Sosyal Medya

Güncel

BM raporu: Uyuşturucu tüketiminde rekor artış yaşandı

BM uyuşturucu raporuna göre, uyuşturucu tüketimi son on yılda yüzde 30 arttı. 2017 yılında 585 bin kişi uyuşturucu kullanımı ve buna bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetti.



Deutsche Welle Türkçe'nin aktardığı habere göre UyuÅŸturucu üretimi ve tüketimi dünya çapında rekor artış gösterdi. BirleÅŸmiÅŸ Milletler UyuÅŸturucu ve Suçla Mücadele Dairesi'nin (UNODC) 2017 yılı verilerine göre, dünya genelinde 585 bin kiÅŸi doÄŸrudan uyuÅŸturucu tüketimi ya da bu tüketimden kaynaklanan hastalıklar sebebiyle yaÅŸamını yitirdi. Sadece Amerika BirleÅŸik Devletleri'nde bir yıl içinde yüksek doz uyuÅŸturucu kullanımı sonucu ölenlerin sayısı yaklaşık 70 bin. Raporda, uyuÅŸturucu tüketiminin 2017'de, 2009 yılına oranla yüzde 30 arttığı ve 15-64 yaÅŸ grubu baz alındığında, dünya nüfusunun yüzde 5,5'lik kesiminin 2017'de en az bir kez uyuÅŸturucu kullandığı bildiriliyor.

KOLOMBÄ°YA EN BÜYÜK KOKAÄ°N ÜRETÄ°CÄ°SÄ°

UNODC'nin Viyana'daki merkezinde açıklanan rapora göre, dünya üzerinde sene boyunca bin 976 ton kokain üretimi yapıldı. Bu rakam 2016 verilerine oranla yüzde 25'lik bir artışa tekabül ediyor. Dünya üzerindeki toplam kokain üretiminin yüzde 70'i Kolombiya'da yapılırken, kokain için gerekli olan koka bitkisi ekilen alanların bir yıl içinde yüzde 17 arttığı belirtildi. 2017'de ele geçirilen kokain miktarında da bir rekor yaÅŸandı. UNODC raporu bu alanda da bir yılda yüzde 13'lük bir artış kaydedildiÄŸini ve bin 275 ton kokain ele geçirildiÄŸini duyurdu.

EN YAYGIN UYUÅžTURUCU CANNABIS

Rapor diÄŸer yandan dünya çapında tüketimi en yaygın olan uyuÅŸturucunun cannabis (hint keneviri) olduÄŸunu ortaya koyuyor.

Tahminen 188 milyon insan düzenli olarak bu uyuÅŸturucuyu kullanıyor. Dünya üzerinde uyuÅŸturucu bağımlılığı nedeniyle tıbbi tedaviye ihtiyaç duyanların sayısı da rapordaki veriye göre 30 milyondan 35 milyona yükselmiÅŸ durumda. UyuÅŸturucu tüketiminde en çok artışın yaÅŸandığı ülkeler ise Nijerya ve Hindistan. Bu iki ülkedeki opioid denen kimyasal uyuÅŸturucu madde kullanım oranında, bir yılda yüzde 56'lık bir artış gözlemlendiÄŸi bildiriliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.