Sosyal Medya

Güncel

Ahmet Taşgetiren: Mısır dışındaki İslam ülkelerindeki sancıyı anlatmaya dilimiz varmıyor

Ahmet TaÅŸgetiren- Karar



Mursi devrilip, Ä°hvan’dan pek çok arkadaşı ile birlikte idamla – müebbedle yargılanmaya baÅŸladığında “Mısır Türkiye’nin 1960’larını yaşıyor” diye yazmıştım.
 
1960’ta Tek Parti döneminden sonraki ilk demokratik süreçte halkın oyları ile iktidara gelen Demokrat Parti – Menderes iktidarı askeri darbeyle devrilmiÅŸ, BaÅŸbakan ile birlikte iki bakan idam sehpasında can vermiÅŸti.
 
Bir Ä°slam ülkesinin demokratik tecrübesinin son derece dramatik biçimde inkıtaa uÄŸramasıydı bu. Ä°ÅŸin en temelinde “Halkın Müslüman karakterinin sistemle nasıl uyum saÄŸlayacağı” sorusu vardı.
 
Türkiye 1960’la birlikte girdiÄŸi “Askeri müdahaleler süreci”ni, yakın zamana kadar yaÅŸamaktan kurtulamadı. 27 Mayıs 1960 – 15 Temmuz 2016 arasına açık – örtük darbeler girdi.
 
Ak Parti iktidarı 28 Åžubat’ın arkasından geldi, 2007’de e-muhtıraya muhatap oldu, 2008’de  kapatma davası ile karşı karşıya kaldı, 2016’da da akla ziyan biçimde dini zeminde oluÅŸmuÅŸ bir hareketin askeri alandaki uzantılarıyla giriÅŸtiÄŸi darbe hareketine maruz kaldı. Allah’a ÅŸükür püskürtüldü.
 
Cezayir’de darbe yaÅŸandı. (2012) “Ä°slami bir kadro” iktidara gelecek diye…
 
Ve Mısır… Ä°lk demokratik seçimde Ä°hvan-ı Müslimin adayı Muhammed Mursi BaÅŸkan seçildi. Türkiye gibi Mısır da bu coÄŸrafyanın ve Ä°slam dünyasının kilit ülkelerinden birisi idi. Bu CoÄŸrafya’yı 20’inci yüzyılın başında dizayn edenler her ülkede neyin nasıl gittiÄŸini gözleyegeldiler. Türkiye gibi Mısır da gözlenenler arasında idi.
 
“Türkiye’de Ä°slam çok olduÄŸunda” orada bir yerlerde “Ne oluyor?” diye sorulduÄŸu gibi Mısır için de, Ä°ran için de, Kuzey Afrika için de Ä°slam, öngörülen boyutları aÅŸtığında “Ne oluyor?” sorusu sorulur.
 
Ä°hvan ve Mursi “Mısır’da Ä°slam’ın çok olduÄŸu”nun iÅŸareti olarak deÄŸerlendirildi. Tayyip Bey oraya gitti, bu tehlikeyi sezdiÄŸi – bildiÄŸi için kimi uyarılarda bulundu, ama darbe planlayıcılarının eyleme geçmesi önlenemedi. BeÅŸ vakit namazlı bir generalden darbe geldi, Amerika onu alkışladı vs…
 
Mursi’nin “Åžehit Seyyid Kutup-1966” ya da “Åžehit Menderes” çığırına giriÅŸi böyle baÅŸladı. 
 
Ä°ÅŸkence, Hücre hayatı – Demir kafesli duruÅŸma…. diye sürerken bir mahkeme salonunda son nefesler verildi.
 
Åžehit emanetini Yaradan’a teslim etti, kurtuldu.
 
2019’lara geldiÄŸimizde Türkiye bir Ä°slam ülkesi olarak yaralarını sara sara ilerliyor. Riskler bitti mi, tabii ki bitmedi.
 
Ama Mısır baÅŸta olmak üzere sıra sıra Ä°slam ülkesi “sistem sancıları” içinde kıvranıyor. Mısır gibi bir Ä°slam ülkesinde 2000’li yıllarda hala darbe yapılabilmesi her Müslüman için ibret vericidir.
 
Mısır dışındaki Ä°slam ülkelerindeki sancıyı anlatmaya dilimiz varmıyor.
 
“Ä°slam dünyası” diye içimizde bir umut alanı var ya, devlet yöneticilerini ölüme uÄŸurlaya uÄŸurlaya nasıl olacak o dünya? Mursi’nin ÅŸehadetini kutlarken, ona Allah’tan rahmet dilerken, buna kafa yormamız lazım. “Ä°çimizden Sisiler nasıl çıkmaz?” “Ä°slam dünyası nasıl Ä°slam dünyası olur?” sorularının cevabını bulmamız lazım.
 
Karamollaoğlu: Biz bir iddia olarak varız!
 
Dün Saadet partisi Genel BaÅŸkanı Temel KaramollaoÄŸlu ve Ä°stanbul BÅž. BaÅŸkan Adayı Necdet Özçınar’ın basın toplantısında bulundum. GeniÅŸ bir gazeteci topluluÄŸu vardı.
 
Ä°lgi normaldi çünkü seçime üç gün kala Saadet oyları kilit özelliÄŸini koruyor ve Ak Parti de Saadet seçmenini etkilemeye çalışıyordu.
 
Bir gün önce Binali Yıldırım, Milli Gazete’yi ziyaret etmiÅŸ, “Bizim neyimiz ayrı?” gibi bir soru sormuÅŸ ve o güne kadar kırıcı sözlerden dolayı “Özür diliyorum” demiÅŸti. Özür Milli Gazete’de sür-manÅŸetten verilmiÅŸti, acaba bu bir yumuÅŸama anlamına mı gelmekteydi?
 
Bunlar soruldu Temel Bey’e. Cevaplar ÅŸöyle özetlenebilir:
 
-Aday çekme söz konusu deÄŸil. Bizim gündemimizde öyle bir ÅŸey yok. Aday çekilse bile seçmenin nereye oy vereceÄŸi belli mi?
 
-Biz bir iddia olarak varız. Çözümlerimiz var. Teveccüh olursa ülkeye hizmet ederiz. Ayrıca biz Adalet, hakkaniyet, hukuk, ahlak gibi müesseseleri önemsiyoruz. Bu çerçevede yeni bir seçmen kitlemiz de oluÅŸtu.
 
-Türkiye’nin iki kutuplu bir yapıya mahkum edilmesini onaylamıyoruz. “Seçimi kazanmak için öyle bir düÅŸmanlık iklimi oluÅŸturalım ki haksız olsak bile bize destek verilsin” yaklaşımını tasvip etmiyoruz.
 
-Binali Bey mutedil bir insan, diyalog kurulabilir. “Bizim neyimiz ayrı?” denirse, biz de “2001’de neden ayrışmıştık?” sorusunu sorarız.   
 
-Åžu anda devlet aÅŸiret gibi yönetiliyor, hatta aÅŸiret bile böyle yönetilmez. 
 
Temel Bey, seçim deÄŸerlendirmelerin ötesinde “MaraÅŸ’ın açılmasını olumlu bulduklarını, “Türkiye’ye dost bildiÄŸimiz ülkelerden saldırı olma” ihtimali bulunduÄŸunu, bunun için “S-400’lerin alınmasını desteklediklerini” ifade etti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.