Sosyal Medya

Canan Kaftancıoğlu, yarın beş ayrı suçlamayla hâkim karşısına çıkıyor. 22,5 yıl hapsi isteniyor

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Twitter paylaşımları gerekçesiyle yarın İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hâkim karşısına çıkıyor. Kaftancıoğlu’nun “Cumhurbaşkanına hakaret, kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret, Türkiye Cumhuriyeti Devletini alenen aşağılama, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek, terör örgütü propagandası yapmak” suçlarından toplam 22,5 yıl hapsi isteniyor.



Soruşturmanın detayları Sabah’ta
 
Canan Kaftancıoğlu hakkında soruşturma başlatıldığını 14 Ocak’ta Sabah gazetesi internet sitesinde duyurdu. Aynı internet sitesi iki gün sonra da soruşturma dosyasının detaylarını paylaştı. Suçlamaya konu Twitter paylaşımlarının yayınlanmasından sonra gazetede ve internet sitesinde bu içerikte yayınlar sürdü. 17 Ocak’ta gazetenin muhabiri Nazif Karaman’ın imzasının bulunduğu bir haber daha yayınlandı. Haberde yine soruşturmanın detayları yer alıyordu. 24 Ocak’ta Sabah’ın internet sitesinde Atakan Irmak imzalı bir haber daha çıktı. Haberde Kaftancıoğlu’nun savcılıkta verdiği ifade vardı. 27 Mayıs’ta aynı internet sitesinde bu defa da Kaftancıoğlu hakkında yürütülen soruşturmanın tamamlandığı ve iddianame hazırlandığı yazılıydı. İddianamenin mahkeme tarafından kabul edildiği de belirtiliyordu. İddianame Kaftancıoğlu ve avukatlarına tebliğ edilmeden bütün detayları Sabah gazetesindeydi.
 
Dosyadaki deliller
 
İddianamede suç sayılan Twitter paylaşımları 2012-2017 yılları arasından seçilmiş. Gezi Parkı eylemleri ve Hrant Dink anmasında paylaştığı tweet’ler, Berkin Elvan’ın ölümüyle ilgili tweet, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fethullah Gülen cemaati ile ilişkileriyle ilgili “Kandırıldık” açıklamasına atıfta bulunduğu bir tweet suçlamaların delili olarak gösterildi.
 
Siyasi ceza davalarına bakan mahkeme
 
İddianame 37. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Bu mahkemenin heyeti, Eylül 2018’de Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) davasında tutuklu olarak yargılanan avukatlar hakkında tahliye kararı verdiği için dağıtılmıştı. Mahkeme başkanı olarak o sırada başka bir mahkemenin başkanı olan Akın Gürlek görevlendirildi. Gürlek, İstanbul Adliyesi’nde görev yaptığı sırada Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Eski HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’e 2013’teki Nevruz kutlamalarında yaptıkları konuşmalar nedeniyle hapis cezası verdi. Bu mahkemeye başkan olduktan sonra ÇHD davasındaki tutumu nedeniyle eleştirilen Gürlek, bu davada da ceza yağdırdı. Gürlek’in başkanı olduğu mahkeme aynı zamanda Sözcü gazetesi davasına, Barış Akademisyenleri davalarına da bakıyor. 
 
CHP İl Başkanlığı: “Dava, seçim yenilgisi sonrasına denk getirildi”
 
CHP, İstanbul İl Başkanlığı, konuya ilişkin bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
 
“Özellikle İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun aday gösterilmesi süreci ve sandık güvenliğiyle ilgili yaptığı çalışmalarla İstanbul’un kazanılmasında büyük rol oynayan Kaftancıoğlu, siyasi iktidarın en çok hedef aldığı isimlerin başında geliyor. 31 Mart Yerel Seçimlerinde elde edilen başarı sonrası CHP’ye Canan Kaftancıoğlu üzerinden baskı ve sindirme operasyonu başlatılmış durumda.
 
İddianamede delil olarak gösterilen sosyal medya paylaşımları arasında bilgisayar ortamında üretilmiş sahte tweet’ler bile bulunuyor. Demokratik bir ülkede suç kapsamına girmeyecek, ifade özgürlüğü olarak kabul edilecek açıklamalar bir iddianameye konularak suç oluşturulmuştur. Davanın açılması AKP’nin 31 Mart seçim yenilgisi sonrasına denk getirilmiştir.
 
Kaftancıoğlu ve ailesi ayrıca uzun bir süredir de bazı basın yayın organları ve sosyal medyadaki bazı hesaplar tarafından sistematik bir linç, tehdit ve hakaretlere maruz kalıyor. Gerçek olmadığı teyit edilen sahte fotoğraflar ve haberlerle hedef gösterilen Kaftancıoğlu’nun kendisine yöneltilen ölüm tehditleri nedeniyle yaptığı suç duyurularının birçoğu ise hâlâ soruşturma aşamasından bile geçmiş değil.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.