Sosyal Medya

Güncel

Ahmet Taşgetiren: Hulefa-i Raşidîn'den kadim öğütler

Ahmet TaÅŸgetiren- Karar



28 Åžubat günleriydi. Bir kaymakam, Cuma günü vaaz eden hocayı çağırmış ve uyarmıştı:
 
-Vaazında güncelleme yapma.
 
Hocanın yaptığı ÅŸuydu: Kur’an’dan ya da Hazreti Peygamber’in sözlerinden bugünün hadiselerine denk düÅŸenleri almış, uyarılarda bulunmuÅŸtu. Belli ki kaymakama göre uyarılar zamanın uygulamalarına yönelik eleÅŸtiri niteliÄŸine bürünüyordu.
 
-Yapma bunu, diyordu kaymakam bey, soyut, kimsenin üzerine uyar gözükmeyen ÅŸeyleri anlat sen.
 
O zaman bunu yazmıştım.
 
Aslında farkında olmadan o günkü kaymakamın istediÄŸi ÅŸeyi insanlar kendileri de yaparlar. Ä°slam’ın ölçüleri soyut planda güzeldir, idealdir, ama kendi hayatımızla irtibat söz konusu olduÄŸunda hatırlanmaz.  Yani kendimiz için “Güncellemeyiz” o ölçüleri.
 
Bir süredir “Siyasi alanda Ä°slam’ın ahlak ölçüleri” üzerine okumalar yapıyorum. Hani hatırlarsınız, Taha Bey, ısrarla “Sen yazmalısın” demiÅŸti, hatta tv 5 ekranlarında böyle bir çalışma yaptığımı ilan etmiÅŸti.
 
Okuyorum iÅŸte.
 
Aslında Altın ÖÄŸütler isimli hacimli çalışmamda bu alanda pek çok malzeme var. Ama daha geniÅŸ bir okuma ile, inÅŸallah, güzel bir kitap ortaya çıkacak.
 
Bugün, Ä°slam kültüründe “bilge yöneticiler” anlamında “Hulefa-i RaÅŸidîn” diye nitelenen Hazreti Peygamber (s.a.v)’den hemen sonra gelen 4 Halife’den bazı sözleri paylaÅŸmak istiyorum sizlerle. O sözler o tarihlerde kalmasın, diye. “Haydi o erdem abidesi insanların bütün zamanlar için kalıcı deÄŸer taşıyan sözlerini kendi siyasi yolculuÄŸumuzda güncelleyelim” diye.
 
Hazreti Ebubekir, Hazreti Ömer, Hazreti Osman, Hazreti Ali (Allah onlardan razı olsun) anıt insanlardı. Sade insan olarak da, bir devlet reisi olarak da güzel örnekler ortaya koydular.
 
Hazreti Ebubekir diyor ki:
 
-Herhangi bir yericinin yermesinden korkarak hakkı söylemekten çekinen kimsede hayır yoktur.
 
-Kendini beÄŸenmiÅŸlikten sakının. Topraktan yaratılmış ve yine topraÄŸa dönecek olan, sonra da haÅŸeratın azığı olacak bir kimse neyle gururlanabilir ki?
 
-Mazlumun bedduasından sakının ve kendinizi ölüme hazırlayın.
 
-Müslümanların iÅŸlerini deruhda ederken ellerini kanlarından, mideni mallarından uzak tut, haysiyetini kırma. Güç ve kuvvet ancak Allah’ın elindedir.
 
-Gizli ve aleni tüm davranışlarında Allah’tan kork. Çünkü O seni ve yaptıklarını görür.
 
Hazreti Ömer diyor ki:
 
-Müslümanları dövmeyiniz ki zillete düçar olmasınlar. Onları haksız yere methetmeyiniz ki şımarmasınlar. Kapılarınızı yüzlerine kapatmayınız ki kuvvetliler zayıfları ezmesin. Kendinizi Müslümanlardan üstün görmeyiniz ki zulme düçar olmasınlar.
 
-Bana hatalarımı gösteren adamdan Allah razı olsun.
 
-Günah iÅŸlemekten vaz geçmek tevbe ile uÄŸraÅŸmaktan daha kolaydır.
 
-Åžunu iyi biliniz ki bir zalime karşı hakkı haykırmak, kiÅŸinin ölümünü yaklaÅŸtırmayacağı gibi rızkına da engel olmaz.
 
-Allah’tan korkanın öfkesi kabarmaz.
 
Hazreti Osman diyor ki:
 
-Ey insanlar,  kimsenin görmediÄŸi, vakıf olmadığı iÅŸlerinizde Allah’a muhalefetten sakınınız.
 
-Ey AdemoÄŸlu! BilmiÅŸ ol ki ruhunu almakla vazifeli olan melek seni bırakmaz, ecelin geldiÄŸinde seni bırakıp da baÅŸkasına gitmez. Sanki baÅŸkasını bırakıp da sana gelecekmiÅŸ gibi ölüme hazır ol. Gafil olma çünkü sen unutulmuÅŸ deÄŸilsin.
 
Hazreti Ali diyor ki:
 
-Elbiseniz eski de olsa kalbleriniz yeni ve temiz olsun.
 
-Allah’ın kullarına zulmedenin ibadullah tarafından davacısı Allah’tır. Allah da bir kimsenin hasmı oldu mu o kimsenin tutunabileceÄŸi tüm hüccetler batıldır.
 
-Tebaya karşı kalbini merhamet, muhabbet, güzel muamele ile doldur. Sakın onlara karşı ganimet yiyici bir arslan kesilme.
 
-Sakın hiçbir affından dolayı piÅŸman olma. Bir de sakın “Ben kudret sahibiyim, emrederim, itaat ederler” deme.  Çünkü bu kalbe fesat, dine zaaf verir. Ä°nsanı maÄŸrur eder, gurur da insanı helake götürür.
 
-Haiz olduÄŸun kudret sende azamet ve tekebbür hasıl ederse, üzerindeki Allah’ın kudretini düÅŸün. Sakın Allah ile azamet yarışına kalkışma.
 
-Sana müÅŸavir olacakların en kötüsü senden evvel ÅŸerlilerle beraber olan, onların suçlarına ortaklık eden kimselerdir.
 
-Sakın yüzüne karşı medh edilmeyi isteme.
 
-Hiddetine, gazabına, eline, diline hakim ol.
 
Kutadgu Bilig’den:
 
-Ä°nsan gönlünü çıkarıp avucuna koyarak baÅŸkaları önünde mahcup olmadan dolaÅŸabilmelidir.
 
Bütün bunları kendi kiÅŸiliklerimizde “güncelleme”ye var mıyız?

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.