Sosyal Medya

Güncel

Hüseyin Akın: Kızılay Heybeliada Gençlik Kampı

Hüseyin Akın- Milli Gazete



GeçtiÄŸimiz cuma günü Kızılay Gençlik Kampı bünyesinde yer alan “Edebiyatçı Yazarlar Atölyesi”nin davetlisi olarak Heybeliada’da idik. Millî EÄŸitim Bakanlığı’nın katkılarıyla yürütülen gençlik kampında ülkemizin kırk bir ilinden kırk bir Sosyal Bilimler Lisesi öÄŸrencisi bir öÄŸretmen refakatiyle yer aldılar. Hafta boyunca Cengizhan Orakçı, Necdet Subaşı, Ali Ural, Åžule Köklü, Mehmet Åžeker, Yıldız RamazanoÄŸlu, Nurullah Genç, Fahri Tuna, Åžeref Akbaba, Özcan Ünlü ve Güray Süngü öÄŸrencilerle birlikte oldular. Yazarlığın incelikleri ve yazarlık serüvenleri ile ilgili tecrübelerini paylaÅŸtılar. Kızılay Gençlik Hizmetleri Müdürü dostumuz Nurdal DurmuÅŸ’un karakterine yansıyan gençlik aşısını bulunduÄŸu her mekâna da yaydığını görmek gençlik ve gelecek adına ümidimizi artırdı. MEB OrtaöÄŸretim Genel MüdürlüÄŸü Daire BaÅŸkanı Mustafa Kışan Bey’in kamp boyunca gösterdiÄŸi yoÄŸun gayret ve ihtimam görülmeye deÄŸerdi. Ä°stanbul Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü Hüseyin Sarı kültürün, edebiyatın ve gençliÄŸin olduÄŸu her yerde görebileceÄŸimiz, yorulmak bilmeyen bir isim. Hiç kuÅŸkusuz yurdun dört bir yanından öÄŸrencilere refakat ederek gelen bütün öÄŸretmenlerimiz de öyle. EÄŸlenirken ve dinlenirken öÄŸrenmek diye bir ÅŸey var, bu kampta bütün katılımcılar istisnasız buna tanık oldular. Farklı bölgelerden bir araya gelen onlarca genç öÄŸrenciyi dost, kardeÅŸ ve arkadaÅŸ kılmak çok önemli. Gençlerde hep güzeli gören birisi olarak burada da ümidim on kat arttı. Çünkü;
 
* ÖÄŸrenciler edebiyatı gerçekten seviyorlar. Sosyal Bilimler Lisesi’nde olmaları bu durumun sadece mütemmim cüzü.
 
* Åžiire, hikâyeye, denemeye kabiliyetli öÄŸrenci sayısı “moral sayı”nın çok daha üzerinde. Anlaşılan o ki bu okullarda edebiyat aktüel hayatla birleÅŸtirilmiÅŸ.
 
* ÖÄŸrenciler bilginin sadece haberdarı deÄŸil, gerçekten okuyor ve muhakeme ediyorlar. Yazarlık atölyesine katılan öÄŸrencilerin derse iÅŸtiraklerinden bunu görmek bizi ziyadesi ile sevindirdi.
 
* Sosyal-Fen-Matematik gibi zihni ve kabiliyeti atomize eden anlayışın gittikçe dağıldığını görmek güzeldi. Zira matematik bilgisinin edebiyata, edebiyat duyarlığının fizik ya da kimyaya mâni olmadığını tam tersi bütünleÅŸtirici olduÄŸu bir kez daha fark edildi.
 
* Kızılay’ın bir kez daha ne kadar önemli ve köklü bir kurum olduÄŸunu anladık. Zira sadece görünür yaraları deÄŸil görünmez yaraları da görebilen bir kurum haline gelebilmesi takdir edilesi bir seviye. Sadece bunu görmüÅŸ olmak bile yazarların bu kampa iÅŸtirakine deÄŸmiÅŸtir.
 
* Kızılay’ın gençlere yaklaşım biçimi, sistemli ve programlı zaman yönetimi gençlerle ilgili iddia sahibi STK’lara örnek olacak nitelikte. BaÅŸka yere gitmeye gerek yok, Kızılay’ın birleÅŸtirici, toparlayıcı, kaynaÅŸtırıcı, onarıcı ve de hayatın içerisinde deÄŸerlerle hemhal kılıcı yönünü bütün sivil toplum örgütleri örnek alabilirler.
 
* Gelecek yıldan itibaren bu kampların yurdun deÄŸiÅŸik bölge ve ÅŸehirlerinde de kurulması temennimizdir. Dileriz ki bütün gençler bu doÄŸal ortam içerisinde doÄŸal davranış oluÅŸturmaya yönelik böylesi etkinliklerden yararlansın ve güzel hatıralarla memleketlerine dönsünler.
 
* Yazarlık atölyesine katılan yazarların kitaplarından bir miktar alınıp öÄŸrencilerin yazarlarla buluÅŸmadan önce bu eserleri tanımaları saÄŸlanırsa çok daha iyi olacaktır.
 
ŞİİRİN HAKKINI KORUYAN ŞAİR
 
Ä°rfan Yıldız Ordulu bir ÅŸairimiz. Böyle ifade etmemi yadırgayanlara hemen söyleyeyim; Ä°rfan Yıldız’ın kitaplarından biri de “Modern Ordu Åžairleri”dir. Ben bildiklerimi söyleyeyim hemen: Selçuk Küpçük, Gökhan Akçiçek, Åžinasi Tepe, Özcan Ünlü ve Muammer YavaÅŸ. Hepsi bu kadar deÄŸil elbette. Benim hafızamdan ÅŸu an için yansıyanlar bunlar. Ä°rfan Yıldız hukuk bitiren ÅŸairlerimizden. Åžunun ÅŸurası hukuk bitiren kaç ÅŸairimiz var ki? Åžiirin hakkını koruyor. Bitmeyen bir anlatı var Ä°rfan Yıldız’ın ÅŸiirlerinde ölüme ve dirime dair. Onun ÅŸiirlerinde dereler bile ölülerin üstünden geçer. “Çığlık Kırları” demiÅŸ son ÅŸiir kitabına. Bir ÅŸiirinin adı da “Kelimeler Nisanı”. Sırası gelmiÅŸken aktarayım: “dil ve ifade / ses ve sükût / yaÄŸmur ve bulut / yetersiz kalır kelebeÄŸi açıklamaya / yazı kurtulunca kayadan / baÅŸlar alfabeyi yırtmaya”. Soyut ve somut kaynaÅŸmıştır onun ÅŸiirinde. Ölüler bile koÅŸmaktadır, rüzgâr ölümün saçlarını yalamaktadır.
 
Ölünce kesilecek soluÄŸa inat sesini ÅŸiirinde yüksek tutan bir ÅŸair Ä°rfan Yıldız. SoÄŸuyacak bedene karşı yüreÄŸini sıcak tutmayı baÅŸarıyor. Ben diyorum ki okuyun bu ÅŸairi. Hiç tanımamış olanlar bu kitapla tanısın. YaÅŸadığınız hayat, kaygılandığınız ölüm ve aynı gök kubbe altında müÅŸterek bir bekleyiÅŸe hazırlandığınız insanlarla bir hukukunuz varsa, bu ÅŸiirlerin ÅŸairiyle de bir hukukunuz var demektir. Okuyun derim. Dedim bile! (Çığlık Kırları-Ä°rfan Yıldız-Vapur Yayınları)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.