Sosyal Medya

Güncel

El Salvador'un yeni Devlet Başkanı, Filistin kökenli Nayip Bukele

Orta Amerika ülkesi El Salvador'da şubatta yapılan devlet başkanlığı seçimini kazanan Filistin kökenli Nayip Bukele, yemin ederek görevine başladı.



Bukele, baÅŸkent San Salvador'da düzenlenen yemin töreninde El Salvador'un yeni Devlet BaÅŸkanı oldu.

Yemin töreninde konuÅŸan 37 yaşındaki Bukele, ülkesinin yozlaÅŸmış hükümetler ve depremler gibi çok büyük zorluklardan geçtiÄŸini belirterek, El Salvador'un yeniden inÅŸa edilmesi gerektiÄŸini kaydetti. Bukele, "Hep birlikte ileriye doÄŸru gideceÄŸiz." ifadelerini kullandı.

Orta Amerika ülkesi El Salvador'da ÅŸubatta yapılan devlet baÅŸkanlığı seçimini, Filistin kökenli aday Nayip Bukele kazanmıştı. Yüksek Seçim Kurulu, 4 adayın yarıştığı seçimi, oyların yaklaşık yüzde 54'ünü alan Ulusal Birlik Ä°çin Büyük Ä°ttifak koalisyonu adayı Bukele'nin kazandığını duyurmuÅŸtu.

6,5 milyon nüfuslu El Salvador'da ülke nüfusunun üçte biri, yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Ülkede olumsuz yaÅŸam koÅŸullarından kaçan yüz binlerce kiÅŸi, diÄŸer Orta Amerika ülkelerinden vatandaÅŸların da katıldığı bir göçmen konvoyu oluÅŸturarak ABD sınırına hareket etmiÅŸti.

NAYÄ°P BUKELE KÄ°MDÄ°R?

BaÅŸkent San Salvador'un eski Belediye BaÅŸkanı Nayip Bukele'nin kökleri, Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu egemenliÄŸindeki Filistin'e dayanıyor. Bukele, 20'nci yüzyılın başında Filistin topraklarından Güney Amerika'ya göç etmiÅŸ bir aileden geliyor.

Babası tanınmış bir Müslüman iÅŸ adamı ve yerel imam olan Bukele, 1981'de San Salvador'da dünyaya geldi. Genç yaÅŸta iÅŸ hayatına atılan Bukele, otomotiv sektöründe faaliyet gösterdi, dünyaca ünlü markaların yerel dağıtımcılığını yaptı. 2012'de San Salvador'un güneyindeki Nuevo Cuscatlan beldesinin belediye baÅŸkanı seçilen Bukele, 2015'te baÅŸkent San Salvador'un belediye baÅŸkanı oldu.

Her iki seçimde de iktidardaki sol eÄŸilimli Farabundo Marti Ulusal Özgürlük Cephesi adına yarışan Bukele, 2019 seçimleri öncesinde partisinden ayrılmıştı. Bukele, seçim kampanyasında yolsuzluÄŸu önleme, çete ÅŸiddetine son verme ve daha fazla istihdam vaatleriyle ön plana çıkmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.