Sosyal Medya

Güncel

Yeni askerlik sistemi için mesai başlıyor

TBMM Genel Kurulu, yeni askerlik sistemini görüşmek için 11 Haziran'da mesai yapacak.



TBMM Genel Kurulunda, bu hafta gündemin ilk sırasında yeni askerlik sistemine iliÅŸkin teklif bulunuyor. Genel Kurul, AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan söz konusu kanun teklifini görüÅŸmek üzere 11 Haziran Salı günü toplanacak.
 
Teklife göre, askerlik hizmeti yedek subay, yedek astsubay, erbaÅŸ ve er olarak yerine getirilecek. Hizmet süresi, erbaÅŸ ve erler için 6 ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için 12 ay olacak. ErbaÅŸ ve erlerden istekli olanlar, sıralı disiplin amirlerinin olumlu deÄŸerlendirmesiyle terhise hak kazandığı tarihten itibaren Milli Savunma Bakanlığınca uygun görülecek sayıda ve 6 ay süreyle sınırlı olmak üzere askerlik hizmetine devam edecek, bu sürenin sonunda terhis edilecek. Askerlik çağı, CumhurbaÅŸkanınca 5 yıla kadar uzatılabilecek veya kısaltılabilecek.
 
Ä°stekli olanlardan Milli Savunma Bakanlığınca belirlenecek sayıda yükümlü, 240 bin gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı peÅŸin ödeyerek ve bir aylık temel askerlik eÄŸitimini tamamlayarak askerlik hizmetini yerine getirmiÅŸ sayılacak. Ä°stekli miktarının bedelli askerlikten yararlandırılacak miktardan fazla olması halinde, bedel ödemeye istekli olanlar kurayla seçilecek. Askerlik çağına girmeden önce yaÅŸları deÄŸiÅŸenlerin yoklamaları, deÄŸiÅŸen yaÅŸlarına göre yapılacak. Askerlik çağına girdikten sonra yapılan yaÅŸ deÄŸiÅŸiklikleri, askerlik iÅŸlemlerinde dikkate alınmayacak.
 
YOKLAMA KAÇAÄžI, BAKAYA VEYA SAKLI OLANLARA BÄ°R DEFAYA MAHSUS BEDELLÄ° HAKKI
 
Askerlik iÅŸlemlerinin yürütülmesine iliÅŸkin görev ve sorumluluklarını zamanında yerine getirmeyenler hakkında Cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunulacak. Yoklama kaçakları, saklılar, bakayalar, geç iltihak bakayalara kaçak kaldıkları gün süresi kadar idari para cezası uygulanacak, kendiliÄŸinden gelenlere her gün karşılığı 5, yakalananlara ise her gün karşılığı 10 lira idari para cezası kesilecek. Askerlik ÅŸubesi baÅŸkanlıkları, idari para cezası vermeye yetkili olacak.
 
Yurt dışında en az 3 yıl süreyle fiilen çalışanlar, Milli Savunma Bakanlığınca verilecek uzaktan eÄŸitimi alanlar, durumlarını ispata yarayan belgelerle birlikte baÄŸlı bulundukları Türk konsoloslukları aracılığıyla askerlik ÅŸubelerine baÅŸvuranlar dövizle askerlik hizmetinden yararlanacak.
 
Düzenlemenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihte yoklama kaçağı, bakaya veya saklı olanlar, bir defaya mahsus olmak üzere ilk bedelli askerlik kurasına girebilecek.
 
KOMÄ°SYONLAR
 
ALS, SMA, DMD, MS Hastalıklarında ve Kesin Tedavisi Bilinmeyen DiÄŸer Hastalıklarda Uygulanan Tedavi ve Bakım Yöntemleri ile Bu Hastalıklara Sahip KiÅŸiler ve Yakınlarının YaÅŸadıkları Sorunların ve Çözümlerinin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis AraÅŸtırması Komisyonu çarÅŸamba günü toplanacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.