Sosyal Medya

Rusya S-400'ü ihraç etmeye neden bu kadar istekli? S -400'lerin kısa tarihi...

S-400 hava savunma sistemi Rus ordusunun kullanımına 2007 yılında sunulsa da, diğer ülkelerden gelen ilgiye rağmen uzun yıllar dışarıya satılmadı.



Rusya bunun gerekçesi olarak, Rus ordusunun ihtiyaçlarını karşılayacak seviyede bir üretim yapılmamış olmasını gösterdi. 2014 yılında bile Rusya S-400'leri seri üretime geçirecek fabrikaların tamamını bitirmemiÅŸti.
 
Kendi ordusunun ihtiyaç duyduÄŸu sayıda S-400 üretmeden bunları ihraç etmemek mantıklı bir neden olarak gözükebilir.
 
Fakat Rusya için silah ihracatı hep önemli olagelmiÅŸtir, özellikle de üretim maliyetini azaltması ve ülkenin bütçesine para saÄŸlaması nedeniyle.
 
Uzmanların tartıştığı bir neden daha var.
 
2014 yılında S-400 sisteminin ilk alıcısının Çin olacağına dair haberler yayılınca, uzmanlar Çin'in ters mühendislikle S-400'leri çözerek bu teknolojiye sahip olabileceÄŸine dair endiÅŸeler belirtmiÅŸti.
 
Bunun üzerine Rusya Çin'le özel bir anlaÅŸma imzalayarak deÄŸerli bir müÅŸteri kazandı. Rusya'nın Çin'e sattığı sistemler, Rusya'nın kullandıklarından farklı teknik özelliklere sahip olarak teslim edildi.
 
Çin'in bu sistemi satın alması S-400'leri uluslararası piyasada daha çekici kıldı.
 
Ä°lk S-400'ler 2018'de Çin'e teslim edildi. Fakat bu süreç de sorunsuz deÄŸildi. Ocak 2019'da, deniz yoluyla teslim edilen bazı roketlerin yolda bir fırtına nedeniyle hasar gördüÄŸü tespit edildi. Roketlerin bu nedenle imha edilmesi gerekti. Yine de bu durum sözleÅŸmeyi etkilemedi, Rusya yeni roketler yaparak Çin'e teslim etti.
 
Türkiye 2017 yılında S-400'lerle ilgilendiÄŸini açıkladığında bu geliÅŸme farklı yerlerde alarm zillerinin çalmasına yol açtı. Pek çok silah programının parçası, NATO üyesi ve ABD müttefiki olan Türkiye, Rusya'dan stratejik önemi büyük olan bir savunma sistemi alacaktı.
 
Stratejik hava savunma sistemlerinin ihraç edilmesi hem ekonomik hem de politik bir adım olarak kabul edilir. En basit ifadeyle bu Ankara ile Moskova'nın yakın ortaklar olduÄŸu anlamına gelir.
 
ABD Ankara'ya F-35'leri kullanarak karar deÄŸiÅŸtirmesi için baskı yapsa da bu baskı henüz bir iÅŸe yaramadı.
 
Rusya normalde kabul etmeyeceği şartları kabul etti
Türkiye ile sözleÅŸme imzalayan Rusya ise normalde kabul etmeyeceÄŸi ÅŸartları kabul etti: Bazı teknolojilerin transferi ve üretimin bir kısmının Türkiye topraklarına taşınması üzerine görüÅŸmeler yapılıyor.
 
Rusya için bu anlaÅŸma kesinlikle önemli.
 
Öncelikle bu satış gelecekte baÅŸka satışların da gerçekleÅŸmesini saÄŸlayabilir.
 
Bir düÅŸünce kuruluÅŸu olan Rusya Dış Ä°liÅŸkiler Konseyi Üyesi Ilya Kramnik, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın S-500 sisteminin geliÅŸtirilmesine Türkiye'nin dahil olabileceÄŸine yönelik açıklamasının da bunun bir parçası olduÄŸunu söylüyor:
 
"Bu iki taraflı bir iliÅŸki. Türkiye'yi S-500 programına dahil ederseniz Türk pazarının Rus savunma sanayisine açık olmasını ve yeni S-400 sözleÅŸmelerinin de yapılmasını bekleyebilirsiniz."
 
Buna ek olarak Türkiye gibi bir ülkeye S-400'lerin yerleÅŸtirilmesi bu sistemi potansiyel alıcıların gözünde daha da çekici kılar.
 
Bazı Irak ve Arap ülkeleri halihazırda S-400'e ilgilerini açıkladı. Ekim 2018'de Hindistan'la S-400 anlaÅŸması yapıldığına dair haberler yayımlandı.
 
Sonuç olarak, stratejik silahların ihracı güçlü bir siyasi araçtır ve her zaman hükümetler arasındaki iliÅŸkileri geliÅŸtirir, bir bölgedeki pozisyonlarını güçlendirir.
 
Ilya Kramnik "Bu iki ülke arasındaki baÄŸları güçlendirir, güçlü iliÅŸkileri önümüzdeki taşır" diyor ve ekliyor:
 
"Ve bir çeÅŸit teknolojik ve askeri lobi oluÅŸmasını saÄŸlar.
 
"EÄŸer bu S-400 sözleÅŸmesinin ötesine geçerse Türkiye pazarının kontrolü el deÄŸiÅŸtirebilir. Üstelik Türkiye herhangi bir ülke deÄŸil, NATO'nun liderlerinden biri."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.