Sosyal Medya

İşte ABD İHA’sını vuran, İran 3 Hordad'ı!

Perşembe günü sabah saatlerinde Amerika’nın en gelişmiş ve en pahalı insansız hava aracı Global Hawk’ı tespit edip düşüren savunma sistemi tamamen İran savunma sanayi uzmanları tarafından yerli imkânlarla tasarlanıp üretildiği bildirildi.



Geçen PerÅŸembe günü sabah saatlerinde Amerika'nın en geliÅŸmiÅŸ ve en pahalı insansız hava aracı Global Hawk'ı tespit edip düÅŸüren savunma sistemi tamamen Ä°ran savunma sanayi uzmanları tarafından yerli imkânlarla tasarlanıp üretildiÄŸi bildirildi.

“3 Hordad Hava Savunma Sistemi”, Ä°ran Devrim Muhafızları Radar Savunma AraÅŸtırma Merkezi tarafından üretilmiÅŸ yerli füze savunma sisteminden biri. Bu sistem muhtelif türlerdeki Ä°HA'ları, savaÅŸ uçaklarını, bombardıman uçaklarını, helikopterleri, kuruz füzelerinin vs. hedef alarak vurabiliyor.

Bu sistem 4 hedefi tespit edip eÅŸzamanlı olarak 8 füze fırlatabilir. Bu sistem, ilk olarak 2014 yılında Ä°slam Ä°nkılabı Rehberinin ziyaret ettiÄŸi Devrim Muhafızları Hava Uzay Güçleri Fuarında sergilendi.

Bu sistemin ilk modeli 25 km yükseklikte ve 50 km uzaklıktaki hedefleri tespit edip vurabiliyordu; ama geliÅŸtirilmiÅŸ modeli 30 km yükseklikte ve 70 km uzaklıktaki hedefleri tespit edip vurabiliyor.

Bu savunma sisteminin güçlü radar sistemi, anlık sıçrayan yüksek frekans kabiliyeti ile geniÅŸ bir alanı tarayıp elektronik savaÅŸ sistemleri ile mücadele edebiliyor. Radar sistemi etrafındaki alanı çok hızlı bir ÅŸekilde tarayabiliyor ve saniyenin altında 500 ila 1000 frekans arasında frekansını aniden yükseltebiliyor. Elektronik savaÅŸ karşısında yüksek bir direniÅŸ kabiliyetine sahiptir.

3 Hordad sistemi müstakil bir sistemdir ve tüm radar sistemleri, füze kontrol sistemleri,  yerden fırlatılan füzeler fırlatma araçlarına yerleÅŸtirilmiÅŸtir. Bu bakımdan müstakil olarak tarama, tespit, takip ve hedefler ile çatışma sürecini yapıp birliklere olan ihtiyacı azaltmakta.

DiÄŸer taraftan hızlı hareket ve yer deÄŸiÅŸtirme özelliÄŸinden ötürü bu sistemlerin yerleÅŸim yerlerinin tespiti de oldukça zor olduÄŸu açıklandı. Gerçekte, “fırlat ve unut” ÅŸeklinde çalıştığı bildirildi. 

buyuk2_13

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.