Güncel
Prizren’de Ramazan’ı yaşamak
Kosova’nın Prizren şehrinde Ramazan ayı büyük bir manevi coşkuyla yaşanıyor. Yardımlaşma ve dayanışma duygularının Ramazan ayında yoğun hissedildiği şehirde Türkler, Arnavutlar ve Boşnaklar bir arada iftarlarını açıyor.
Osmanlı dönemi mimarisinin yoÄŸun hissedildiÄŸi Prizren, Ramazan adetleriyle de geçmiÅŸi andırıyor. Halkının büyük kısmının Türkçe konuÅŸtuÄŸu Prizren sokaklarında Türkiye’ye yönelik büyük bir sevginin olduÄŸu görülüyor.
Mukabele geleneÄŸinin tıpkı Türkiye’deki gibi yaÅŸandığı ÅŸehirde Türk, Arnavut ve BoÅŸnakların, oruç ibadetiyle ve Ramazan gelenekleriyle birbirlerine daha sıkı baÄŸlandığı görülüyor.
RAMAZAN’DA FARKLI BÄ°R ORTAM OLUÅžUYOR
NaÅŸide Pervançe 60 yaşında Prizrenli. Prizren’de Ramazan’ın çok neÅŸeli bir ÅŸekilde yaÅŸandığını belirten Pervançe, iftar sonrası sahura kadar hareketli bir yaÅŸamın olduÄŸunu söylüyor. Ä°ftar davetleriyle, teravih namazlarıyla ÅŸenlenen Ramazan akÅŸamlarının ÅŸehirde bir baÅŸka yaÅŸandığını belirten Pervançe, teravih sonrası ÅŸehirde farklı bir atmosferin olduÄŸunu söylüyor.
GEÇMÄ°Åž RAMAZANLARA BÄ°R ÖZLEM VAR
Sadiye Kasnici 66 yaşında. Prizren’in Arbana köyünde yaşıyor. Ramazan’da mukabele için camilere gittiklerini ve sohbetlere katıldıklarını söylüyor. Türkiye’deki Ramazan atmosferine benzer bir ÅŸekilde dayanışma duygularının arttığını ve kardeÅŸliÄŸin hissedildiÄŸini sözlerine ekliyor.
Kasnici, Ramazan ayının günümüzde de güzel yaÅŸandığını belirtmesine karşın geçmiÅŸ yıllara özlem duyduÄŸunu, özellikle çocukluk dönemlerinde çok farklı Ramazanlar yaÅŸadıklarını ifade ediyor.
ESKÄ° BÄ°R GELENEK: KORZA
Prizren’in çarşısında iftar sonrası birçok kiÅŸinin ana caddeyi aileleriyle ya da arkadaÅŸlarıyla yürüdüÄŸü görülüyor. ‘Korza’ denilen bu yürüyüÅŸler genellikle tuzlu fıstık yenilerek gerçekleÅŸtiriliyor. Balkan ÅŸehirlerinde eski bir gelenek olan korza, Prizren’de hâlâ yaÅŸatılıyor.
KOSOVA’DA OSMANLI
1389-1913 yılları arasında Kosova, Osmanlı-Türk hâkimiyetinde kaldı. Kosova bölgesinde Osmanlı devlet yönetimiyle beraber, Roma devrinden beri sürekli olarak saÄŸlanamayan düzenlilik saÄŸlanmıştı. Bölge, Osmanlı öncesinde buralarda yaÅŸayan Müslüman olmayan Türklerle, Osmanlı Devleti ile beraber artan Müslüman OÄŸuz Türkleriyle Türklük açısından iyice yoÄŸun nüfuslu bir hâle geldi. 1912 yılı civarlarıyla beraber Osmanlı hükümranlığının kalktığı zamana kadar Kosova’da Türkçe, genel kültürel dil kimliÄŸindeydi.
Günümüzde Türkler Kosova’da azınlık olarak nitelendirilse de kültürel olarak etkin bir ÅŸekilde varlıklarını devam ettiriyorlar.
DünyaBülteni
Henüz yorum yapılmamış.