Sosyal Medya

Güncel

Ahmet Taşgetiren: TV kapışması herkes için risk herkes için umut

Ahmet TaÅŸgetiren- Karar



Konu Ak Parti’nin ya da Cumhur Ä°ttifakı’nın Ä°stanbul’daki seçim ve propaganda stratejisi. Soru ÅŸu: “Acaba hangi güç Ak Parti’nin ya da Cumhur Ä°ttifakı’nın seçim-propaganda stratejisini belirledi ve icra ediyor ki, iÅŸ bu kadar dökülüyor?”
 
Dökülmüyor mu?
 
Herkes kendi aklına sorsun, dökülmüyor mu?
 
- Bir kere Kürt oylarının en stratejik oy niteliÄŸi kazandığı bir ilde Bahçeli’nin “Mitili atma” hamlesi akıl kârı mıydı? Neyse ki ona muhtemelen “Siz fazla görünmeyin Ä°stanbul’da” dendi de mitil falan atılmadı. Ama gene de sıfır görünürlüÄŸün saÄŸlanması da mümkün deÄŸil ki. Bahçeli o “beka sorunu” ana teması etrafında görünecek ve yapacağı etkiyi yapacak.
 
- Ak Parti’nin ana aktörü kim Ä°stanbul seçimlerinde? Bahçeli’yi azalttık, hadi. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan da Enderun Teravihindeki “siyasi hamlesi”nden sonra baÅŸat görüntü vermedi. Aday Binali Yıldırım, dolayısıyla ana aktörün o olması, sahneyi onun doldurması lazım deÄŸil mi, yooo, Süleyman Soylu Kato dağı bayram namazı ile, “DemirtaÅŸ’ın kucağı” söylemi ile, “Ä°mamoÄŸlu’nu VIP’ten geçirmemek” ile baÅŸrolde… Hep baÅŸrolde… ve hep en sivri söylemlerle… Numan KurtulmuÅŸ “siyasi tevbe” ile baÅŸrolde, son olarak Nurettin Canikli Topal Osman’la “Pontus çaÄŸrışımı” ile baÅŸrolde…
 
- Ah ÅŸu Pontus… Ne iÅŸler açtı Ak Parti’nin başına. Çok net bir “Dış güç” olarak bir Yunan gazetesi’nin attığı pası gole çevirme heyecanının, iÅŸin sonunda kendi kalesine gol haline geleceÄŸini kimse fark etmedi. Herkes abandı o topa. “Konstantinopolis mi Ä°stanbul mu?”ya kadar vardırıldı iÅŸ. Yani bu mantığa göre Ä°stanbul halkı, Ä°mamoÄŸlu kaybetse bile, en az yüzde 49.9’u ona oy vermiÅŸ olmakla Konstantinopolis’e-ya da Pontus’a oy vermiÅŸ olacaktı. Böyle bir söylemin Ä°stanbul halkını nasıl etkileyeceÄŸini, “Pontus” çaÄŸrışımı ile zikredilen Karadeniz kökenlileri hesaba katmama düÅŸüncesi hangi gücün telkini olabilir?
 
***
 
- Medya bir baÅŸka aktördür seçimlerde her zaman. Åžu anın medyası sayısal planda iktidarın etki alanında. “Siyasal ağırlık” noktasında da öyle mi? Herkes biliyor ki ve o cenahın büyük harfle “DEVLET” adına konuÅŸmayı seven köÅŸesi defalarca “Bizim taraf medyası” tanımlamasıyla ilan etti ki “herkes dökülüyor.” Bu dökülme iÅŸini hangi güç organize etmiÅŸ olabilir ki? O medya diline yalanı dolanı, kesmeyi biçmeyi kim sardırmış olabilir ki? Binali Bey, otursa “Åžu bizim medya ne yapıyor?” diye bir sorgulasa, “Men ne direm tamburam ne çaliyr” dese haksız mı? Ama iÅŸin içinde o kadar çok aktör var ki, o kime sesini duyuracak?
 
-Öyle bir medya dünyasında yaşıyoruz ki, en kuytu ortamda söylenen-yapılan ÅŸey kısa sürede büyüyüp Ä°stanbul seçimine monte oluveriyor. Bir ilçe baÅŸkanının potu, ya da bir Cuma namazı çıkışında Ekrem Ä°mamoÄŸlu’na bir densizin söylediÄŸi “Ne iÅŸin var burda?” sözü, varıp Binali Bey’e fatura haline gelebiliyor. Türkiye’de bir insanı “camiden kovmak” kadar vicdan yaralayan ve tepki çeken ikinci bir ÅŸey daha var mı, bilmiyorum. Åžimdi siz düÅŸünmez misiniz “Bir güç bir provokatörü aldı getirdi Çamlıca Camii’ne ve Cuma çıkışında Ä°mamoÄŸlu’na bağırttırdı.” Bir güç mü yoksa sakat iç dolduruÅŸlar mı?   
 
-Ä°mamoÄŸlu’nun seçim kampanyasını hangi güç düzenliyor ise, onlar bayağı akıllı bir güç bulmuÅŸ olmalılar?! Orada ana aktör hep ana aktör olarak kalıyor, ana aktörün dışındaki herkes olabildiÄŸince az görünmeye çalışıyor. KılıçdaroÄŸlu neredeyse yok. Buna bir de karşı cenahın aslında Ä°mamoÄŸlu’nun imajını besleyen tavırlarını ekleyin, alın size Ä°mamoÄŸlu hesabına Arınç’ın deyiÅŸiyle “Allah verdikçe veriyor” durumu…
 
- Senkron, diye bir ÅŸey var ya. Onu gündeme almak lazım. Adayınızın deÄŸer verdiÄŸiniz ve toplumda karşılığı olduÄŸuna inandığınız bir imajı varsa, bütün paydaÅŸlar kendilerine oynamak yerine adayı toplumla buluÅŸturmak için seferber olması lazım.
 
-Ak Parti’de bir panik var. Ä°lk seçimi kaybetmiÅŸ olmanın ve hâlâ bazı ÅŸeylerin toparlanamadığı bilgisinin oluÅŸturduÄŸu bir panik. Ve o herkesi telaÅŸla iÅŸin içine sokuyor, oradan da Bahçeli’li-Soylu’lu-KurtulmuÅŸ’lu-Canikli’li-Pontus’lu-Topal Osman’lı propaganda kaosu çıkıyor. Binali Yıldırım nerde? Ä°ÅŸte o aralarda bir yerde… Binali Bey’e yazık.
 
-Binali Bey için “huruç imkanı” neredeyse TV karşılaÅŸmasına kaldı. Ä°mamoÄŸlu için de TV karşılaÅŸması hayat memat meselesi. Binali Bey, alandaki kaybolmuÅŸluÄŸu, gölgelenmiÅŸliÄŸi, senkron yitimini ve bunlardan doÄŸan propaganda savrukluÄŸunu toparlayacak, Ä°mamoÄŸlu da alandaki imajı korumaya, artılar saÄŸlamaya çalışacak. Risk ve ÅŸans at başı koÅŸacak her iki aday için. 16 Haziran Pazar büyük düello. KarşılaÅŸmanın yönetimi UÄŸur Dündar’dan Ä°smail Küçükkaya’ya geldi. Hem de Binali Bey’in önerisi ile... Binali Bey için stratejik bir tercih.
 
-Deniyor ki, Ä°mamoÄŸlu halen üç-dört puan önde. TV kapışması herkes için risk herkes için umut. Dileyelim Ä°stanbul için umut olsun.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.