Güncel
Ali Haydar Haksal: İslâm’ın Aydınlığında Gençlik
Follow @dusuncemektebi2
Ali Haydar Haksal- Milli Gazete
Manevi sorumluluklar…
Her insan kendinden ve döneminden sorumludur. Salt kendini deÄŸil, düÅŸünce dünyasını temsil eden bir Müslüman olarak. Ä°nsanlara baktıklarında genelde düÅŸünce dünyalarıyla özdeÅŸ olarak görürler. Kim hangi dünyaya ve ruha sahip? Hangi inanca mensup, nasıl bir karaktere sahip, bunlar mutlaka gözetilir. Bir baba çocuÄŸuna bir gelin ya da bir damat adayı tercihinde bulunur? Bir anne ya da baba çocuklarının kimlerle arkadaÅŸlık etmesini diler. Genelde çocukların arkadaÅŸ grupları, çevreleri mutlak surette gözetilir.
Manevi dayanaklar güven verici. Bu, kiÅŸilik oluÅŸumunda en etkili olanı. Ülküsü, amacı kendi bireysel sınırlarını aÅŸanlar hayatta hemen her alanda verimli olurlar.
Günümüz insanın dağıtan birçok neden bulunuyor. Nedensizlik ve niçinsizlik baÅŸat. Biraz da olacaklara kendini terk eden savruluÅŸlar söz konusu. Ä°nsanlar için ülkü olabilecek büyük düÅŸünüÅŸler bir yerde ilgi dışında kalıyorsa, artık bir boÅŸluk var demek. O zaman da o insanlardan bir ÅŸeyler beklemek saÄŸlıklı olmaz.
Ä°nsanlara öncülük edenler, hakiki ve sahih olanların sayısı çok deÄŸil. Bir tek kiÅŸi toplumun önünde bir ışık, yol gösterici ve aydınlatıcı olur, insanlar da onun peÅŸinden yol alırlar.
DüÅŸünce insanlarının yetiÅŸmesi çok zordur. Büyük bir çabanın ve emeÄŸin oluÅŸumu zaman ister. Bir yüzyılda bunlar birkaç kiÅŸi olur, fazlası olmaz.
Ä°nsan, her yönüyle insandır. Kusursuz insan yoktur diyebiliriz. Peygamberlerin zaman zaman insanî duyguları olmuÅŸtur. Onlar da bu gibi durumlarda bir sınanma hâlindedirler. Kendileri manevi olarak uyarılırlar. Bu gibi durumlarda Allah’a sığınır, bağışlanmayı dilerler.
Her genç, insan ve bir yetenektir. Yetenekler faklı alanlarda belirir. Herkes aynı yerde olmak durumunda deÄŸildir. Hayatta insanlara verilmiÅŸ manevi sorumluluklar var. Hemen her bilinçli insan sorumluluklarının hakkını yerine getirirse baÅŸarılar kendiliÄŸinden gelir.
Müslüman insanın sorumlulukları ağır ve zordur. Fedakârlık gerektirir.
Büyük hedefe yönelinilmedikçe insan bir yerde sınırlı kalır. Büyük hedef büyük ülküdür. Müslümanların ülküsü Ä°slâm. Ondan baÅŸka bir ÅŸey düÅŸünülemez. Müslümanların genel olarak dağılışları, parçalanmışlıkları en büyük sorunu oluÅŸturuyor. Onları bir arada tutacak olan da bu büyük ülkü. Bir Müslüman olarak bilinçle hayatı ÅŸekillendirme bir yükümlülüÄŸü. Hayat bu dünyadan ibaret olsa, bu hayat bir baÅŸka biçimde yaÅŸanır ve geçilirdi. Müslüman olmayanların hayat amaçsızlıkları onları sınırsızlıklara sürükler. Hayat disiplini olmaz.
Ä°nsan dünyaya geldikten ve belli bir bilinince erdikten sonra sorumlulukları baÅŸlıyor.
Manevi beslenme insana yol gösterir, hayatı ÅŸekillendirir.
Ä°nsan kendinden kaçamaz. Kendi deÄŸerlerini yok sayanlar yabancı kültür deÄŸerlerinin bulanıklığına kapılırlar ve orada yiterler. Kendileri olmaktan çıkarlar.
Küresel kuÅŸatma belli bir ruh taşıyor. Çıkara dayalı Hıristiyan ve ırkçı ruhlu anlayışlar insanı çürütüyor.
Bir Müslüman muhatap olacağı hemen her insandan sorumludur. Ä°nsanî sorumluluk. Ä°nsanın haklarını gözetme sorumluluÄŸu. Ä°lâhî olandan besleniyoruz o ruhu ve inancın mensubu olarak yaÅŸama güzelliÄŸine sahip olma bilinciyle olmak bir gereklilik. Asıl sorumluluk da budur.
Bir insana bakarken veya iliÅŸki içinde iken bunda nasıl bir çıkar iliÅŸkim olabilir düÅŸüncesi deÄŸil, bu insanla nasıl bir dostluÄŸum olabilir, nasıl birlikte yaÅŸayabilirim düÅŸüncesi daha anlamlı.
Anlamlar dünyasında insan daha bir özgündür. Özgünlük ise Müslümanlara ait. Ä°lâhî soluklu bir hayat anlayışı. Çıkarsız, ödünsüz, ilkeli, baÄŸlı, sade, samimi, güzel, iyi… Olumlu olan ne varsa, Allah insanı iyi ve güzel olana davet eder. Ä°nsan da buna uymakla yükümlü.
Henüz yorum yapılmamış.