum kesimlerinde nasıl karşılanıyor? Ak Parti ya da CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan için baÅŸka bir formül düÅŸünülebilir mi, yoksa bu yapı sistemin olmazsa olmazı mıdır ve öyleyse toplum tepkileri nasıl önlenecek?
 
-Ä°ttifak ortağı MHP’ye oy kayması var mı, ne kadar, neden? Ak Parti Cumhur Ä°ttifakı’na mecbur mu, mecburiyet nereden doÄŸuyor ve bir mecburiyet söz konusu ise MHP’ye oy kaymasına tahammülden baÅŸka yol yok mu?
 
-Bu arada “Muhazakar camia”nın da CHP’deki “Profil deÄŸiÅŸimi”ne iliÅŸkin bir sözünün olması beklenebilir. Åžöyle ki: CHP’nin muhafazakar camiaya ters gelmeyecek bir tavrın içine girmesi takıyye olarak mı okunmalı, “Tabandan oy çalacaklar” yaklaşımı ile samimiyet sorgulaması yapıp, her halü karda tepki mi gösterilmeli, yoksa “BaÅŸladınız, yola çıktınız, doÄŸru oyldasınız, hadi daha olumluya” gibi teÅŸvik mi edilmeli?
 
YENÄ° OLUÅžUMLAR VE AK PARTÄ°
 
-Åžu anda Ak Parti bünyesinden doÄŸması muhtemel DavudoÄŸlu ve Gül – Babacan merkezli iki siyasi oluÅŸum söz konusu. Bu iki oluÅŸumun birbiriyle iliÅŸkisinin deÄŸerlendirmesi ayrı, baÅŸarı ÅŸansları ayrı, ama her iki oluÅŸuma vücut verecek “Gerekçe” Ak Parti’nin geldiÄŸi noktaya yönelik eleÅŸtirilerden oluÅŸuyor. Her iki oluÅŸumun mimarları hem misyon olarak hem fiili iliÅŸki olarak Ak Partiye başından beri emek vermiÅŸ, tepe sorumluluklar üstlenmiÅŸ simalar. Ä°çeriyi biliyorlar, baÅŸ aktörlerin kimyasını biliyorlar, tabanı biliyorlar, kendilerinin ne yapacağından bağımsız “sancı” adına söyledikleri ÅŸeyler önem arz ediyor. (DavutoÄŸlu’nun açıklamaları bir yerden baktığınızda Ak Parti’ye “restorasyon” yolu gösteriyor, bir baÅŸka yerden bakıldığında da yeni bir partinin oturacağı düÅŸünce zeminini iÅŸaretliyor.)
 
DAVUTOÄžLU – BABACAN Ä°LÄ°ÅžKÄ°LERÄ°
 
-Bu iki oluÅŸumun birbiriyle iliÅŸkileri de siyasetin seyri açısından üzerinde durulacak mesele. Her iki hareketin mimarları, hem Ak Parti ile hem birbiriyle iliÅŸki üzerinde düÅŸünmüyor olamazlar, çünkü mesajların ilk paylaşılacağı, ilk analiz edileceÄŸi alan birbirlerinin alanı. “Oynamaktan maksat ütmek” ise, muhafazakar taban açısından “külli bir kayıp” da ciddi endiÅŸe kaynağı ise bu psikolojinin nasıl yönetileceÄŸi hayati mesele. Medyada giyotin çoktandır iÅŸlemekte ise de “Tepelerde” iletiÅŸim kanalları halen var gibi gözüküyor. O iletiÅŸimden bir ÅŸey çıkar mı, bir noktadan sonra onun da zorlaÅŸacağı muhakkak. Bu oluÅŸumların Ak Parti’ye nasıl yansıyacağı, Türkiye politikasına nasıl yansıyacağı, CHP’nin “Ä°mamoÄŸlu profili” ile açılmaya çalıştığı toplumsal alana nasıl yansıyacağı siyasetin geleceÄŸi açısından ilgi odağı olacak konudur.
 
CHP
 
-Yeni durumda, büyük bir siyasi gerilim içinden 800 bin oy farkıyla Ä°stanbul’u alan “Ä°mamoÄŸlu profili” siyasetin CHP ayağında farklı bir sürecin ipuçlarını veriyor. HoÅŸ, CHP sadece Ä°stanbul’da “Ä°mamoÄŸlu” Ankara’da “YavaÅŸ” gibi klasik CHP görünümünden farklı adaylarla kazanmadı, 10 büyük ÅŸehirde kazandı ve belki tek tek adaylardan öte, CHP’yi “Anti muhazakar” hüviyetten çıkararak ortalama insanın “Elinin gideceÄŸi” bir imajla bunu baÅŸardı. Åžu anda CHP’ye bakan herkes, bu baÅŸarı ile CHP’nin klasik ideolojik kimliÄŸinin nasıl baÄŸdaÅŸacağı sorusunun cevabını bulmaya çalışıyor. “BaÅŸarı var ancak kimlik kaybı pahasına” gibi, hatta “Ortada CHP kalıyor mu, AKP’lileÅŸiyoruz” gibi “Ä°tirazlar”ın da konuÅŸulacağı bir sürece tanıklık edilebilir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.