Sosyal Medya

Güncel

Çin, 'Tiananmen' kelimesine savaş açtı!

Tam 30 yıl önce, 4 Haziran 1989'da, Çin ordusu başkent Pekin'deki Tiananmen Meydanı'nda gösteri düzenleyen kalabalığı ateş açarak dağıtmıştı. Meydanda o gün yaşananlar, resmi olarak hatırlanmak bir yana, kimilerine göre ulusal çapta unutturulmaya çalışılıyor. 'Tiananmen' kelimesi, tüm platformlarda, algoritmalar aracılığı ile engelleniyor.



Tam 30 yıl önce, 4 Haziran 1989'da, Çin ordusu baÅŸkent Pekin'deki Tiananmen Meydanı'nda gösteri düzenleyen kalabalığı ateÅŸ açarak dağıtmıştı. Meydanda o gün yaÅŸananlar, resmi olarak hatırlanmak bir yana, kimilerine göre ulusal çapta unutturulmaya çalışılıyor.

Her yıl 4 Haziran'a doÄŸru, Çin internette konu ile ilgili tüm atıfları yok ediyor.
"Tiananmen" kelimesi, tüm platformlarda, algoritmalar aracılığı ile engelleniyor. Olayları anmak isteyenleri ise hapis cezaları bekliyor.

a2_3

30 YIL SONRA ÖLENLERÄ°N SAYISI HÂLÂ SIR

1989'da baÅŸkent Pekin'deki öÄŸrencilerin liderliÄŸinde baÅŸlayan ve ordunun ÅŸiddetli müdahalesiyle sonuçlanan demokrasi yanlısı gösteriler haftalarca sürmüÅŸ, diÄŸer ÅŸehirlere de yayılmıştı. 

Eylemler, Komünist Parti liderliÄŸi içinde de bölünmelere yol açmış ancak partideki sertlik yanlısı kanadın ağırlığını koymasıyla 3 Haziran 1989 gecesi askerler, eylemci öÄŸrencilere gerçek mermilerle müdahale etmiÅŸti.

3-4 Haziran günlerinde yaÅŸanan çatışmalarda ne kadar kiÅŸinin öldüÄŸü tam anlamıyla ortaya koyulmuÅŸ deÄŸil.

Çin hükümeti, aynı yıl Haziran ayı sonunda, olaylarda 200 sivilin ve onlarca güvenlik personelinin öldüÄŸünü açıklamıştı.

Ancak 2017 yılında kamuoyuna açıklanan ve dönemin Ä°ngiliz Büyükelçisi Sir Alan Donald'ın diplomatik yazışmalarının yer aldığı belgelerde ölü sayısının 10 bin olduÄŸu belirtiliyor.

a4_2

TANK ADAM OLARAK BİLİNEN KİŞİ KİMDİR?

Ölü rakamı gibi, olayların sembolü olan bazı kiÅŸilerin akibeti hakkında da hiçbir ÅŸey bilinmiyor.

5 Haziran günü, elindeki alışveriÅŸ poÅŸetleri ile Tiananmen Meydanı'ndaki tankları durduran kiÅŸiye ne olduÄŸu hakkında bir bilgi bulunmuyor.
Aradan geçen 30 yılda Çin büyük bir deÄŸiÅŸim geçirdi.

Ülke, ekonomik olarak daha zengin ve kimilerine göre daha özgür. Ancak Tiananmen Meydanı'nda ve çevresinde bundan 30 yıl önce yaÅŸananlar, bugün de en az o günkü kadar "tabu".

Ancak ülke içinde konuÅŸulmasa da Çinli yetkililer yurtdışında Tiananmen'de yaÅŸananlara iliÅŸkin sorularla karşılaşıyor.

Çin'de Savunma Bakanlığı pozisyonunda olan General Wei Fenghe, Singapur'daki bir forumda, dinleyicilerden birinin 1989 olaylarına iliÅŸkin sorusunu yanıtladı.

Wei, "siyasi bir çalkantı" olarak adlandırdığı olayların dönemin hükümeti tarafından bastırıldığını, bunun da "doÄŸru bir politika" olduÄŸunu söyledi.

General Wei, "Bu sayede Çin'de istikrarın ve geliÅŸimin önü açıldı" dedi.
ABD DışiÅŸleri Bakanı Mike Pompeo ise yazılı bir açıklama yaparak, Tiananmen'de ölen ve kaybolanların tamamının isimlerinin açıklanması gerektiÄŸini ifade etti.

Pompeo ayrıca, Çin hükümetine, halen cezaevinde olan kiÅŸilerin serbest bırakılması çaÄŸrı da yaptı.

Kaynak: https://www.bbc.com/turkce

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.