Güncel
İranlılar Türkiye'den konut alımında ikinci, vatandaşlıkta ise birinci sırada
![](resimler/detay/184369.jpg?1558863858)
Yeni yıla hızlı başlayan ve ilk 3 ayda 9 bin 618 adede ulaşan yabancıya konut satışında payı her geçen ay artan İranlılar, Türkiye'nin değişik bölgelerinde ev sahibi oluyor - Türkiye'de konut sahibi yabancıların uyrukları dikkate alındığında Iraklılardan sonra ikinci sırada olan İranlılar, vatandaşlıkta ise liderliğe yükseldi - İranlılara konut satışı, vatandaşlık ve danışmanlık hizmeti veren VI
Türkiye'de konut sahibi yabancıların uyrukları dikkate alındığında Iraklılardan sonra ikinci sırada olan Ä°ranlılar, vatandaÅŸlıkta ise lider konumda bulunuyor.
VatandaÅŸlık hakkında alt sınırın 250 bin dolara düÅŸürülmesi, yabancıların Türkiye'de gayrimenkule ilgisini artırdı.
Yeni yıla hızlı baÅŸlayan ve ilk 3 ayda 9 bin 618 adede ulaÅŸan yabancıya konut satışında Ä°ranlıların payı ise her geçen ay yükseliyor. Türkiye'ye yönelik ilgisi artan Ä°ranlılar, ülkenin deÄŸiÅŸik bölgelerinde ev sahibi oluyor.
Yılın ilk çeyreÄŸinde ülke uyruklarına göre yabancılara yapılan konut satış rakamları incelendiÄŸinde Iraklılara bin 781 satış yapılırken, Ä°ranlılar 946 konut aldı.
- "Ä°ranlılar, yönünü Türkiye'ye çevirdi"
Ä°ranlılara konut satışı, vatandaÅŸlık ve danışmanlık hizmeti veren VIPTurkishPass'in yönetici ortağı Fatih Çayabatmaz, konuya iliÅŸkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ocak 2017'de 1 milyon dolar olarak baÅŸlayan yabancılara vatandaÅŸlık hakkının 18 Eylül 2018 itibarıyla 250 bin dolara düÅŸürülmesinin özellikle Ä°ranlıların Türkiye'den konut almaya yönelik talebini artırdığını söyledi.
Türkiye'den konut alarak vatandaÅŸlık elde etmek isteyen Ä°ranlılara her türlü danışmanlık hizmetini verdiklerini ifade eden Çayabatmaz, "Ä°ranlıların geleneksel olarak tercih ettiÄŸi vatandaÅŸlıklar arasında ABD, Kanada ve AB ülkeleri ilk sırayı alıyordu. Suriye meselesinin ortaya çıkması, milyonlarca insanın Avrupa'ya göç etmek istemesi ve ABD BaÅŸkanı Donald Trump'ın baÅŸa geldikten sonra uyguladığı göçmen karşıtı politikalar Ä°ranlıların, yönünü Türkiye'ye çevirmesine neden oldu." ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Çayabatmaz, Ä°ran'ın ambargolar sonrası uyguladığı içe kapanma politikaları, ihracat ve ithalat yasakları ve etrafındaki ülkelerle yaÅŸadığı sorunların BirleÅŸik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Umman gibi Körfez ülkelerinde bulunan yaklaşık 75 bin Ä°ranlı ÅŸirketin kapanmasına ve bu ÅŸirketlerin yönünü Türkiye'ye çevirmesine neden olduÄŸunu söyledi.
SavaÅŸ söylentileri ve yaÅŸanan askeri hareketliliÄŸin, döviz piyasasındaki ani yükseliÅŸleri tetiklemekle kalmayıp siyasi gelecek ile ilgili tedirginliklere de yol açmaya baÅŸladığını ifade eden Çayabatmaz, ambargonun derinleÅŸmesi ve kapsamının geniÅŸletilmesi, Ä°ran parasındaki deÄŸer kaybının devam etmesi ve savaÅŸ söylentilerinin; belirsizlikten bunalan Ä°ranlıların Türkiye'den konut satın alma taleplerini artıran faktörler olduÄŸunu vurguladı.
Çayabatmaz, "Gerekli sunumlar ve tanıtımlar ile doÄŸru bilgilendirme olursa birkaç yıl içinde 50-100 bin Ä°ranlının Türkiye'den ev alması uzak bir ihtimal deÄŸil." dedi.
Ocak 2017'de çıkan kanunla 1 milyon dolara ev sahibi ve vatandaÅŸ olma imkanı getirilmesi sonrası Eylül 2018'e kadar geçen sürede 19 ülkeden 58 kiÅŸinin vatandaÅŸlık aldığını aktaran Çayabatmaz, söz konusu miktarın Eylül 2018'de 250 bin dolara düÅŸürülmesinin ardından Åžubat 2019'a kadar geçen 5,5 ayda 63 ülkeden bin 276 kiÅŸinin vatandaÅŸlık aldığını ve vatandaÅŸlık alanların 289'unun Ä°ranlı olduÄŸunu bildirdi.
- "Kolaylıkların ve avantajların olması Ä°ranlıların Türkiye'ye olan raÄŸbetini artırıyor"
Fatih Çayabatmaz, ÅŸunları kaydetti:
"Ä°ranlıların bir kısmı paralarını güvenli liman olarak gördükleri Türkiye'de deÄŸerlendirmek, bazıları da Ä°ran bankacılık sisteminin yaptırım kapsamında olmasından dolayı Türk vatandaÅŸlığının ticarette getirdiÄŸi avantajlardan yararlanmak için Türkiye vatandaÅŸlığı almak istiyor. Bir kısmı da Türk pasaportunun 114 ülkeye vizesiz giriÅŸ hakkının olması dolayısıyla turizm hizmetlerinden yararlanmak istiyor. DiÄŸer ülkelerde parasını yatırdıktan 2-3 yıl sonra vatandaÅŸlık alabiliyorken, bu süre Türkiye'de 2-3 ay gibi kısa bir süre... Bu tür kolaylıkların ve avantajların olması Ä°ranlıların Türkiye'ye olan raÄŸbetini artırıyor."
Ä°ran'a yönelik ambargolar sonucu ülkedeki para biriminin deÄŸerinin düÅŸmesinin insanları, paralarının deÄŸerini koruyabilecekleri ülkelere yatırım yapmaya yönlendirdiÄŸini ifade eden Çayabatmaz, Türkiye'nin bu noktada öne çıktığını, vergi dairesinden alınan bir vergi numarası ve pasaport tercümesi ile Ä°ranlıların Türkiye'nin her yerinden konut, taşıt alabildiÄŸini ve kolayca ÅŸirket kurabildiÄŸini anlattı.
- "Ä°ki ülke arasındaki sosyokültürel yakınlık bu taleplere çok etki ediyor"
VIPTurkishPass Yönetici Ortağı Çayabatmaz, iki ülke arasındaki sosyokültürel yakınlığın bu taleplere çok etki ettiÄŸini vurguladı.
Ä°stanbul'un, turizm ve iÅŸ merkezi olmasının Ä°ranlıları daha çok cezbettiÄŸini, hem ev almak hem iÅŸ kurup ithalat ve ihracat yapmak isteyenlerin Ä°stanbul'u tercih ettiÄŸini, turizm ve tatil için de Antalya'nın ilgi gördüÄŸünü ifade eden Çayabatmaz, yeni gözde ÅŸehirlere iliÅŸkin de ÅŸu deÄŸerlendirmelerde bulundu:
"Son dönemde Bursa ve Trabzon gibi ÅŸehirlerimiz ön plana çıktı. Ä°ranlıların buralara kayda deÄŸer bir talebi söz konusu. Bursa'nın yeÅŸil olması ve Ä°ran'ın kuzey bölgesine benzemesi burayı tercih edilir kılıyor. Trabzon'un ise hem iklimi hem de denizi, Ä°ranlıların bu tarafa yönelmesine neden oluyor."
Henüz yorum yapılmamış.