Sosyal Medya

Kılıçdaroğlu: Kürtçe için yasal düzenleme yapılmalı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kürtçe için yasal düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.



CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu, Hakkı Savunanlar Platformu'nun Ä°stanbul'da düzenlediÄŸi ve Kürt camiasının tanınan isimlerinin yanı sıra gazeteciler, melalar, iÅŸ insanları ve yazarların katıldığı iftar programına katıldı.

Programda Kürdistan 24'ün (K24) sorularını yanıtlayan KılıçdaroÄŸlu, anadilin vazgeçilmez bir hak olduÄŸunu ifade ederek, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) Kürtçe için yasal bir düzenleme yapılması gerektiÄŸini söyledi:

"KÜRTÇE Ä°ÇÄ°N YASAL DÜZENLEME YAPILMALI"

“Kürtçe'nin yasal olarak kullanılması, öÄŸrenilmesi, okutulması konusu tamamen yasal bir düzenleme ve bu yasal düzenlemenin de yapılması gerekiyor. Nerde yapılacak? Parlamentoda yapılacak. Buna uygun bir zemin oluÅŸabilirse inanıyorum ki bütün parlamenterler de buna ‘Evet' diyeceklerdir.”

"Ä°MMAOÄžLU GÄ°BÄ° YEREL YÖNETÄ°CÄ°LER KÜRTÇE KURSU AÇABÄ°LÄ°R FAKAT DÜZENLEME YAPAMAZLAR"

“Kürtçe'nin yasal olarak kullanılması ya da Kürtçe üzerindeki yasakların kaldırılması gibi durumları Ekrem Ä°mamoÄŸlu ya da yerel yönetimler çözemez, çünkü bu onların ilgi alanına girmiyor. Onlar olsa olsa ancak kurs açabilirler. BaÅŸka bir düzenleme yapamazlar.” 

"ANADÄ°LDE OKUNMASI ve YAZILMASI EN BÜYÜK DÄ°LEĞİMÄ°Z"

“EÄŸer beraber ve birlikte yaşıyorsak insan olarak bütün hakların eÅŸit olması lazım. Bunu eÅŸit hale getirmek de demokrasinin bir gereÄŸidir. KiÅŸilerin kendi anadilini öÄŸrenmesi, anadilinde okuması ve yazması en doÄŸal ve vazgeçilmez haklardan birisidir. Kürtçe de bunların içerisinde yer alıyor. Ä°nsan hakları çerçevesinde baktığımızda da hepimizin en büyük dileÄŸi bunun gerçekleÅŸmesidir.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.