Güncel
AB ülkelerinden AP seçimleri öncesi Müslüman karşıtı yasalar
![](resimler/detay/183985.jpg?1558256643)
Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri öncesi bazı Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde başörtüsünün yasaklandığı düzenlemelerle Müslüman karşıtlığı oya dönüştürülmeye çalışılıyor.
AB vatandaÅŸları, 23-26 Mayıs'ta sandığa giderek yeni AP üyelerini seçecek. Aşırı sağın giderek güçlendiÄŸi kıtada Müslüman karşıtlığı, seçimler öncesi sadece söylem veya zaman zaman görülen saldırılarla sınırlı kalmayarak yasal düzenlemelere de yansıdı. Bu deÄŸiÅŸikliklerle Ä°slamofobi, artık daha fazla hükümet politikalarına etki ederken Müslümanlar da seçim malzemesi haline getirildi.
Bunun en son örneklerinden biri, aşırı saÄŸcıların iktidarda olduÄŸu Avusturya'da görüldü. Seçimlerden sadece bir hafta önce Avusturya parlamentosu, ilkokullarda baÅŸörtüsü yasağını onayladı.
SaÄŸ popülist Avusturya Halk Partisi (ÖVP) ve aşırı saÄŸcı Özgürlük Partisinin (FPÖ) parlamentodan geçirdiÄŸi düzenlemeyle ilkokul öÄŸrencilerine yönelik başın tamamen "dini ya da ideolojik bir kıyafetle" örtünmesi yasaklandı.
Yasada, “başın tamamı” vurgusu yapılarak, Yahudilikte kafanın bir kısmını örten “kipa” ve Sih inancına mensup çocukların saçlarını kapatmak için taktığı “patkanın” yasaklanmaması, yasanın Müslümanlara yönelik kurumsal ve sistemli ayrımcılığın en belirgin göstergesi olarak görüldü.
Müslümanların hedef alındığı düzenlemeyle, 10 yaşına kadar çocukların baÅŸörtüsü takmaları yasaklanırken, yasaÄŸa aykırı davranan ailelerin 440 avro para ya da iki haftaya kadar hapis cezasına çarptırılacağı ifade edildi.
FRANSA
Fransa'da ise Senato, hükümetin hazırladığı okul yasası kapsamında okul gezilerinde öÄŸrencilere refakat eden annelerin baÅŸörtüsü takmasını yasaklayan maddeyi onayladı.
Merkez saÄŸ Cumhuriyetçiler Partisinin (LR) teklif ettiÄŸi madde, 100 "hayır" oyuna karşı 186 "evet" oyuyla kabul edildi. YürürlüÄŸe girmesi için Ulusal Meclis'te de onaylanması gereken düzenlemeyle okul gezilerinde laikliÄŸin uygulanmasına iliÅŸkin yasal bir boÅŸluÄŸun doldurmasının amaçlandığı savunuldu.
Fransa EÄŸitim Bakanı Jean-Michel Blanquer ise, maddenin Danıştayın kararına aykırı olduÄŸunu ve okul gezilerinin geliÅŸtirilmesine iliÅŸkin pratikte birçok sorunu ortaya çıkaracağını söyledi.
Bu konuda bir yasanın yanlış olabileceÄŸini ancak bu maddeyi savunanlara saygı duyduÄŸunu belirten Blanquer, okul gezilerinde ebeveynlerin dini semboller taşımaması için elinden geleni yapacağını söyledi.
Fransa Camiler BirliÄŸi BaÅŸkanı Muhammed Moussaoui de, maddenin din özgürlüÄŸüne aykırı olduÄŸunu vurguladı. Moussaoui, milletvekillerine bu maddeyi kabul etmemeleri ve farklı inançlara sahip vatandaÅŸlara eÅŸit muamele edilmesini saÄŸlama konusunda çaÄŸrıda bulundu.
DANÄ°MARKA
Danimarka'da da aşırı sağın provokasyonları devam ediyor. Aşırı saÄŸcı Sıkı Yön (Stram Kurs) lideri Rasmus Paludan, 22 Mart'ta parlamento önünde kılınan cuma namazını protesto için Kur'an-ı Kerim yaktı.
Paludan, Yeni Zelanda'da camileri hedef alan terör saldırılarını protesto etmek amacıyla Danimarka Parlamentosu önünde cuma namazı kılan Müslümanları provoke etmek istedi.
Polisin parlamento önüne yaklaÅŸtırmadığı Paludan ve yandaÅŸları, cuma namazının kılındığı meydanın yaklaşık yüz metre yakınında eylemlerini gerçekleÅŸtirdi.
Danimarka Halk Partisi Milletvekili aşırı saÄŸcı Martin Henriksen de, cuma namazı kılmak için parlamento önünde toplanan kalabalığı tahrik etti.
Henriksen, cuma namazının kılındığı alanda dolaÅŸarak göstericilere sözlü tacizde bulundu.
Danimarka Parlamentosu BaÅŸkanı Pia Kjaersgaard da, parlamento önünde cuma namazı kılınmasına karşı olduÄŸunu söyledi.
Aşırı saÄŸcı Paludan, 14 Nisan'da ise Müslümanların yoÄŸun yaÅŸadığı baÅŸkent Kopenhag'ın Nörrebro semtindeki Blaagards Plads Meydanı'nda elinde tuttuÄŸu Kur'an-ı Kerim'i havaya fırlattı.
Paludan'ın yaptığı provokasyon sonrasında olaylar çıktı. ÇoÄŸunluÄŸu gençlerden kalabalık polise taÅŸ atıp konteynerleri ateÅŸe verirken polis de kalabalığa karşı biber gazı kullandı.
Henüz yorum yapılmamış.