Sosyal Medya

Güncel

Katar'dan Sudan'daki taraflara diyalog çağrısı

Katar, Sudan'ın başkent Hartum'da güvenlik güçlerinin ordu karargahı önündeki protesto alanına müdahale etmesine ilişkin taraflara sağduyu ve dürüst bir diyalog çağrısında bulundu.



Katar DışiÅŸleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "KardeÅŸ Sudan'daki son geliÅŸmeleri endiÅŸeyle izliyoruz" denildi.

Sudan'da göstericilerin dağıtılması için güç kullanılması ve barışçıl göstericilere ÅŸiddet uygulanmasının üzüntü verici olduÄŸu vurgulanan açıklamada, bu durumun barışçıl dönüÅŸüm yolunda tehlikeli sonuçlar doÄŸurabileceÄŸi uyarısında bulunuldu.

Açıklamada ayrıca Sudan Askeri GeçiÅŸ Konseyi'nden güvenlik güçlerinin göstericilere karşı bu tür uygulamalarını durdurması istenirken, taraflara acilen Sudan toplumunun tüm kesimlerinin katılacağı açık, dürüst ve kapsayıcı bir diyalog ile saÄŸduyu çaÄŸrısı yapıldı.

SUDAN ORDUSUNDAN PROTESTOCULARA MÜDAHALE

Sudan ordusu, baÅŸkent Hartum'daki karargahı önünde haftalardır demokrasi nöbeti tutan halka sabah saatlerinde müdahale etmiÅŸti. Sudan Doktorlar Komitesi'ne göre askerin müdahalesinde ÅŸu ana kadar 13 kiÅŸi hayatını kaybetti, 116 kiÅŸi yaralandı.

Söz konusu müdahalenin ardından Sudan'daki bazı muhalif parti ve kurumlar, Askeri Konseye görevini bırakma çaÄŸrısında bulunmuÅŸtu.

Sudan'da 19 Aralık 2018'de ekonomik kriz sebebiyle baÅŸlayan gösterilerin hızla baÅŸkent Hartum ve ülke genelinde rejim karşıtlığına dönüÅŸmesinden sonra ordunun 11 Nisan'da yönetime el koyduÄŸunu açıklamasıyla 30 yıllık Ömer el-BeÅŸir dönemi sona ermiÅŸti.

Ordunun yönetime el koymasının ardından sivil hükümete geçiÅŸ için eylem yapan protestoculara liderlik eden çatı oluÅŸum Özgürlük ve DeÄŸiÅŸim Bildirgesi Güçleri, geçiÅŸ hükümetinin nasıl oluÅŸması gerektiÄŸine dair Askeri Konsey ile müzakere yürütüyordu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.