Sosyal Medya

Güncel

Mehmet Acet: S-400’lerin Türkiye’ye satışı konusunda Moskova’yı en çok ne korkutuyor?

Mehmet Acet- Yeni Åžafak



S-400 hava savunma sistemi meselesinin Türk/Amerikan iliÅŸkilerinde ürettiÄŸi gerilim ve kriz atmosferi bugünlerde bol bol konuÅŸulurken, iÅŸin Rusya ayağına pek deÄŸinilmediÄŸini görüyoruz.
 
Konuyu açmak için bazı sorular soralım:
 
-Türkiye açısından S-400 alımı konusunda Rusya ile yürütülen süreçte her ÅŸey yolunda gidiyor mu? Yoksa orada da bir takım sıkıntılar var mı?
 
-Rus karar alıcılar açısından Türkiye’ye S-400 füze satışı yapılmasına nasıl bakılıyor? Onların kendi aralarında tam bir mutabakat var mı? Yoksa görüÅŸler farklılaşıyor mu?
 
-Ruslar, S-400 füzelerinin teknolojisini Türkiye ile paylaşırken zorlanıyor mu?
 
-S-400’lerin Türkiye’ye satışı konusunda Moskova’yı en çok ne korkutuyor?
 
Ruslarla S-400 görüÅŸmelerini yapan ve süreci yöneten çevrelerden aldığımız izlenimler üzerinden bu soruları oluÅŸturmuÅŸ bulunuyorum.
 
Yani aslında bu defa sorular üzerinden cevaplara deÄŸil, cevaplar üzerinden sorulara gitmiÅŸ olduk.
 
Soruları sorduk, şimdi cevaplarına gelelim.
 
RUSLAR DA NATO’NUN S-400 SIRLARINI ÇÖZMESÄ°NDEN ENDÄ°ÅžE EDÄ°YOR
 
Sözünü ettiÄŸim çevrelere göre, Rusları en fazla Amerika’nın NATO üzerinden S-400 füzelerinin sırlarını çözmesi ihtimali korkutuyor.
 
Hani hep S-400’ler F-35’lerin sırrını çözer mi korkusundan söz edenler var ya.
 
Soruyu bir de tersinden sorunca bakınız neler karşımıza çıkıyormuÅŸ!
 
Yine bir kulis bilgisi olarak aktaralım.
 
Moskova’da bu füzelerin Türkiye’ye satışına sıcak bakanlar kadar, buna kesin ÅŸekilde karşı çıkanlar ve satılsa bile teknoloji transferinin yapılmaması gerektiÄŸini söyleyenler de bulunuyor.
 
Bu durumda bu üç görüÅŸten ilkine sahip olanların, yani “Bu ÅŸekilde hem para kazanırız, hem de NATO sistemine çomak sokmuÅŸ oluruz” diye düÅŸünenlerin inisiyatifiyle bu noktaya gelindiÄŸini düÅŸünebiliriz.
 
Rusların bu korkusunun dayanağı, NATO’nun kapalı kapılar ardında yapılan toplantılarında da böyle bir konunun konuÅŸulması.
 
Yani S-400’lerin Türkiye topraklarına gelmesi ve teknoloji transferinin yapılması halinde bu sistemin sırlarının ele geçirilmesi ihtimali/imkânı, NATO toplantılarında ‘fikir egzersizi’ olarak gündeme geliyor.
 
Rusların bu durumdan haberdar olması da, tedirginliklerini artırıyor.
 
Özellikle ‘teknoloji transferi’ meselesinde yer yer tıkanmalara yol açıyor.
 
TEKNOLOJÄ° TRANSFERÄ° RUSLARI ZORLUYOR
 
Türkiye’nin savunma sanayii alanında Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın ifadesiyle ‘pazar’ olmaktan çıkıp ‘ortak’ olma iradesini ortaya koyduÄŸu andan itibaren teknoloji transferi meselesi sürecin en vazgeçilmez unsuru haline dönüÅŸmüÅŸ oldu.
 
Hava savunmasında Rusya seçeneÄŸine yönelmenin temel gerekçesi de, fiyatının daha ucuz olması deÄŸil.
 
Amerikalıların aksine Rusların teknoloji transferini de kabul etmesi.
 
Yürütülen görüÅŸmeler sonucunda iÅŸin bu kısmı da karara baÄŸlandı ve sözleÅŸmede teknoloji transferi de yerini buldu.
 
Yani mesele Ruslar açısından bir taahhüde dönüÅŸmüÅŸ oldu.
 
Ä°ÅŸin bu kısmı böyle olmakla birlikte, kendileriyle müzakere yürütmesi zaten zor olan Rusların mesele teknoloji transferi noktasına gelince Ankara’daki muhataplarını ciddi anlamda zorladıklarını öÄŸreniyoruz.
 
ERDOÄžAN PUTÄ°N’Ä° ARAYINCA GEVŞİYORLAR
 
Türkiye ile Rusya arasındaki ikili iliÅŸkilerin itici gücü iki ülkenin liderleri.
 
Yani Vladimir Putin ve Tayyip ErdoÄŸan.
 
Ä°ki isim arasındaki yakın diyalog zemini, özellikle ‘tıkanma anlarında’ devreye giriyor.
 
Suriye’de bunun örnekleri çok görüldü.
 
ÖrneÄŸin Afrin Harekâtı’nın en kritik anlarından birinde Ruslar Suriye’nin hava sahasını bir anda kapatınca, çözüm ErdoÄŸan’ın Putin’i aramasıyla bulunmuÅŸ, harekat kaldığı yerden o ÅŸekilde devam edebilmiÅŸti.
 
Aynı durum S-400’lerin Türkiye’ye transferi sürecinde de karşımıza çıkıyor.
 
Ruslarla müzakereleri yürüten ekipte yer alan bir isim, “CumhurbaÅŸkanımızın Putin ile her görüÅŸmesinde kendisine mutlaka bir not iletiyoruz” sözleriyle bu durumu dile getiriyor.
 
Åžöyle özetleyebiliriz:
 
S-400 müzakerelerinde konu teknoloji transferine gelince, Rusya adına teknik görüÅŸmeleri yürütenler iÅŸi yokuÅŸa sürüyor. Bu durum, haliyle Ankara’daki muhataplar açısından zorlayıcı bir faktör haline dönüÅŸüyor.
 
Sonra ErdoÄŸan’a bu konu not olarak iletiliyor, ErdoÄŸan Putin’le görüÅŸmesinde gündeme getiriyor.
 
Sonuç?
 
Sonuçta konunun Putin’e götürülmesi sayesinde Rus müzakere ekibinin direnci kırılıyor, bize iletilen ifadesiyle “bir gevÅŸeme” oluyor.
 
Bu aralar herkes S-400’ler konusunda Amerika ile yaÅŸanan gerilime odaklanmış durumda ama böyle bir zamanda Rusya’nın konuya bakışı, endiÅŸeleri, yürümekte olan süreçte aldığı tutum ayrıca üzerinde durmayı hak etmiyor mu?

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.