Sosyal Medya

Güncel

Milli Eğitim Bakanı Selçuk: İlk ve ortaokul sistemi de değişecek

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yeni lise eğitim sistemine geçiş sonrası bir dizi değişiklik yapmayı planladıklarını açıkladı. Bakan Selçuk, sınıf geçme yönetmeliğinde de değişiklik yapacaklarını, ilkokul ve ortaokul sisteminde yenilikler olacağını söyledi.



Milli EÄŸitim Bakanı Ziya Selçuk, Hürriyet'ten Nuran Çakmakçı'ya yeni eÄŸitim sistemiyle ilgili olarak açıklamalarda bulundu.
 
Selçuk, "Bugünkü ders mantığı geleneksel, çok konvansiyonel. Liseyle bu ekonominin gereksinimlerini iliÅŸkilendirmemiz gerek. Temel mesele öÄŸretmen yetiÅŸtirme. Asgari 1 senelik eÄŸitim planlıyoruz. Önce öÄŸretmen eÄŸitimine yatırım yapılmalı, sonra sistem deÄŸiÅŸmeli. Bizim yapmaya çalıştığımız da bu" dedi.
 
Çakmakçı'nın "Ä°lk ve ortada da sistem deÄŸiÅŸecek" baÅŸlıklı yazısının devamı ÅŸöyle:
"EÄŸitim ekonomi ile nasıl uyum saÄŸlar? EÄŸitim demokrasiye nasıl hizmet eder? EÄŸitim ÅŸu anki veriye göre deÄŸil, gelecek tasarımını nasıl yapar? Bu soruları soruyoruz.
 
100 ÖÄžRENCÄ°YLE YENÄ° LÄ°SE SÄ°STEMÄ°NÄ° ÇALIÅžTIK
 
Yüzlerce öÄŸrenci, öÄŸretmen ve uzmanla çalıştık. Sistemin deÄŸiÅŸimi sırasında Türkiye’nin farklı yerlerinden, farklı lise türlerinden 100’ün üzerinde liseli ile çalıştık. ÖÄŸretmenlerle bölge çalışmaları yaptık. Uzmanlarla deÄŸerlendirme toplantıları gerçekleÅŸtirdik.
 
SINIF GEÇME YÖNETMELİĞİ GÖZDEN GEÇÄ°RÄ°LECEK
 
Biz sınıf geçme yönetmeliÄŸini de çalışacağız. Kolay sınıf geçerek biz bu sistemi yürütemeyiz. Onun da çalışılması lazım. Sistemi etkileyen tüm bileÅŸenleri senkronize ve kendi doÄŸasına uygun dönüÅŸtürürsek, acele etmeden bunu yaparsak daha baÅŸarılı olur.
 
ÇALIÅžAN Ä°LE ÇALIÅžMAYANI AYIRT EDEN YAPI GETÄ°RECEĞİZ
 
Kolay sınıf geçilen bir yapının verimli olması mümkün deÄŸil. Çalışan ve çalışmayanı ayırt eden ve her öÄŸrencinin motivasyonunu önemseyen bir yapıya ihtiyaç var. Bu konuda çalışmalarımız sürüyor.
 
'KÖPRÜDEN ÖNCE SON ÇIKIÅž 10. SINIFTA'
 
Ä°STEYEN ÖÄžRENCÄ° 11’Ä°NCÄ° SINIFTA DA KULVAR DEĞİŞTÄ°REBÄ°LÄ°R
 
Åžu anda öÄŸrenciler 10’uncu sınıfta alan deÄŸiÅŸimiyle ilgili karar veriyor ve deÄŸiÅŸtiremiyor. Yani köprüden son çıkış 10’uncu sınıfta. Biz bunu 11’inci sınıfa taşıyoruz. Ä°lkokul, ortaokul sistemini de deÄŸiÅŸtireceÄŸiz, makul bir sürede onu da açıklıyoruz. Bir taraftan mevcut durumu da iyileÅŸtirmeye çalışıyoruz.
 
ÖrneÄŸin Liselere GiriÅŸ Sınavı (LGS) soru tipini deÄŸiÅŸtirdik. Böylece ders iÅŸleme sürecine, çocukların okuduÄŸunu anlama düzeylerinin geliÅŸmesine katkı saÄŸlamak istiyoruz.
 
SEÇMELÄ° DERSÄ° YÜZ YÜZE YA DA ÇEVRÄ°MÄ°ÇÄ° ALABÄ°LÄ°R
 
Çocuk, 10 ve 11’inci sınıfta her alanda bir ders seçmek zorunda. Mühendis olacaksa tarihten ve benzeri sosyal konulardan da seçmek zorunda.
Åžu anda bir dengesizlik var. Çocuk matematikçi ise baÅŸka alandan almıyor, oysa denge olmalı. Seçmeli dersleri kimin vereceÄŸi ile ilgili problem söylendi. Bu konuda farklı modeller üzerinde çalışıyoruz. ÖÄŸrencilerin isterse akredite farklı kurumlarda yüz yüze, isterse uzaktan öÄŸretimle ders alabilmesi söz konusu olabilir. ÖÄŸrencilerin yaptığı spor çalışmalarını da akredite etme planları yapıyoruz. Halk EÄŸitim Merkezi’nde aldığı bir kurs da öÄŸrencinin seçmeli dersleriyle iliÅŸkilendirilebilir.
 
ÖÄžRETMENLERÄ°N ÜÇTE BÄ°RÄ° SERTÄ°FÄ°KA ALACAK
 
30 bine yakın sınıf öÄŸretmenimiz için atölye sertifikası planladık. DaÄŸcılık Federasyonu, Oryantiring Federasyonu ve diÄŸer federasyonlarla binlerce öÄŸretmenin sertifika programlarını planladık. 2023’e kadar sınıf öÄŸretmenlerimizin üçte birine atölye yan alan ve sertifika planlaması yapıyoruz. Bu sertifikalar ellerinde olursa ücretlerini alıp derse girebilirler.
 
Sonuçta sistemi kendi içinde dönüÅŸtüreceÄŸiz. 2 bin öÄŸretmenimize masal anlatılıcılığı sertifikası vereceÄŸiz. Formatör öÄŸretmenler de diÄŸer öÄŸretmenlere eÄŸitim verecek. Ayrıca Ankara Üniversitesi de öÄŸretmenlerimize drama eÄŸitimi verecek.
 
KARÄ°YER OFÄ°S YAZILIMI BÄ°TTÄ°
 
Kariyer Ofisi için üniversitelerle görüÅŸüyoruz. 120 saatlik sertifikasyon hazırlığını lise öÄŸretmenlerimize üniversiteler verecek. ÖÄŸretmenlerimiz ücretsiz eÄŸitimler sonrasında sertifikalarını alacaklar. Bununla ilgili e-portfolyo yazılımı çalışmaları da tamamlandı.
 
HER OKULUN PROFÄ°LÄ°NÄ° BELÄ°RLEDÄ°K
 
Her okulun 50 parametrede profilini çıkarıp, fotoÄŸrafını pilot olarak çekiyoruz. Eksiklerini, baÅŸarılı yönlerini görüyoruz. Ä°llerde ölçme deÄŸerlendirme merkezleri kurduk. Merkezde oluÅŸturacağımız ekip bütün okulların ihtiyacı olan desteÄŸi verecek. Ayrıca konuyla ilgili il temsilcileri de olacak.
 
'ÇÄ°N’DEN YAPAY ZEKÂ KÄ°TAPLARI GETÄ°RDÄ°K'
 
BÄ°LGÄ° KURAMI DERSÄ° Ä°ÇÄ°N ULUSLARARASI BÄ°R KURULUÅžLA ANLAÅžTIK
 
Bilgi kuramı dersi için ulusal ve uluslararası kuruluÅŸlarla temas halindeyiz. Bilgi kuramı ve diÄŸer yeni getirilen seçmeli dersler çaÄŸdaÅŸ dünyada sıradan dersler haline geldi. ÖrneÄŸin, Çin’den yapay zekâ kitapları getirdik. Çin’de lisedeki çocuklar bunu okuyorsa, bizim çocuklar da bunu yapar, yeter ki ortam olsun, yeter ki ÅŸartlar, koÅŸullar iyileÅŸsin, öÄŸretmen nitelikli olsun.
 
 
Ä°NGÄ°LÄ°ZCE ÖÄžRETÄ°MÄ° PÄ°LOT UYGULAMALARI BAÅžLADI
 
Ä°ngilizce eÄŸitimi için öÄŸretmenlerimizle birlikte çalışıyoruz. Ä°stanbul ve Ankara’da pilot okullarımızda yeni Ä°ngilizce metodu üzerine pilot uygulamalar gerçekleÅŸtiriyoruz.
Paradigmayı tümüyle deÄŸiÅŸtiriyoruz. Bu alanda çalıştığımız öÄŸretmenlerden de destek istedik, çok büyük ilgi gösterdiler.
 
12. SINIFLAR ‘BÄ°ZE BÄ°R ÅžEY YAPIN’ DÄ°YE BEKLÄ°YOR
 
Yeni lise sistemi için zaman var ama gittiÄŸimiz her yerde 12’nci sınıfların ‘Bizim için de bir düzenleme yapın’ ÅŸeklinde beklenti içinde olduÄŸunu görüyoruz. Yeni sisteme geçene kadar 12’nci sınıfların ders çizelgesini deÄŸiÅŸtireceÄŸiz. Kısmen daha az ders görecekler.
 
SINAVA DEĞİL, ÜNÄ°VERSÄ°TEYE HAZIRLAMAK Ä°STÄ°YORUZ
 
Biz sistemimizi üniversite sınavına hazırlığa yönelik kurgulamıyoruz. Biz evlatlarımızı üniversiteye hazırlamak için çalışıyoruz. YükseköÄŸretime iliÅŸkin konularda YÖK ile iÅŸbirliÄŸi içinde gereken hazırlıkları yapacağız."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.