Güncel
Seçmenlere 23 Haziran uyarıları: Oy verme kabininde fazla kalmayın
Follow @dusuncemektebi2
İstanbul'daki 10 milyon 560 bin 963 seçmen yarın yeniden sandık başına gidecek. Seçim sırasında oyların geçersiz sayılmaması, seçmenlerin demokratik haklarını kullanabilmesi için bazı kriterlere dikkat edilmesi gerekiyor. O kriterlerden bazıları kısaca şöyle: Oy verme saati bitse bile sırada bekleyin. Seçmen bilgi kağıdı olmasa bile oy kullanın. Oy pusulasını kontrol edin. Oy verme kabininde fazla kalmayın.
Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanlığı seçiminin yenilenmesine iliÅŸkin kararının ardından Ä°stanbul'daki 31 bin 342 sandıkta, 10 milyon 560 bin 963 seçmen yarın yeniden oy verecek.
YSK'nin yalnızca Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanlığı seçiminin iptaline karar vermesi nedeniyle seçmenin önüne sadece Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanlığına ait oy pusulası konulacak.
Ä°stanbul seçmeninin dikkat etmesi gereken 10 önemli nokta ÅŸöyle:
1- Sandığa gitmeden önce nerede oy kullanacağınızı öÄŸrenin
Seçmenler, ilk olarak nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağını öÄŸrenecek. Bu bilgileri içeren seçmen bilgi kağıdı eline ulaÅŸmayanlar, YSK'nin internet sitesinden, e-Devlet kapısından veya Seçmen Sorgulama mobil uygulamasından oy kullanacağı yer ve sandık numarasını öÄŸrenebilecek.
2- Oy verme saatine dikkat edin
Ä°stanbul'daki seçmenler 08.00-17.00 saatleri arasında oyunu kullanabilecek.
3- Oy verme saati bitse bile sırada bekleyin
Oy verme saati bittiÄŸi halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, baÅŸkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanacak.
4- Üzerinde T.C. kimlik numarası olan kimlik belgenizi unutmayın
Seçmenlerin oy verme günü, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, geçici kimlik belgesi, nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soÄŸuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliÄŸini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki bir belgeyi yanında bulundurması gerekecek.
5- Seçmen bilgi kağıdı olmasa bile oy kullanın
Seçmenin nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu deÄŸil. Seçmen bilgi kağıdı gelmeyenler, nerede, hangi sandıkta oy kullanacağını YSK'nin internet sitesinden de öÄŸrenip oyunu kullanabilecek.
6 - Cep telefonuyla kabine girmeyin
Sandık kurulu görevlisi, seçmenin kimliÄŸini alarak seçmen listesinde ismini bulacak ve kontrollerini yaptıktan sonra birleÅŸik oy pusulası, zarf ve mührü seçmene vererek kabinde oyunu kullanmasını isteyecek. Cep telefonu, fotoÄŸraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleÅŸme saÄŸlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak. Bu tür cihazlar, oy verme iÅŸlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılacak.
7 - Oy pusulasını kontrol edin
Seçimde, seçmenin önüne sadece Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanlığına ait oy pusulası konulacak. Oy pusulasında yırtık, iÅŸaret veya yazı olmamasına dikkat edilecek. "TERCÄ°H" veya "EVET" mührü dışında, pusulanın herhangi bir yerine imza atılması veya iÅŸaret konulması halinde oy geçersiz sayılacak. BirleÅŸik oy pusulasından baÅŸka, zarfa hiçbir ÅŸey konulmayacak, aksi halde kullanılan oy geçersiz olacak. Yanlış oy kullandığını düÅŸünen ve yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecek.
9 - Oy verme kabininde fazla kalmayın
Seçmen, dışarı çıkmadıkça kapalı oy verme yerine kimse giremeyecek. Ancak oy pusulasını hazırlamak için, kapalı oy verme yerinde, normal süreden fazla kalan seçmenler, kurul baÅŸkanı tarafından makul bir süre verilerek uyarılacak. Bu uyarıya raÄŸmen kapalı oy verme yerinden çıkmayan seçmen oradan çıkarılacak.
10 - Oy kullandıktan sonra imza atmayı unutmayın
Seçmen, zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adının bulunduÄŸu yerin karşısını imzalayacak.
"OY PUSULASININ FOTOÄžRAFINI PAYLAÅžMAK KANUNLARA AYKIRI"
Sosyal Medya Uzmanı Deniz Unay bazı vatandaÅŸların sandık başında kullandığı oyu göstermek ve daha fazla etkileÅŸim almak için pusulanın fotoÄŸrafını sosyal medyada paylaÅŸtığını belirterek, bu durumun kanunlara uygun olmadığını hatırlattı.
Unay, sandık başında oy pusulasının resmini çekmenin kanunla yasaklandığını belirterek, "Kanunlara ve kurallara uyalım. Kullandığı oyu sosyal medyada paylaÅŸan kiÅŸiye 250 lira idari para cezası kesilir. Yasanın 130'uncu maddesine göre de bu kiÅŸiler 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanabilir. Kanun, seçmenin oy verme kabinine cep telefonu ya da herhangi bir görüntü kaydediciyle girmesini yasaklıyor." bilgisini paylaÅŸtı.
Henüz yorum yapılmamış.