Sosyal Medya

Güncel

İsrailli analistlerin öngörüleri Tel Aviv yönetimini korkutacak

İsrailli analistler ABD ve İran arasındaki bir çatışma veya en kötü ihtimalle İran'ın bölgede desteklediği gruplarla yaşanacak bir sürtüşmede, Tel Aviv yönetiminin ateşin tam ortasında kalacağı görüşündeler.



Ä°srailli uzmanlar, Ä°srail'in ABD ve Ä°ran arasında askeri bir çatışmanın çıkması için çalıştığını ancak olası çatışmanın da herhangi bir tarafı olmak da istemediÄŸini düÅŸünüyor.

Ä°srail BaÅŸkanı Binyamin Netanyahu, ABD BaÅŸkanı Donald Trump'ı Ä°ran ile imzalanan nükleer anlaÅŸmadan çekilmeye teÅŸvik ettikten sonra, Trump'ın Tahran'a karşı uygulamaya koyduÄŸu yaptırımları da memnuniyetle karşıladı.

Ä°srail ile ABD arasındaki güçlü iliÅŸkileri de göz önüne alan uzmanlar, Ä°srail'in, ABD'nin Ä°ran'a karşı askeri çatışma ya da sürtüÅŸmelerinden memnun olacağına iÅŸaret ediyor. Uzmanlar, ABD'nin Ä°ran'a karşı tutumunu destekleyen ve Ä°ran'a karşı her türlü adımı teÅŸvik eden Ä°srail'in bu iki ülke arasındaki herhangi bir çatışmadan etkileneceÄŸini belirtirken, Tel Aviv'in doÄŸrudan çatışmaya taraf olmak istemese dahi kendisini ateÅŸin ortasında bulacağını söylüyor.

Ä°srailli Orta DoÄŸu uzmanı Avi Issacharoff, yaptığı açıklamada, Ä°srail'in, Ä°ran'la ya da Ä°ran'ın Suriye, Lübnan ya da Irak'taki müttefikleri Åžii milislerle askeri çatışma istemediÄŸini, yalnızca nükleer meselesinde ABD'nin Ä°ran'a baskı yapmasını istediÄŸini belirtti.

Issacharoff, "Ä°srail, ABD'nin Ä°ran'a ekonomik yaptırımlarının, bölgede Ä°ran tarafından desteklenen hareketleri ciddi bir ÅŸekilde etkileyeceÄŸini, bunun da ciddi mali kriz yaÅŸayan Hizbullah'a açıkça dokunacağını düÅŸünüyor." dedi.

Bunun için Ä°srail'in, Ä°ran'ın gerek nükleer meselesiyle alakalı olarak gerekse bölgedeki faaliyetleri konusunda ABD'ye çok fazla istihbarat bilgisi naklettiÄŸini dile getiren Issacharoff, ancak Ä°srail'in askeri çatışmaya girmek istememesinin onu ateÅŸ hattından uzak tutmayacağına iÅŸaret etti. Issacharoff, Ä°srail'in, Ä°ran'la ya da müttefikleriyle askeri çatışmaya girmek istememesinin, onun Ä°ran ile ABD arasındaki muhtemel bir çatışma yaÅŸandığında Ä°ran'ın saldırılarının dışında kalacağı anlamına gelmediÄŸini belirtti.

Ä°srailli uzman, "Ä°ran, ABD'yle herhangi bir çatışmada Hizbullah, Hamas, Ä°slami Cihad gibi bölgedeki örgüt ve hareketleri kullanarak Ä°srail'i hedef alacaktır. ABD, Ä°ran'a saldırdığında Ä°ran buna karşılık verecektir. ABD ve Ä°srail arasındaki güçlü iliÅŸkiler nedeniyle en kolay karşılık da Ä°srail'i vurmaktır." diye konuÅŸtu.

Ä°ran ve ABD arasındaki muhtemel çatışma senaryosu baÄŸlamında, Ä°srailli güvenlik uzmanı Amos Harel Haartez gazetesinde kaleme aldığı yazısında, Netanyahu'nun, nükleer faaliyetleri nedeniyle Tahran'a daha fazla yaptırımlar uygulanması, Tahran'ın Orta DoÄŸu'daki terörist gruplara verdiÄŸi desteÄŸin azalması hedefiyle Trump'ı göreve geldiÄŸinden bu yana Ä°ran'a karşı daha saldırgan olma konusunda teÅŸvik ettiÄŸini vurguladı.

Ancak Ä°srail'in, ABD'nin Ä°ran'a karşı açacağı muhtemel bir çatışma cephesinde yer almayı pek düÅŸünmediÄŸini ifade eden Harel, bu nedenle Ä°srailli bakanlara Ä°ran'la ilgili açıklamalarda dikkatli olmaları uyarısı yapıldığını ekledi. Harel, "ABD ve Ä°ran arasında tırmanan gerginliÄŸin nereye varacağının bilinmemesi nedeniyle Ä°srail'in bundan sonra kuzey cephesinde de güvenlik tedbirlerini artırmasından söz edilebilir." ifadelerini kullandı.

Ä°srailli askeri uzman Alex Fishman ise Yedioth Ahronot gazetesindeki yazısında, Ä°srail'in aÅŸamalı bir çatışmaya kendini hazırlaması gerektiÄŸini, kendini bir çatışmanın içinde bulmasının muhtemel olduÄŸunu belirtti.

Fishman, "ABD ile Ä°ran arasındaki herhangi bir askeri tırmanışta Ä°ran, ABD ile müttefiklerini hedef alacaktır. Ä°srail de bu noktada konuya dahil olacaktır." deÄŸerlendirmesinde bulundu. Ä°ran'ın Ä°srail'e de saldırması halinde dört senaryo olabileceÄŸini aktaran Fishman, füzelerin Irak'tan atılması ile füzelerin ve uçakların Suriye'den gönderilmesinin ilk iki senaryo olduÄŸuna iÅŸaret etti.

Üçüncü senaryonun ise Ä°ran'ın askeri faaliyetlerini Lübnan'daki Hizbullah üzerinden yürütmesi olduÄŸunu ancak bunun düÅŸük bir ihtimal olabileceÄŸini çünkü Hizbullah'ın ekonomik olarak zayıf bir durumda bulunduÄŸunu öngören Fishman, dördüncüsünün ise Gazze'de Ä°slami Cihad Hareketi'nin Ä°srail'e saldırılar düzenlemesi olduÄŸunu kaydetti.

Ä°srail'in Eski Askeri Ä°stihbarat BaÅŸkanı Amos Yadlin, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabında yaptığı açıklamada, Ä°ran'ın Suriye, Lübnan ya da yurt dışındaki terör örgütleri üzerinden ABD'nin müttefiki Ä°srail'e karşı askeri tırmanışa geçebileceÄŸini belirtti.

ABD ve Ä°ran krizine dair 5 senaryo ortaya atan Yadlin, bunları; "Ä°ranlılar 2020'de ABD'de demokrat bir baÅŸkan seçilmesini bekleyebilir, kontrolsüz bir tırmanış olabilir, daha iyi bir anlaÅŸma için müzakere masasına gidilebilir, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un yaptığı gibi bir müzakerelere dönülerek, sorunlu bir anlaÅŸma yapılabilir ya da Ä°ran anlaÅŸmadan çekilerek nükleer programına devam edebilir." ÅŸeklinde sıraladı.

Yadlin, "Ne olursa olsun nihayetinde top ABD ve Ä°srail'in kalesine dönecek." ifadelerini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.