Sosyal Medya

Kürsü

Ali Haydar Haksal: Gençlik ve Dava Bilinci

Ali Haydar Haksal- Milli Gazete



 Günün sorunları ve soruları, gençlik? Çok boyutlu. GeleceÄŸe yürüyen insan akını. Bugünün insanının yol yürüyüÅŸü ve hayat algısı. Belki de bugün için intibakı ve algısında zorlanılan bir yeni dönem.
 
ÅžaÅŸkınlık kuÅŸaklar arasındaki deÄŸiÅŸimde, sorunlar karşısında nasıl bir tutum alınacak, ne gibi çözüm öneriler var. Sorunlar çok katmanlı.
 
Gerçekte çocuklar elimizin altında kayıp gidiyor mu? Ya da biz onları anlamada güçlük mü çekiyoruz? Aramızda dil ve anlayış farkı ne? Çocuklarımızla arkadaÅŸ gibi olduÄŸumuz sanısı gerçekte ne kadar? Aradaki uçurumlar sadece psikolojik mi?
 
Bu önemli sorunların sorularını kendimize de soruyoruz.
 
Dünyanın deÄŸiÅŸen ve uçurumlar oluÅŸturan elbette birçok neden bulunuyor. Bu nedenler karşısında çözümler neler olabilir, olmalıdır? Bunları sorarken bile bir çözümsüzlük olduÄŸu gerçeÄŸiyle yüzleÅŸiyoruz.
 
Çocuklarımızın gelecek kaygısı daha çok ekonomik ve refah ile ilgili. Ä°yi bir eÄŸitim, iyi bir meslek, parlak bir gelecek. Bunlar öncelikli hedef ya da idealler. Ä°yi bir eÄŸitim ve refah öncelik. Çocuklarımızın ruh dünyaları nesneler ve tutkular üzere oluÅŸuyor böylesi bir durumda. Kız ya da erkek, fark etmiyor. Onların geleceklerinde yaÅŸayacakları baÅŸlıca endiÅŸe bu. Yani, günümüz modern hayatının karşısındaki ekonomik durumu.
 
Kültürümüzde insan olgusu merkezde. Ä°nsan bir güzellikler ve iyilikler toplamı. Hayır ile ÅŸer, iyi ile kötü, güzel ile çirkin arasındaki tercihte konumu nasıl olacak? Bizde kimi deyimler veya kavramlar hayatın ana özünü oluÅŸturur. Ä°nsan bir hasene-i cariye, yani güzellikler hizmetçisi, hizmeti gibi algılanabilir. Güzellik ve iyilik nedir sorusu ister istemez akla gelir? Ä°yilik ve güzelliklerin hizmetçisi olma duygu veya düÅŸüncesi insanı bambaÅŸka bir alana götürür.
 
Bir çocuk iyilik ve güzellik ekseninde bir terbiyeden geçince bambaÅŸka bir insan tipi oluÅŸur. Hayatın bütününün bunların üzerine oluÅŸu, insan kiÅŸilik ve karakterini oluÅŸturur.
 
Hayır nedir, ÅŸer nedir? Bu, çocuÄŸun geleceÄŸindeki ekonomik durumuyla ilgili bir kurgu ve düÅŸünüÅŸ bir sorun. Ekonomik geleceÄŸi belirleyen de insanın kendisi. Öyle de bunun da kimi sınırlarının olması gerekmez mi? Helâl ile haram arasındaki bir tercih. Günümüzün baskın hayatı kapital üzerine kurgulu. Bunun biraz daha esnek olanı liberalizm. Dolayısıyla nereden bakarsak bakalım yabancı kavramlar ile düÅŸünüyoruz, yatıp kalkıyoruz. Kendi öz kavramlarımız ile deÄŸil. Bir Müslüman’ın önceliÄŸi kendi deÄŸerleridir. Hayır, ÅŸer, iyi, kötü, güzel, çirkin, günah, sevap gibi bir kavramlar çoÄŸaltılabilir. Olumlu ve olumsuz kavramlar toplamı yön belirler. Bunlar arasındaki tercihte güzellikler ve iyilikler hizmetçisi, yaÅŸayıcısı gibi önemli bir durum çıkar karşımıza.
 
Ä°yilikler toplamında iyi ya da kötü düzlemi nasıl belirlenecek ölçü nedir? Günümüzde öncelenen kavramlardan biri vicdandır. Vicdanlar neye göre oluÅŸur ya da ÅŸekillenir? Yukarıda sıraladığımız olumlu ya da olumsuz kavramlar ölçeÄŸinde bir belirleniÅŸ. Bu, Batı’dan gelen kavramlar ile oluÅŸuyorsa sorunlar yumağı zaten belirmiÅŸ oluyor.
 
Tüketim ruhlu bir hayat anlayışı zaten bir sorun. Bu kavram baÅŸlı başına irdelenmeye ve üzerinde durulmaya muhtaç. Tüketim ile birlikte birçok sorun gündeme gelir.
 
Kavramların oluÅŸları bir milletin ruhunu temsil eder. Bunlar da mutlaka dini öz taşırlar. Hıristiyan kültürünün kimi kavramları birçok tutuma kapı aralıyor. Alkol bir sorun ama buna öncülük eden de kilise. Çünkü ÅŸaraba ekmek banılması, ÅŸarabın kan yerine konulup kutsanması ister istemez alkolü meÅŸru kılıyor. Buradan bile yola çıkar isek Hıristiyani bir kültürde bu sorun olarak hayatın içinde yer alıyor. Bu hayata alışanlar veya kabullenenler giderek o hayatın özü içinde yer alırlar. Onlara alkol haramdır, zararlıdır demenin ne bir anlamı ne de bir mantığı olur. Burada vicdan da çaresiz kalır, çünkü bu hayat böyledir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.