Sosyal Medya

Güncel

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yargı Reformu Stratejisi'ni açıkladı

Yargı Reformu Stratejisi Belgesi'ni açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, reform belgesinin AB'nin dayatmasından dolayı değil, milletin ihtiyacından dolayı hayata geçirdiklerini ifade etti.



CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Yargu Reformu Stratejisi'ni açıklıyor. Karar Gazetesi Ankara Temsilcisi Yusuf Ziya Cömert'in aktardığı bilgilere göre; CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, yargıda atama ve hukuki düzenlemelere iliÅŸkin önemli açıklamalarda bulundu. 
 
ErdoÄŸan'ın açıklamalarının satır baÅŸları:
 
Adalet mülkün temelidir diyerek devleti adalet üzerinde yaÅŸatan bir medeniyetin temsilcisi olarak bu mesele bizim önceliklerimiz arasında ilk sırada yer almıştır. 2002 yılında Türkiye'yi eÄŸitim, saÄŸlık, adalet, emniyet üzerinde yükselteceÄŸimizin sözünü vermiÅŸtik. 17 yılda en büyük yatırımları bu alanlarda yaptığımızı, gerçekleÅŸtirdiÄŸimizi görüyoruz.
 
Ecdadımız yüreÄŸinin ve bileÄŸinin gücüyle ele geçirdiÄŸi coÄŸrafyaları adaletle yönetmiÅŸtir. Kanuni Sultan Süleyman bunun için "Kılıcın yapamadığını adalet yapar" der. Yeni nesillere bırakacağımız en büyük miras da bu anlayış olacaktır.
 
Reform belgesinde yer alan kimi uygulamaları hayata geçirmeye baÅŸladık. Adalet akademisi, nöbetçi noterlik, hakim ve savcılığın uyacağı kurallar bunların bir kısmıdır. DiÄŸer baÅŸlıkların uygulamaya geçirilmesini de bizzat yakından takip edeceÄŸiz.
 
AB Ä°STEDİĞİ Ä°ÇÄ°N DEĞİL MÄ°LLETÄ°MÄ°ZÄ°N Ä°HTÄ°YACI Ä°ÇÄ°N
 
Türkiye'nin AB üyeliÄŸi sürecindeki en büyük kazanımlarından birisi de reform paketlerini geliÅŸtirmiÅŸ olmasıdır. Reformlar konusundaki kararlığımızı Ankara Kriterleri yapar diyerek devam etmiÅŸtik. Bu reformları AB istediÄŸi için deÄŸil, milletimin ihtiyacı olduÄŸu için sahip çıkıyoruz. Bu belgenin hazırlığında da AB kriterleri gözetilmiÅŸ olmakla birlikte ülkemizin demokrasi, adalet ve insan hakları talepleri göz önüne alınmıştır.
 
Bu belge güven veren ve eriÅŸilebilir bir adalet vizyonuyla hazırlanmıştır. Amacımız tüm kurumlarımızın ifade özgürlüÄŸüne, özgürlüÄŸü kısıtlayan diÄŸer tüm uygulamalara karşı duyarlı olmalarını saÄŸlamaktır. Mevzuattan kaynaklanan sıkıntıları süratle çözmekte kararlıyız. Yargı reformu belgesi içerdiÄŸi pek çok hedefle vatandaÅŸların sisteme duyduÄŸu güveni artıracak hem de daha öngörülebilir bir yatırım ortamı oluÅŸmasına katkı sunacaktır. AB tam üyelik sistemine baÄŸlılığımızı da bununla göstermiÅŸ oluyoruz.
 
Yargı reformu stratejisinde iki temel perspektif 9 amaç, 256 faaliyet bulunuyor. Her bir baÅŸlık uzun çalışmaların ürünüdür. Belgenin tam metni hem kitap olarak hem de internet mecrasında ilgilenenlerin ulaşımına açılmıştır.
 
YARGI REFORMUNDA Ä°KÄ° TEMEL ANLAYIÅž
 
Yargı Reformu Strateji Belgesi iki temel anlayış üzerine oturuyor. Biri hak ve özgürlüklerdir. Demokrasinin güçlendirilmesi, hak ve özgürlüklerin geliÅŸtirilmesi hedefi vardır. 2002 yılından itibaren Türkiye'nin önceliklerini bu baÅŸlıklar altına almaya gayret ettik. Ä°fade özgürlüÄŸünü demokrasinin en önemli ÅŸartı olarak görüyoruz. Anayasa baÅŸta olmak üzere köklü deÄŸiÅŸiklikler yaptık.
 
Ä°ÅžKENCEYE SIFIR TOLERANS
 
Türkiye iÅŸkence kötü muameleye 0 tolerans anlayışını benimsemiÅŸtir. Bu iddialar artık geride kalmıştır. Bu kazanımları korumakta kararlıyız. Tutuklamaya yönelik yeni adımlar atıyoruz. Ä°nternet üzerinden ifade özgürlüÄŸü yeni tartışma haline gelmiÅŸtir. Bu konuda da yeni yaklaşımlar geliÅŸtirdik. Adil yargılanma hakkı gibi birçok konuda önemli yenilikler getiriyoruz.
 
Ä°kinci temel perspektif adalet sisteminin iÅŸleyiÅŸidir. Adil yargılanma hakkının korunmasını hedefliyoruz. Adalet hizmetlerine eriÅŸimin kolaylaÅŸtırılması önceliklerimiz arasında olacak. Adliyede vatandaÅŸların iÅŸlerinin kolaylaÅŸtırmasına yönelik hedefler belirledik.
 
Mevzuatımızda tutukluluÄŸun azami süresi belirlenmiÅŸ olmakla birlikte bu süre tüm safahatı kapsamaktadır. Bu kapsamda tutukluluk sürelerinin soruÅŸturma ve kovuÅŸturma aÅŸamaları için ayrı ayrı düzenlenmesini planlıyoruz.
 
Ä°NTERNET ERİŞİM ENGELLEMEYE DÜZENLEME
 
Ä°nternet eriÅŸim engelleme usullerini gözden geçiriyoruz. Bir internet sitesinin tamamına deÄŸil, engellenmesine karar verilen kısmına eriÅŸimin sınırlanmasına imkan verecek bir düzenleme yapılacak.
 
Ä°fade özgürlüÄŸüne iliÅŸkin kararların istinaf aÅŸamasından sonra bir de Yargıtay tarafından incelenmesini saÄŸlayacağız.
 
HUKUK FAKÜLTELERÄ° 5 YILA ÇIKIYOR
 
HakimliÄŸe ve savcılığa giriÅŸteki mülakat ekibini geniÅŸletiyoruz. Hukuk fakültelerinin eÄŸitim süresi ve kontenjanları ile baÅŸarı sıralaması ölçütünü yeniden belirliyoruz. Hukuk mesleklerine giriÅŸ sınavı önümüzdeki dönemin en önemli yeniliklerden biri olacak. Hukuk fakültelerinde eÄŸitim süresi 5 yıla çıkarılacak.
 
Yargıda performans, ölçüm ve takip merkezi kurulacak.
 
Ä°stinaf mahkemelerini güçlendiriyoruz.
 
Kamudaki avukatların özlük haklarıyla ilgili sorunları çözüyoruz. 
 
Avukatlara yeÅŸil pasaport hakkı vereceÄŸiz. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.