Özel / Analiz Haber
Türkiye gündemine biranda oturan ekümenik nedir?
Follow @dusuncemektebi2
''ekümeniklik'' sözcüğü iki anlamda kullanılmaktadır. Birincisi, genel olarak Ortodoks, Protestan ve Katolik kiliselerin tek bir kilise haline gelmesidir. Bunu sağlamak için çalışmalar ve toplantılar yapılmaktadır. İyi niyetli açıklama ve bildirilere rağmen birleşme sağlanamamaktadır.
Ekümenlik
ekümeniklik sözcüÄŸü iki anlamda kullanılmaktadır. Birincisi, genel olarak Ortodoks, Protestan ve Katolik kiliselerin tek bir kilise haline gelmesidir. Bunu saÄŸlamak için çalışmalar ve toplantılar yapılmaktadır. Ä°yi niyetli açıklama ve bildirilere raÄŸmen birleÅŸme saÄŸlanamamaktadır. Ekümeniklik sözcüÄŸünün ikinci anlamı, Rum Ortodoks Patrikhanesi'nin (Fener Rum Patrikhanesi) muhtar ve eÅŸit Ortodoks kiliseleri arasında onursal önceliÄŸidir. Ortodoks Rum Patrikhanesi ekümenik unvanı ile Ortodoks kiliselerinin birliÄŸini gerçekleÅŸtirmeye çalışmaktadır. GeçmiÅŸte Ortodoks kiliseleri birbirlerinin üzerinde deÄŸil, yan yana ve ayrı ayrı örgütlenmiÅŸlerdi. Bu yüzden aralarında bir hiyerarÅŸi yoktur. Fener Rum PatriÄŸinin Atina BaÅŸpiskoposu veya Moskova Ortodoks PatriÄŸi üzerinde bir yetkisi yoktur.
Ancak onların kabul ettikleri kapsamda bir birleÅŸmeyi gerçekleÅŸtirebilir. Uygulamada güçlükler çıkmaktadır. ÖrneÄŸin Amerika'daki Rum ve Rus Ortodoksların örgütlenmesinde Ä°stanbul ve Moskova Patrikhaneleri aynı görüÅŸte deÄŸildirler. Fransa'da benzer bir sorun vardır. Rum Ortodoks Patrikhanesi'nin ekümenikliÄŸine Atina BaÅŸpiskoposu, Türkiye Cumhuriyeti'nden daha fazla karşı çıkmaktadır. GeçmiÅŸte ekümeniklik, Bizans ve Osmanlı Ä°mparatorluklarının coÄŸrafya ve siyasi birliÄŸine dayanmıştır. Bugün böyle bir temel yoktur. Ekümenik kavramı 'dünya patrikliÄŸi' anlamına gelmektedir. Ekümenik kavramının ülkemizde ilk kez gündeme geliÅŸi 1517 yılında Yavuz Selim'in, Mısır'ı fethettiÄŸinde, Ä°skenderiye ve Antakya Patrikhanelerini de, Ä°stanbul'daki Patrikhane'ye baÄŸlaması ve patriÄŸi de 'Ekümenik' yani 'Cihan patriÄŸi' ilan etmesiyle ortaya çıktı. Ekümeniklik kavramı Fener Rum PatriÄŸi Bartholomeos'un dış iliÅŸkilerinde "Yeni Roma'nın ve Ä°stanbul'un BaÅŸpiskoposu ve Evrensel PatriÄŸi" unvanını kullanmasıyla Lozan AntlaÅŸmasıyla hukuki ve siyasi konumu kaldırılan bu unvanı tanımayan Türkiye Cumhuriyetiyle sürtüÅŸmelere yol açmaktadır.
Henüz yorum yapılmamış.