Sosyal Medya

Güncel

Nedret Ersanel / Önce ‘Pençe’si gelir sonra yelesi görünür!..

Nedret Ersanel - Yei Åžafak



Diplomatik yarma harekâtı’, Samsun’dan kalkan zırhlıların Libya’ya boÅŸaltılmasıyla baÅŸladı diyebiliriz. EÅŸ zamanlı olarak Yunanistan ile askerî görüÅŸmeler baÅŸladı. Irak BaÅŸbakanı ve CumhurbaÅŸkanı ile dikkat çekici seri ziyaretler gerçekleÅŸti. Aynı sırada ABD, müttefiklerine, “Irak’ı terk edin” tebligatları yapıyordu. ‘Çekildiler’. Ä°ngiltere, sızlanarak BaÄŸdat’ta azaldı ama Katar’a geçti! “Pençe” yırtmaya baÅŸladığında Irak CumhurbaÅŸkanı yine Ankara’daydı ve ülkesinde baÅŸlayan operasyon için Türkiye’ye baÅŸarılar diledi!..

Irak, ABD’nin (ve Ä°srail’in), Ä°ran’a yöneliÅŸinden son derece rahatsız ve burada siyasi/askeri tramplen olmak istemiyor. Amerika’nın ülkedeki varlığından da sıkılmış görünüyor.

Yine aynı gün Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin başına Naçirvan Barzani geldi, bu dahi Ankara’nın bilgisi dâhilinde gerçekleÅŸti.

***

Pençe baÅŸladığında Türkiye Suriye’de bir yandan Rusya ve Åžam rejiminin Ä°dlib üzerinden gelen baskısı altındaydı ve diÄŸer yandan ABD ile baÅŸta S-400 ve YPG olmak üzere bir seri konuda gerginlik yaşıyordu.

Dahası, bu iki süper güç Suriye’de sona gidilirken masada birbirlerine mümkün olan en geniÅŸ yeri ayırmak için zımni uzlaşı içinde görünüyorlardı.

***

Ä°ran, yeni OrtadoÄŸu’nun ana paftası olacak “100 yılın planı”nın açıklanması yaklaşırken Körfez ve ABD’nin -nispeten Ä°srail’in de!- baskısı altında nefes almakta zorlanıyor. Bu yüzden Türkiye’nin yakınlığı onu rahatlatıyor. Öte yandan, yine Pençe’nin baÅŸladığı gün de dâhil, Pakistan liderliÄŸiyle gerçekleÅŸtirdiÄŸi görüÅŸmeler bu çizgiye eklenebilir.

Tahran ve Ä°slamabad yakınlaÅŸması önemli/stratejik bir adım ve Türkiye dâhildir. Bu da Afganistan’da ayakta durmakta zorlanan Amerika’yı iyice sendeletiyor. Hattı uzatmak mümkün ama sadece Hindistan ve Katar’ın da ait olduÄŸunu söyleyip keselim.

***

PerÅŸembe günü yayınlanan MGK bildirisinde Rusya’ya yapılan göndermeyi anımsayalım; “... Ä°dlib’te sivil halka yönelik olarak Suriye rejimi tarafından gerçekleÅŸtirilen saldırılar Ä°dlib Mutabakatı’na aykırıdır, Astana ruhunu zedeler...”

Soçi deÄŸil, Astana. Yani Ä°ran var içinde. Rusya’nın “ben itfaiye deÄŸilim” diyerek Amerika’ya yatmasına, Ä°ran’ı satmasına bir cevap anlıyoruz.

***

ÖlçeÄŸi küçültüp haritayı büyütelim...

Tekrar tekrar Mavi Vatan’ı, Deniz Kurdu’nu, ardından gelen Kurtaran 2019’u (ki NATO tatbikatıdır) yazmıyoruz, ceptedir.

Ankara’nın yükselen ‘keskin niÅŸancı konumu’nu anlamak için, Çin’e kadar uzanan Büyük OrtadoÄŸu’da bu geliÅŸmeler yaÅŸanırken, terazinin diÄŸer kefesinde, Avrupa’da ne olduÄŸuna bakmak gerekiyor...

Avrupa, bir yandan ekonomik çöküntüler, bir yandan AB içinde eksilme ve çatlamalar, diÄŸer yandan ABD, NATO, Rusya arasında ezilmeler, krizler arasında savrulurken yapıldı Avrupa Parlamentosu seçimleri...

Sonuç, yerleÅŸik düzenin sarsılmasıydı. YeÅŸiller, aşırı saÄŸcılar yükseldi ve ana partiler düÅŸtü. Kimi okumalar durumun bu kadar kötü olmadığını, tehlikeli yükseliÅŸin nispeten engellendiÄŸini söylüyor. Oysa yine sevindiklerini söyledikleri son yılın en yüksek katılım oranı (yüzde 50!) olmasa Avrupa bitmiÅŸti. Bir sonraki seçimde bunun olmayacağını kimse söyleyemez. AP seçiminin ardından bir seri ülkede siyasi bozulmalar, iç seçimler gündeme gelmiÅŸ bulunuyor.

***

“EÄŸer Avrupa acilen uyanmazsa, sonu Sovyetler’in çöküÅŸü gibi olacak. Avrupalı liderler ÅŸu an bir devrim yaÅŸadığımızın ne yazık ki farkında deÄŸiller. AB çok yakında yok olabilir”!.. (29/05, V. Özer, Milliyet.)

AP seçiminin ardından bu cümleleri kuran kiÅŸi George Soros!

Buraya nasıl geldiğimizi hatırladık mı?

Hatırlatayım.. Ukrayna ile!

“ABD BaÅŸkanı Donald Trump’ın kiÅŸisel avukatı ve New York eski Belediye BaÅŸkanı Rudy Giuliani, Ukrayna Devlet BaÅŸkanı’nı ziyareti sırasında, George Soros’u ABD’nin Ukrayna politikalarını baltalamakla suçladı. Demokratlar, finansörler ve Soros’un Trump karşıtı komplo kurduÄŸunu söyledi”. (27/05, Kyiv Post.)

Kadifesi, yeÅŸili, gezisi oydu!..

***

Tel Aviv!

Kushner-Bolton’un Yüzyılın Planı için adım adım ilerlerken Netanyahu sürpriz yaptı ve yeniden seçim yapılacağını duyurdu. Trump kızdı ama çare yok. Plan aksadı! Ülkede gösteriler var, baÅŸlarına fes giyen protestocular, “Türkiye olmayacağız” sloganları atıyor...

Kushner Ürdün’e gitti, Kral tarafından terslendi ve gönderildi. Bu sırada Ä°ran, Körfez ülkelerine “saldırmazlık anlaÅŸması” önerdi ve Riyad liderliÄŸinde Mekke’de yapılan Arap BirliÄŸi ve Ä°slam Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı toplantılarına Katar da davet edildi! Çözülme var!..

Ä°srail’de Yüzyılın Planı’na karşı olanlar kim?

***

Kushner ertesi gün uçaÄŸa atladı ve Montrö’ye gitti. Ä°sviçre’de Bilderberg toplantısı var! Kushner var, Microsoft ve Google ve PayPal’ın patronları var.. Huawei yok.

Ama Henry Kissinger var!

Kissinger-Kushner.. Plan’da aynı yerdeler mi?

***

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan önce Trump’la, ardından Putin’le görüÅŸtü. S-400’ler için komisyon kurulmasını Trump onayladı. Pentagon karşı çıktı!

Ä°ki süper güçten gelen açıklamalar dağınık. DüÅŸünüyorlar.

Pençe öyledir.

Sızlatır.

Ve daha aslan ortada yok...

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.