Sosyal Medya

Güncel

İran'dan ticarette 'Rusya ile Çin' formülü

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Şemhani, 10. Uluslararası Güvenlik İşleri Yüksek Temsilcileri Toplantısı'nda önemli açıklamalarda bulundu.



Rusya'nın Ufa kentinde düzenlenen 10. Uluslararası Güvenlik Ä°ÅŸleri Yüksek Temsilcileri Toplantısı'na katılan Ä°ran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Åžemhani, Rus haber ajansı TASS'a deÄŸerlendirmelerde bulundu.

Åžemhani, ABD'nin yalnızca Ä°ran ve Rusya'ya yaptırım uygulamadığına iÅŸaret ederek, “Çin, Meksika gibi çok geniÅŸ jeopolitik bir alan söz konusu kısıtlamalara maruz kalıyor. ABD, hangi ülkenin hangi ülkeden hangi ürünü alabileceÄŸini belirleyemez. Buna neden herkes uymalı veya dolar uluslararası döviz birimi olmalıdır ki?” diye konuÅŸtu.

Doların mevcut küresel konumunu “serseri kurÅŸun” olarak nitelendiren Åžemhani, “EÄŸer yeterli siyasi irade gösterilip, doların küresel ekonomideki konumu azaltılırsa, ABD'nin yaptırımlarıyla mücadele edebilecek uluslararası bir mekanizma kurulabilir” ifadelerini kullandı.

Ali Åžemhani, nükleer anlaÅŸmanın Avrupalı taraflarının Ä°ran'la ticareti kolaylaÅŸtırmak ve Avrupalı ÅŸirketleri ABD'nin yaptırımlarından korumak için geliÅŸtirdiÄŸi ödeme mekanizmasına (INSTEX) yönelik görüÅŸmelerin çok yavaÅŸ ilerlediÄŸine iÅŸaret etti.

Åžemhani, “INSTEX için yeterli irade gösterilmiyor. Avrupa ile görüÅŸmeler sonuçsuz kalırsa Rusya ve Çin'le iÅŸlem hacmimizi geliÅŸtiririz. Bu mantıklı bir yöntem olur ve ÅŸu anda taraflarla müzakere ediyoruz. Çok sayıda fikir var ancak hepsini açıklayamayız, ancak bunlar hayata geçirilebilecek fikirler” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Yaptırımlar nedeniyle düÅŸen Ä°ran'ın petrol ihracatını da deÄŸerlendiren Åžemhani, “ABD'nin kararlarıyla Ä°ran'ın petrol ihracatının belirlenmesine asla izin vermeyiz. Ä°hracatımız belki biraz düÅŸer ama sevkiyatlar mutlaka devam eder. Bu konuya iliÅŸkin bazı çözümlerimiz var” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.