Güncel
İki ülke F-35 programından ayrılmak istedi
İki ülkenin F-35 programından 'çalışmanın ABD'ye çok fazla bilgi erişimi imkanı vermesi' sebebiyle ayrılmak istediği belirtildi.
Defence News'in ele geçirdiÄŸi "bazı F-35 belgelerine" dayandırdığı iddiasına göre iki ülke F-35 programından ayrılmak istedi. Gerekçeleriyse bu programın ABD'ye "çok fazla bilgi eriÅŸimi imkanı vermesi."
Haberde adı açıklanmayan bu iki ülkenin kaygılarını Otomatik Lojistik Bilgi Sistemi'ne (OLBS) dayandırdığı belirtiliyor. Bu sistem, dünyanın önde gelen silah üreticilerinden ve F-35'lerin ana üretici ÅŸirketi olan Lockheed Martin tarafından ve uçakların uçuÅŸu, uçuÅŸun sürdürülebilirliÄŸi, görevlerin planlanması ve sorgulanması, yedek parça sipariÅŸi, tamir iÅŸleyiÅŸi gibi teknik veri ve iÅŸ emirleri kapsamında kullanılıyor.
Habere göre programdan ayrılmak isteyen ülkelerin endiÅŸeleri tam bu noktada baÅŸlıyor. Tüm bu kapsamda ABD'ye ve silah üreticisi Lockheed Martin ÅŸirketine akan verilerin "gizli bir ajandaya dönüÅŸtürülmesinden" endiÅŸe ediyor. Özellikle bu ülkeler "uçuÅŸ operasyonlarının veya operasyona iliÅŸkin bilgilerin" söz konusu havuzda toplanmasından rahatsız olduklarını belirtiyor.
"BENÄ°M BÄ°LGÄ°M YOK"
2017'den bu yana F-35 MüÅŸterek Taarruz Uçağı Programı Direktör Yardımcısı olarak görev yapan Koramiral Mat Winter, ülkelerin ayrılma taleplerine iliÅŸkin bir bilgisi olmadığını söyledi. F-35 programı ortaklarıyla düzenli olarak görüÅŸtüÄŸünü söyleyen Winter, böyle bir giriÅŸimden haberi olmadığını belirtti.
"VERÄ°LERÄ°N KORUNMASI Ä°ÇÄ°N YENÄ° BÄ°R SÄ°STEM GELÄ°ÅžTÄ°RÄ°LDÄ°"
Winter, 17 AÄŸustos 2018'de ABD Savunma Bakanlığı'nın silah ÅŸirketi Lockheed Martin ile F-35 programı kapsamındaki yabancı ortakların kendi verilerini daha sıkı kontrol etmelerini ve korumalarını saÄŸlayacak bir "Veri Yönetimi" sistemini geliÅŸtirmek ve test etmek için 26 milyon dolarlık sözleÅŸme yaptığını hatırlattı.
Mat Winter, bu çabanın meyvelerini verdiÄŸini ve bazı ortak ülkelerin bu yılın baÅŸlarında ortaya çıkan "yeni veri korumasını" kullanmaya baÅŸladığını söyledi.
“Egemen veri yönetimi, uçağı olanlara yöneliktir. Norveç'te var. Ä°srail'de var. Ä°ngiltere'de var. Ä°talya'da var. Åžimdi burada Asya-Pasifik'e gidiyoruz ”dedi.
Lockheed Martin ÅŸirketinin F-35 program baÅŸkanı Greg Ulmer'e göre, uluslararası müÅŸterilerden gelen erken geribildirim olumlu fakat uzun vadede ne kadar iÅŸe yarayacağı merak konusu. Defence News'in aktardığına göre "veri güvenliÄŸi" sorununun F-35 programında birinci kategoride çözülmesi gereken bir sorun olarak deÄŸerlendiriliyor.
Henüz yorum yapılmamış.