Güncel
BM uzmanlarından göçmen karşıtı İtalyan bakana tepki
Birleşmiş Milletler (BM) insan hakları uzmanları, İtalya Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini'nin hazırladığı, Akdeniz'de kurtardıkları düzensiz göçmenleri ülkeye getirenlere para cezası verilmesini öngören 'düzensiz göçmen karşıtı' kararnameyi kınadı.
BM Göçmen Hakları Özel Raportörü Felipe Gonzalez Morales'in başını çektiÄŸi bir grup BM insan hakları uzmanı, kararnameye iliÅŸkin ortak yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, Salvini'nin Akdeniz'deki düzensiz göçmenleri kurtarıp Ä°talya limanlarına getiren kiÅŸi ve sivil toplum kuruluÅŸlarını para cezasına çarptırmak istemesine tepki gösterildi.
"Yetkili makamları, sığınmacılar ve insan kaçakçısı maÄŸdurlar da dahil göçmenlerin hayatını tehlikeye atmalarını durdurmaya ve insan tacirleriyle mücadeleye davet ediyoruz" ifadesinin kullanıldığı açıklamada, Salvini kınandı.
Açıklamada, Ä°talyan hükümetinden kararnameyi durdurması istendi.
Göçmen karşıtı görüÅŸleriyle ön plana çıkan Salvini'nin hazırladığı kararnameye göre sahil güvenlik kurumlarının talimatlarına uymaksızın kurtarılıp Ä°talyan limanlarına getirilen her düzensiz göçmen için 3 bin 500 ila 5 bin 500 avro ceza öngörülüyor.
Geçen ay Alman sivil toplum kuruluÅŸu Sea Eye, Libya açıklarında kurtardığı 64 düzensiz göçmeni karaya çıkartmak için çaÄŸrılarını sürdürmüÅŸ, Ä°talyan hükümeti, limanlarının kapalı olduÄŸunu açıklamıştı.
Ä°talya'da aşırı saÄŸ görüÅŸlü Lig Partisinin lideri, BaÅŸbakan Yardımcısı ve Ä°çiÅŸleri Bakanı Salvini, basına yaptığı deÄŸerlendirmede, Ä°talyan limanlarının düzensiz göçmenleri taşıyan gemilere kapalı olduÄŸunu yinelemiÅŸti.
Salvini, "Ä°nsan kaçakçıları her zaman daha da agresifleÅŸiyor ve sivil toplum kuruluÅŸları sorun yaratıyor. AB Komisyonu tarafından güvenilir gösterilen Libya Sahil Güvenlik ekipleri ise denizdeki göçmenlerle ilgili alarm verip yardım istiyor ancak bizim pozisyonumuzda bir deÄŸiÅŸiklik yok. Ä°nsan kaçakçıları için limanlarımız kapalı kalmaya devam edecek." ifadelerini kullanmıştı.
Henüz yorum yapılmamış.