Güncel
Bakan Selçuk reform paketini açıkladı: Liselerde ders sayısı düşüyor, akademik standart geliyor
Follow @dusuncemektebi2
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yeni eğitim sisteminin detaylarını açıkladı. Yeni eğitim sistemine göre liselerde ders sayısı neredeyse yarı yarıya düşürüldü. Liselere akademik standart getirecek olan sistemde ders seçme robotu uygulaması da yer alıyor. Selçuk, canlı yayında öğrencilere ders seçme robotunu test ettirdi.
Ziya Selçuk'un açıklamarından satır baÅŸları
Birçok proje aslında vizyonumuzun birer parçaları. Her biri diÄŸerinin tamamlayıcısı. Tüm projelerimizin fizibilitesi yapıdı. Hangi ay, hangi senenin nelerin yapılacağını hesapladık. ÖnemsediÄŸimiz birçok konu var. ÖÄŸretmen eÄŸitimine çok büyük bir yatırım yapıyoruz. ÖÄŸretmen eÄŸitmeni hakkıyla yapılmazsa böyle bir sistemi devam ettirmek mümkün deÄŸildir. Birkaç yıl süren öÄŸretmen eÄŸitiminden bahsediyoruz. Biz bu tasarımı yaparken, katılımı çok önemsedik. Niye önemsedik? Bu sadece deneyimlere baÄŸlı bir tasarım deÄŸil. EÄŸitim evrensel olmakla birlikte yerel deÄŸer barındırmalı. Biz bilimsel metotlarda ve tekniklerle neyi nasıl yaparıza bakıyoruz. Zamanın ruhu bizden baÅŸka ÅŸeyler istiyor artık. Biz çocuklarımızı geleceÄŸe hazırlıyoruz. Bunun için ne yapmamız gerekiyorsa yapıyoruz. Çocuklarımızın tecrübeler yaÅŸayarak öÄŸrenmelerini istiyoruz. Derslerde disiplinlerüstü bir anlayış getirmeliyiz.
DERS SAYILARI AZALTILIYOR
2040'lara doÄŸru inanılmaz bir çaÄŸ geliyor. Vücudumuzda nano-robotların dolaÅŸtığı bir çaÄŸa gidiyoruz. Çocukların matematik uygulamalarıyla iliÅŸkilendirilmesi çok önemli. Biz bu çocukları 2035'lere, 40'lara hazırlıyoruz, baÅŸka bir bakış açısı gerekli. Küçük küçük çukur kazan bir çocuÄŸun asla bir kuyusu olmaz. Her ÅŸeyden yüzeysel alınan içeriÄŸin derinleÅŸmeye deÄŸil, sadece sınav için belleÄŸinde taşıdığı bir durum söz konusu. 9'larda 15-16 dersten söz ederken, ÅŸu anki tasarımda 8 dersten söz ediyoruz. 10. sınıfta 10 ders, 11-12 bu böyle devam ediyor. Niye azaltıyoruz? Bir çocuÄŸun 15-16 dersi anlaması ve içselleÅŸtirmesi mümkün olmuyor.
SORU ÇÖZMEK BAÅžKA SORUN ÇÖZMEK BAÅžKA
Soru çözmek baÅŸka, sorun çözmek baÅŸka. Bizim çocukları soru ÅŸablonlarını ezberleyerek soruları çözebilirler. Ama aslolan ÅŸu: Bu soruları çözerken bunun anlamının ne olduÄŸu, neden yapıldığını anlamakta zorlanabilirler. ÇocuÄŸun hayatta problem çözmesi önemli. Bir genç iÅŸe baÅŸladığında iÅŸ yerindekiler soru çözmekle ilgilenirler mi? Ä°lgilenmezler, 'sen problem çözebiliyor musun?' derler.
HEY SÄ°STEMÄ°
HEY dediÄŸimiz bir fırsat var. Ä°lk ve ortaokulda tasarım beceri atöyleleriyle yapmaya çalıştığımız ve çocuÄŸun 1. sınıftan itibaren birçok yeteneÄŸi yüzlerce binlerce kez denediÄŸi, lisede devamı olarak bu tür aktivitelerle zenginleÅŸtirmesini hedefliyoruz. Sanatın ince ayarından geçmeyen bir çocuÄŸun ÅŸahsiyetinin oluÅŸması zor oluyor. Yıllarca soru çözen çocuklarımız için hayatın baÅŸka gerekleri var. ÇocuÄŸun fiziksel aktiviteleri de çok önemli. ÇocuÄŸun sadece kağıt üzerinde soru çözerek deÄŸil, hayatın içinde tecrübe kazanmasına çok önem veriyoruz.
DERSLER KİŞİSELLEŞTİRİLEBİLMELİ
ÇocuÄŸun kendisiyle buluÅŸmasını saÄŸlayacak bir altyapı gerekiyor. Çocuk, 11. sınıfta bile farklı bir alana yönelme tercihine sahip olmalı. Dersler kiÅŸiselleÅŸtirebilmeli. ÇocuÄŸun ilgili alanlarını ölçmeliyiz. Çocuk kendisini tanıma imkanını bulacak. ÇocuÄŸun yeteneÄŸini, kiÅŸiliÄŸini ölçecek miyiz? Tabii ki ölçeceÄŸiz.
"ÇocuÄŸu kendisiyle buluÅŸturmak"
-Esnek yapı
KiÅŸiselleÅŸtirme
-İlgi alanları
-Yetenek
-KiÅŸilik
-KiÅŸisel rehberlik
-Kariyer yönetimi
TÜRKÄ°YE'NÄ°N GELECEK PROJESÄ° BU
OrtaöÄŸretim tasarımıyla ilgili çalışmayı sadece bir ders çizelgesi olarak görmek elbette mümkün deÄŸil. Bu Türkiye'nin bir gelecek projesi, bir ekonomi projesi, bir sosyal hayat projesi. Türkiye'nin dünyada, bu topraklarda, bu coÄŸrafyada onuruyla haysiyetiyle dimdik ayakta durabilmesinin bir eÄŸitimsel projesi.
ÇocuÄŸun yeteneÄŸini, kiÅŸiliÄŸini ölçeceÄŸiz. KiÅŸisel kariyer rehberliÄŸi elbette mümkün olacak. Tasarı ve beceri atölyelerinde yeteneÄŸinin ne yöne olduÄŸunu görecek testlerle de bunlar tespit edilecek.
EÄŸitimciler, "Sınav odaklı sistem nasıl deÄŸiÅŸecek?" diyor. Bu bir kağıt, kalem, bilgi yapmak gibi bir ÅŸey deÄŸil. Bizim bir 300 yıllık maarif davamız var. Neden eÄŸitim sistemi deÄŸiÅŸmiyor ya da sık sık deÄŸiÅŸiyor deniyor. Önemli olan ne yaptığını bilmek. Biz çok büyük bir gökdelen inÅŸa ediyoruz. Onun elektrik sistemi ÅŸu, statiÄŸi bu, mimarisi ÅŸu diyoruz. Bunun için zamana ihtiyacımız var. Hemen yapamayız, Toplum istese de yapamayız. ÖÄŸretmene yatırım yapmadan, içeriÄŸe yatırım yapmadan deÄŸiÅŸim yapamayız.
GömleÄŸin ilk düÄŸmesi diyeceÄŸimiz eÄŸitimde, sistem kavramı önemli. Çocuktan inekten söz ettiÄŸimizde o da bir sistem diyebilmeliyiz. ÇocuÄŸun etrafında gördüÄŸü her ÅŸeyin bir sistem olduÄŸunu öÄŸretmeliyiz. Yani bir sistemin bir parçası olduÄŸunu öÄŸretmeliyiz.
Bilgi kuramı dünyada birçok ülkede var. Bizim bilgiye iliÅŸkimizi yenilememiz lazım. "Ne?" sorusuyla çok ilgileniyoruz. Çocuk bunun cevaplarını öÄŸrenince sınavda baÅŸarılı oluyor. Ama bu muvaffakiyet deÄŸil. ÖÄŸrendiÄŸi ÅŸeyin ona yardımcı olması demek. Ne sorusunun yanı sıra ne ve nasıl öÄŸrendin, ne biliyorsun. Nasıl bildiÄŸini nasıl biliyorsun? sorularının da yanıtlarını bilmeli.
Henüz yorum yapılmamış.