Sosyal Medya

Selvi'den Erken Seçim yorumu: Ben bu sonuçlara bakarak o kadar emin konuşamıyorum

İSTANBUL’da seçimleri Ekrem İmamoğlu’nun kazanması bekleniyordu ama bu kadar fark beklenmiyordu.



Hürriyet - Abdülkadir Selvi
 
AK Parti, 3 Kasım 2002 seçimlerinden bu yana en ağır sonucu aldı. Sandıkta çok önemli mesajlar vardı. Sadece bir Ä°stanbul seçimi olmanın ötesinde sinyaller verdi. Yeni bir sürecin baÅŸladığı 1989 ve 1994 yerel seçimlerine benzer bir kırılma yaÅŸandı. O nedenle 23 Haziran seçimlerinden liderlerin, partilerin ve adayların çıkarması gereken önemli dersler var. 
 
1- Unutulmamalı ki 23 Haziran seçimleri bir tekrar seçim. Millet, 31 Mart seçimlerinin iptal edilmesini kabullenemedi. Kendi iradesine yönelik bir saygısızlık olarak gördü. YSK’nın iptal kararına tepkisini sandıkta ortaya koydu. Hem de bu kez bindelik sonuçlarla deÄŸil, yüzde 8’lik bir farkla Ekrem Ä°mamoÄŸlu dedi. Böylece iÅŸi YSK’ya bırakmadan, seçim sonuçları karakolluk olmadan tercihini çok net bir ÅŸekilde yansıtmak istedi.
 
2- 31 Mart seçimlerinin iptali Ekrem Ä°mamoÄŸlu’nu maÄŸdur konumuna düÅŸürdü. Halkımız bir kez daha maÄŸdurun yanında yer aldı. ErdoÄŸan’ın bir ÅŸiir okuduÄŸu için Ä°stanbul Belediye BaÅŸkanlığı’ndan alınıp hapse atılmasını kabullenemeyen Türk halkı, “Muhtar bile olamaz” denilen ErdoÄŸan’ı CumhurbaÅŸkanı yaptı. MaÄŸduriyet rüzgârı bu kez Ekrem Ä°mamoÄŸlu’ndan yana esti.
 
AK PARTÄ°’NÄ°N STRATEJÄ°SÄ° BAÅžARILI OLAMADI
 
3- Binali Yıldırım 3.51 puan oy kaybederken, Ekrem Ä°mamoÄŸlu oylarını 5.23 oranında arttırdı. 31 Mart’ta Binali Yıldırım’a oy verenlerin yüzde 4’ü Ä°mamoÄŸlu’na oy verirken, CHP adayı 31 Mart’ta sandığa gitmeyenlerin oyunu almayı baÅŸardı. AK Parti’nin hemÅŸeri oylarına dönük stratejisi, kırgın AK Partilileri ve muhafazakâr Kürtleri kazanma çabası baÅŸarılı olamadı.
 
4- AK Parti, Milli GörüÅŸ oylarını kazanmak için Saadet Partisi’yle irtibat kurdu. Geçen seçimde yüzde 1.21 oranında oy alan Saadet Partisi bu seçimde yarı yarıya oy kaybetti. Ama Saadet oyları Binali Yıldırım’a deÄŸil, Ekrem Ä°mamoÄŸlu’na gitti.
 
5- Bu seçimlerin bir kaybedeni de son hafta yayınladığı mektupla Öcalan oldu. Kürt seçmenin yoÄŸun olduÄŸu bölgelerde Ekrem Ä°mamoÄŸlu’nun oyları arttı.
 
6- Seçimleri kaybeden Binali Yıldırım, demokratik olgunluk gösterip ilk açıklamayı yaparak Ekrem Ä°mamoÄŸlu’nun önde olduÄŸunu söyleyerek rakibini tebrik etti. Binali Yıldırım seçimi kaybetti ama yaptığı jestle takdir kazandı.
 
7- 23 Haziran’da ilçe belediye baÅŸkanlığı seçimleri de yenilenseydi sonuçlara göre AK Parti elindeki 12 ilçe belediye baÅŸkanlığını da kaybediyordu.
 
8- Seçimlerde tarihi bir baÅŸarıya imza atan Ekrem Ä°mamoÄŸlu olgun ve kucaklayıcı bir konuÅŸma yaptı. “Bu bir zafer deÄŸil, bu bir yeni baÅŸlangıçtır” dedi. 
 
Ä°MAMOÄžLU’NUN ERDOÄžAN STRATEJÄ°SÄ°
 
9- Ä°mamoÄŸlu, seçimleri kazandıktan sonra yaptığı ilk konuÅŸmada CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’a diyalog ve uzlaÅŸma elini uzattı. ErdoÄŸan’a “Ben sizinle uyum içinde çalışmaya hazırım ve talibim. Bunu bütün Ä°stanbul önünde duyuruyorum” diye seslendi. Canlı yayında ErdoÄŸan’dan randevu talep etti. “Mazbatamı aldıktan sonra görüÅŸlerimizi aktarmak ve görüÅŸlerinizi de almak için sizi ziyaret etme arzu ve talebimi iletiyorum” dedi. ErdoÄŸan da vakit geçirmeden Twitter hesabından bir açıklama yaparak seçimi kazanan Ä°mamoÄŸlu’nu tebrik etti. Bu Türkiye’nin görmek istediÄŸi bir tabloydu. Ama keÅŸke 31 Mart seçimlerinde de yaÅŸansaydı.
 
10- CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ilk baÅŸlarda 31 Mart seçimlerinin sonuçlarını da kabullenmiÅŸti. Ancak daha sonra seçimlerin iptalinin istenmesi yönünde bir karar aldı. ErdoÄŸan’ın 23 Haziran sonuçlarına bakıp, kendisini seçimlerin iptali konusunda ikna edenleri deÄŸerlendirmesi bekleniyor.
 
11- 23 Haziran seçimleri, “Ä°slamcılar seçimle gelir ama seçimle gitmez” yönündeki kara propagandayı da sona erdirdi. 31 Mart’ta Ankara’da olduÄŸu gibi 23 Haziran’da da Ä°stanbul’da yönetim seçimle el deÄŸiÅŸtirdi.
 
12- Ä°mamoÄŸlu’nun baÅŸarısı 2023’e giderken muhalefetin de kaderini belirleyecek. Halk yerel yönetimlerde muhalefetin önüne açarak, “EÄŸer baÅŸarılı olursan 2023’te yeni bir durum deÄŸerlendirmesi yaparım” mesajını verdi. AK Parti’ye ise “Artık alternatifsiz deÄŸilsin. Bir alternatif doÄŸdu. 2023’e kadar kendine çekidüzen ver” dedi.
 
13- Ä°mamoÄŸlu da KılıçdaroÄŸlu da erken seçim çaÄŸrısında bulunmadılar. Bahçeli ise “Erken seçim bahsi açmak en büyük kötülüktür” diye açıklama yaptı. Önümüzde seçimsiz 4.5 yıl var deniliyor ama ben bu sonuçlara bakarak o kadar emin konuÅŸamıyorum. Çünkü bu sonuçlar seçimden öte bir anlam taşıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.