Sosyal Medya

Güncel

Asya’nın Erbakan’ı

Huawei krizinde, Trump’a rest çeken ve ‘Asya’nın Erbakan’ı olarak anılan Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, ABD ve Batılılara karşı, birleşik bir Doğu Asya para birimini önerdi. Mahathir, merhum Milli Görüş lideri Prof.Dr Erbakan’la birlikte D-8’in kurulmasında büyük emeği geçen liderlerden biri olarak tanınıyor.



G-8'e karşı, D-8 Ä°slam BirliÄŸi'ni kuran, Ä°slam ülkeleri arasında ortak para birimi olan Ä°slam Dinarı'nı öneren ve Batılı sömürgeci sistemlere karşı geliÅŸtirdiÄŸi alternatif milli çözüm ile Ä°slam dünyanının ufkunu açan merhum Milli GörüÅŸ lideri Merhum Prof.Dr. Necmettin Erbakan; Malezya BaÅŸbakanı Muhammed Mahathir'e örnek oldu. ‘Asya'nın Erbakan'ı olarak anılan Muhammed Mahathir, ABD ve Batılılara karşı, birleÅŸik bir DoÄŸu Asya para birimini önerdi.

Huawei krizinde ABD BaÅŸkanı Trump'a meydan okuyan Mahathir Muhammed, bölgedeki mevcut döviz ticaretini manipülatif olarak nitelendirerek, DoÄŸu Asya için altına baÄŸlanacak tek bir ticari para birimi fikrini öne sürdü.

93 yaşındaki Mahathir, teklif edilen para biriminin ithalat ve ihracat yapmak için kullanılabileceÄŸini, ancak yerel iÅŸlemlerde kullanılmayacağını belirtti.

Tokyo'da düzenlenen bir konferansta konuÅŸan Malezya BaÅŸbakanı Mahathir Muhammed, "Uzak DoÄŸu'da, yakınlaÅŸmak istiyorsanız, yurt içinde kullanılmayan tek bir ticari para birimiyle baÅŸlamalıyız, ancak ticareti düzeltmek için önerdiÄŸimiz para biriminin altına baÄŸlı olması gerekiyor" dedi.

Merhum Prof.Dr. Necmettin Erbakan'ın yakın dostu olarak bilinen Mahathir Muhammed, D-8'in kurulmasında büyük emeÄŸi geçen liderlerden biri. Mahathir Muhammed, Dünya Müslüman liderleri arasında Filistin'e verdiÄŸi destekle de tanınıyor.

buyuk2_41

MAHATHÄ°R MUHAMMED'Ä°N Ä°LGÄ°NÇ HAYAT HÄ°KAYESÄ°

Mahathir Muhammed, 20 Aralık 1925'te Malezya'nın kuzey eyaletlerinden Kedah'ta dünyaya geldi. Çocukluk ve ilk gençlik yıllarını doÄŸduÄŸu bölgede geçiren Muhammed, Sultan Abdul Hamit Koleji'nden mezun olduktan sonra Singapur'daki Malaya Üniversitesi'nin yolunu tuttu. Tıp eÄŸitimini burada tamamladıktan sonra devlet kadrosunda doktorluk görevine baÅŸladı. 1957 yılına kadar askeri doktor olarak çalışan Muhammed, bu tarihte özel bir klinik kurdu ve mesleki hayatını orada sürdürdü.

1964 yılında Malezya'nın en büyük siyasi oluÅŸumu ve dönemin en büyük koalisyon ortağı Ulusal Malay BirliÄŸi Partisi'nden aktif siyasete atıldı ve ilk kez milletvekili oldu. 5 yıllık vekillik sürecinden sonra dönemin baÅŸbakanı Abdul Rahman ile fikir ayrılığı yaÅŸadı ve partiden ihraç edildi. Mahathir Muhammed, ülkenin çoÄŸunluÄŸunu oluÅŸturan Malaylar yoksulluk içinde yaÅŸarken azınlık konumundaki Çinlilerin ekonomiyi ellerinde tuttuÄŸunu ve bu durumun deÄŸiÅŸmesi için Malay milliyetçiliÄŸi üzerinde politikalar geliÅŸtirilmesi gerektiÄŸini savunuyordu. Bu fikirlerini kaleme aldığı “Malay Ä°kilemi” adlı kitabı yasaklandı. Bir yıl sonra Abdul Rahman'ın istifası ile tekrar partisine döndü ve hükümetin 1971 yılında ilan ettiÄŸi “Yeni Ekonomik Model”de fikirlerinin somutlaÅŸmasını saÄŸladı.

Bu durum, Muhammed'in siyasi yükseliÅŸini hızlandırdı. 1972 yılında parti yönetimine dahil olduktan 2 yıl sonra yeniden parlamentoya girdi ve eÄŸitim bakanı olarak kabinede yer aldı. EÄŸitim alanındaki baÅŸarılı politikaları kısa süre sonra kendisine baÅŸbakan yardımcılığını getirdi. Artık Malezya siyasetinde ağırlığı iyiden iyiye hissediliyor ve yakın bir zamanda ülkenin başına geçeceÄŸi konuÅŸuluyordu.

Nihayet 1981 yılında Ulusal Malay BirliÄŸi Partisi'nin genel baÅŸkanlık koltuÄŸuna oturan Muhammed, aynı yılın Temmuz ayında yapılan seçimlerden sonra Malezya'nın 4. BaÅŸbakanı oldu ve ülkeyi hızla deÄŸiÅŸtirip dönüÅŸtürecek adımları atmaya baÅŸladı. Ülkesini yabancı yatırımcıya açtı, vergi sistemini yeniden düzenledi, baÅŸta havayolu ve telekomünikasyon olmak üzere pek çok kamu kuruluÅŸunu özelleÅŸtirdi. Ekonomideki rahatlığın ardından bu kez ülkedeki etnik gruplar arasında diyalog kurma çalışmalarına baÅŸladı ve bu gruplar arasında adeta bir köprü görevi gördü. Malezya ekonomisi günden güne büyüyor, ülkedeki refah düzeyi gözle görülür ÅŸekilde yükseliyordu.

Mahathir Muhammed, bu baÅŸarılı yönetimine raÄŸmen tartışılan bir lider olmaktan da kaçamadı. Özellikle 80'li yılların ikinci yarısından itibaren “otoriterleÅŸme” ile suçlandı. Bunun en büyük sebeplerinden biri de 1987 yılında hayata geçirdiÄŸi “Ä°ç Güvenlik Yasası” oldu. Yasadan aldığı güçle 4 gazeteyi kapattırdı ve pek çok aktivist ve din adamını tutuklattı. Hatta bu tutuklamalara karşı gelen bazı üst düzey yargıçları da görevden aldı ve tüm bunların sonunda Batı ile olan iliÅŸkilerinde gerginlikler yaÅŸamaya baÅŸladı.

1988-1996 yılları arasında ülkede yaÅŸanan ekonomik büyüme de etkisini yitirmeye baÅŸlayınca iyiden iyiye tartışılan bir isim haline geldi. 1997 yılında patlak veren ekonomik kriz, yardımcısı ve maliye bakanı Enver Ä°brahim ile de arasını açtı. Ekonomi politikası üzerine baÅŸlayan bu anlaÅŸmazlık Ä°brahim'in tutuklanmasına ve hatta hapse mahkum edilmesine kadar vardı. Bu durum Muhammed'e karşı grupların sokaÄŸa çıkmasına ve büyük çaplı protesto gösterilerinin tertiplenmesine neden olsa da koltuÄŸunu korumayı baÅŸardı.

11 Eylül 2001'de Amerika'da yaÅŸanan terör olaylarından sonra küresel barışı destekleyeceÄŸini ve terörizmle mücadele edeceÄŸini açıklaması Batı ile arasını biraz olsun düzeltti. Ancak 2003 yılında Amerikan'ın Irak'ı iÅŸgaline karşı yaptığı çıkış ve aynı dönem Yahudiler için kullandığı bazı ifadelerle okları yeniden üzerine çekti. Ä°çeriden yükselen siyasi baskının da etkisiyle koltuÄŸunu Abdullah Bedevi'ye bırakarak 31 Ekim 2003'te istifa etti ve 22 yıllık baÅŸbakanlık serüvenini tamamladı.

93 yaşındaki Mahathir Muhammed, aktif siyasete verdiÄŸi 15 yıllık aranın ardından, "Halkın Umudu" adıyla seçime giren ittifakın lideri olarak, 9 Mayıs 2018'de yapılan genel seçimlerde büyük bir zafer elde etti ve yeniden baÅŸbakanlık koltuÄŸuna oturmaya hak kazandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.