Sosyal Medya

Güncel

Kazakistan'da halk sandık başında

Kazakistan'da seçmenler, cumhurbaşkanlığı seçimi için sandık başına gitti.



Kazakistan'da halk, cumhurbaÅŸkanını belirlemek için oy kullanmaya baÅŸladı. Ülkenin 12 eyaletinde oy verme iÅŸlemi, yerel saatle 07.00'de baÅŸladı. Mangistau, Atırau, Aktöbe, Batı Kazakistan ve Kızılorda eyaletlerinde ise oy kullanma iÅŸlemi, saat farkından dolayı bir saat daha geç baÅŸladı. Ülkede kayıtlı 11 milyon 947 bin seçmen, yurt içinde ve dışında oluÅŸturulan 9 bin 967 seçim merkezinde oy kullanacak.

Oy verme iÅŸleminin saat 20.00'de sona ermesinin ardından oyların sayımı en geç 12 saat içinde yapılacak. Bir hafta içinde de seçim sonuçlarının belirlenmesi, yayınlanması ve seçilen cumhurbaÅŸkanının Merkez Seçim Komisyonu tarafından kaydının yapılması bekleniyor.

Seçimlerde Kazakistan'ın kurucu CumhurbaÅŸkanı Nursultan Nazarbayev'in mart ayında istifa etmesinin ardından geçici olarak cumhurbaÅŸkanlığına getirilen Tokayev'in de aralarında bulunduÄŸu 7 aday yarışıyor.

Ülke kanunlarına göre, cumhurbaÅŸkanı adaylarının Kazakça bilmesi, 40 yaşını doldurması, ülkede 15 yıl ikamet etmesi ve devlet kurumlarında en az 5 yıl çalışması gerekiyor.

Seçimde yarışacak adaylar ve partileri ise ÅŸu ÅŸekilde:

"Komünistler Halk Partisi adayı Jambıl Ahmetbekov, Kazakistan Demokratik Partisi "Ak Yol" adayı Daniya Yespayeva, Millet Kaderi adayı Amirjan Kosanov, Halk Demokratik Vatansever Partisi adayı Toleutay Rahimbekov, Kazakistan Sendikalar DerneÄŸinin adayı Amangeldi Taspihov, iktidardaki Nur Otan Partisinin adayı Kasım Cömert Tokayev ve Büyük Bozkır Kartalları Toplumsal BirliÄŸi adayı Sadibek Tugel."

Ä°ktidar partisi "Nur Otan"ın adayı mevcut CumhurbaÅŸkanı Kasım Cömert Tokayev, oyunu Opera ve Bale Tiyatrosu'ndaki 115 Nolu seçim merkezinde kurulan sandıkta kullandı.

Daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan Tokayev, halkın ülkedeki siyasi süreçlere hiçbir zaman duyarsız kalmadığını ifade ederek "Bu sefer de Kazakistan halkının etkinliÄŸini göstereceÄŸinden ve devletimizin geleceÄŸi için oy vereceÄŸinden umutluyum." dedi.

Ülkedeki sosyal konuların ve ekonomik durumun halkı endiÅŸelendirdiÄŸine iÅŸaret eden Tokayev, "Bu nedenle seçimler, ülkeyi kimin yöneteceÄŸini, ülkemizin geleceÄŸi nasıl olacağını belirlemek için iyi bir olay." diye konuÅŸtu.

Tokayev, bu seçimlerin özelliÄŸinin 7 adayın katılması olduÄŸunu vurgulayarak ÅŸunları kaydetti:

"Bu rakam, önceki seçimlere göre büyük bir rakam. Her yönde somut görüÅŸler ve öneriler açıklandı. Adaylar seçim kampanyasında yüksek siyasi kültürü sergiledi. Genel olarak ortam rekabetçi, ÅŸeffaf ve açık. Seçim kampanyası oldukça demokratik bir ortamda geçti."

Öte yandan, Merkez Seçim Komisyonundan yapılan açıklamada, yerel saat 10.00 itibarıyla 11 milyon 947 bin seçmenin yüzde 12,8'sinin oyunu kullandığı belirtildi.

Seçimleri uluslararası örgütler ve yabancı ülkelerden binin üzerinde gözlemci ve 500'e yakın yerel ve yabancı basın mensubu izliyor.

Türk Dili KonuÅŸan Ülkeler Ä°ÅŸbirliÄŸi Konseyi (Türk Konseyi), Türk Dili KonuÅŸan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TürkPA) seçim gözlem misyonları da gözlemliyor. Gözlem misyonlarının, seçim sürecine iliÅŸkin pazartesi basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.

Ülkede 28 yıl cumhurbaÅŸkanlığı yapan Nazarbayev'in mart ayında istifa etmesinin ardından geçici olarak cumhurbaÅŸkanlığına getirilen Tokayev, 9 Haziran'da erken cumhurbaÅŸkanlığı seçimine gitme kararı almıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.